Encefalitida 1,5leté dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
24.10.23 08:56

Encefalitida 1,5leté dítě?

Ahoj holky,
předem se omlouvám za anonyma, ale chodí tady známá(drbna) a nechci, aby se to přes ni šířilo dál.

V sobotu jsme byli u našich na zahradě a tam asi právě dcera(1,5roku) chytnula klíště.
Všimla jsem si ho v neděli ráno, měla ho na ruce, tak jsem ho vyndala a vydezinfikovala.
Máte některá zkušenosti encefalitidou u takového malého dítěte? Za kdy se projevila a jaký jste měli průběh? Mám o malou strašný strach, teď přes zimu jsme zrovna chtěli očkovat…celé léto nic, když jsme chodili na procházky do lesa a chytla ho teď před zimou :( Vím jaké je to svinstvo, sama jsem ji prodělala ve 12 letech a do nemocnice jsem se dostala už v bezvědomí a strávila jsem tam měsíc, následky si nesu dodnes.
Vím, že se všude píše, že malé děti to snáší dobře, většinou jenom v podobě chřipky, ale mám o ni strach.
Navíc podle mapy k tomu bydlíme v zóně s nejhorším výskytem nakažených klíšťat. :(
Samozřejmě ji hlídám, kdybych na ní viděla nějaké změny tak hned letím k doktorce.
Ještě se chci zeptat, kdy nejdřív jde z krve poznat nakažení?
Děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7947
24.10.23 09:04

Takto malé děti prodělají nákazu virem klíšťové encefalitidy většinou bezpříznakově, případě jako lehkou virozu. Pozitivitu protilátek bych čekala tak 14 dní od nákazy, ale není důvod nabírat pokud jí nic nebude. Pokud by se cca za týden či dva objevily nějaké teploty, bolest hlavy, tak upozornit lékaře, že měla klíště. Jinak není důvod plašit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22809
24.10.23 09:14

Proti encefalitidě jsem holky očkovala v 1 roce..
Jinak s ní zkušenost nemám, ale mám zkušenost s boreliozou, dcera jí měla 1,5 roce. Klíště měla v říjnu, to jsme byli naposledy v lese a pořád tam měla takovou ťupku, ale nepřikládala jsem jí váhu a den po Štědrém dni se jí udělalo typické kolo přes celé rameno, kde bylo klíště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101464
24.10.23 12:05

@Lucka1111 Já se jen zeptám, je to k nečemu, když člověk dopředu ví, že by to mohla být klíšťovka? Nebo se stejně řeší až případný horší průběh?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7947
25.10.23 19:06
@j.a.n.i1 píše:
@Lucka1111 Já se jen zeptám, je to k nečemu, když člověk dopředu ví, že by to mohla být klíšťovka? Nebo se stejně řeší až případný horší průběh?

tak lehký průběh se nijak neléčí, specifická léčba není. Já bych třeba děti netestovala aniž by měly potíže. V případě, že se objeví nějaká teplota cca týden či dva po klíštěti, tak je asi fajn aby pak dítě bylo v nějakém klidovém režimu, ale ani v tomto případě bych neplašila s testem, protože stejně nejsou žádné léky, které by zabránily té druhé fázi (která u dětí často ani neproběhne).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101464
25.10.23 19:12

@Lucka1111 Díky, takže je to vlastně „k ničemu“ tedy krom toho, pokud by se objevila ošklivá druhá fáze, tak je možno tipovat, co to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7947
25.10.23 19:19
@j.a.n.i1 píše:
@Lucka1111 Díky, takže je to vlastně „k ničemu“ tedy krom toho, pokud by se objevila ošklivá druhá fáze, tak je možno tipovat, co to je.

tak nějak. Prostě dávat pozor na případné příznaky po klíštěti. A když se objeví první fáze - tedy příznaky virozy - teplota, bolesti svalů, únava, bolest hlavy…tak zpozornět. Ono v začátku té první fáze ty protilátky stejně mohou být negativní. V té druhé fázi bych už testovala v každém případě, i v lehkém. Ale i tak si myslím, že v případě druhé fáze s fakt lehkými příznaky by jedinou léčbou byly léky na teplotu a klidový režim. V případě horeček a meningeálních příznaků pak lumbální punkce a léčba v nemocnici. Ale žádné antivirotikum není, symptomaticky se dávají kortikoidy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí