Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, je tu někdo, kdo má lehkou formu endimetriozy, která není vevnitř? Já jsem byla na laparoskopii s tím, že jsem měla jedno ložisko pod vaječníkem, které mi ho tam kroutilo, zjistila jsem to vlastně tím, že mě to tam bolelo. Jinak jiné problémy nemám, cyklus pravidelný, ovulace probíhá, nic mě nebolí. Jenže můj doktor (kterého jsem konečně vyměnila) byl děsný a nic mě nevysvětlil. Doktorka, co mě operovala, byla hrozně příjemná a říkala, že mi ted už v podstatě nic není, tak se chci zeptat, jestli tu je někdo, kdo tu měl taky lehkou formu mimo vaječníky, vejcovody? Ženy, co otěhotněly? Jak jim doktoři pomohli a celkově názory. Nezlob te se, ale nechci, aby psal někdo s těžkou formou, že je nemožné otěhotnět. Opravdu se mi jedná o ten 1. stupeň a doufám, že někdo odpoví.
@Macik84 myslím ze kdyz není nic ucpané a srostlé naděje je i přirozeně
ale dokud to nezkusíš tak neví nikdo ![]()
@Macik84 ahoj, nevím teda jakou formu endometriózy jsem měla, ale podařila se vyléčit. Měla jsem injekce na tři měsíce teď už nevím jak se jmenovali, ale těhotná jsem byla. Tak hodně štěstíčka.
Děkuji, já jsem nebyla vůbec spokojená se svým doktorem. Ví, že chci dítě a po operaci mě nenabídl vůbec žádné léky nebo něco jako podporu otěhotnění, že by třeba vyšetřil manžela nebo mi alespon vypozoroval ovulaci, zeptal se, zda mám pravidelně menses atd. vubec nic. Dokonce mi po operaci ani jednou neudělal ultrazvuk. Dokonce mě sám operoval a pak mi řekl, že si nepamatuje, co jsem tam měla? Musela jsem se ptát druhé doktorky, co tam byla. Spoustu holek psalo, že ihned chodili na fulikometrii atd., tak jsme změnila doktora. A teď jsem z toho opravdu otrávená. Nurse, mám dotaz na tu léčbu? Během ní jsi se mohla nebo nemohla snažit o mimi?
@Macik84 Ahoj já prodělala endometriozu měla jsem ji ve stěně břišní. Ale v dobu kdy jsem ji měla jsem v poho otěhotněla po porodu mi ji vyoperovali.No a těd se snažíme o mimi, ale nejde. Prý to, ale není tou endometriozou měla jsem ji v té stěně břišní tak nevím.
Ne ne během těch tři měsíců na injekcích jsem byla jako by v přechodu, ale je to prý jedna z nejlepších forem léčby. To mi řekli i v centru asistovane reprodukce. Musela jsem na umělé, ale spíš kvůli muži než sobě. Tam mi vždycky kontrolovali zda se opět ukazuje nebo ne a zatím teda v pohodě i když těhotensví nedopadlo dobře tak to nebylo kvůli endometrióze. Změna lékaře je na místě. Toto není dobré zanedbat.
Mně vyndali laparoskopicky dvě drobná ložiska endometriózy - měla jsem je na pobřišnici. Dále mě ničím neléčili. Jenom tvrdili, že budu mít problém otěhotnět a následně dítě donosit. Otěhotněla jsem bez problémů, termín porodu mám zítra a dítě stále uvnitř ![]()
Zbytečně mě strašili a já se tři roky bála, že až budu chtít dítě, tak to nepůjde. Myslím, že pokud ti to nezasáhlo vaječníky nebo vejcovody, podaří se ti to přirozeně jako mně ![]()
Děkuji za podporu, u mně to taky nezasáhlo vnitřek. Já jdu ve středu k nové doktorce, tak se dokonce i těším, až jí vše řeknu a co mi poradí, udělám vše. Úplně jsem začala chodit ze strach a nechutí na gynekologii. Lenně přeju, ať to vše dobře dopadne!
Já měla malinké ložisko na břišní stěně (blízko vaječníku). Diagnostikoval a laparku mi dělal můj gyndr - chodím k němu do nemocnice. Ložisko bylo malé, ale bolesti jsem měla pořádné, gyndr ho neodstraňoval. Vaječníky i vejcovody byly v pořádku. Mudr mi dal na výběr léčbu - buď injekce a tím i umělé klimaktérium nebo zkusit otěhotnět (i to je léčba)
s manželem jsme už děti plánovali, takže jsme si vybrali ten druhý způsob. Otěhotněla jsem přirozeně - narodila se nám dcera. O 3 roky později se narodil syn - také přirozeně. Žádná vyšetření jsem u gyndra nemusela absolvovat, BT jsem si měřila sama, abych vědela, kdy je ovulace. Vyšetření by bylo, až kdyby se rok nedařilo ![]()
@bartsch
děkuji a jak dlouho to trvalo, než se Vám zadařilo po té operaci?
Ahoj, mě při laparce našli ložiska endometriózy na pobřišnici a navíc neprůchozí jeden vejcovod. Endometriózu sice odstranili, ale vzhledem k mému věku a spermiogramu manžela doporučili rovnou IVF. Přirozenému otěhotnění nedávali šanci. Byla jsem z toho nešťastná, no ale po čase jsem se s tím smířila, protože mi došlo, že budu šťastná za miminko, ať ke mě přijde jakoukoliv cestou. Těsně před stimulací na IVF jsem našla na testu //
Zatím mám těhotenství potvrzené jen z krve, na UTZ jdu až v březnu, ale věřím, že je všechno v pořádku a já nakonec budu mít miminko přirozenou cestou ![]()
Takže určitě můžeš otěhotnět přirozeně a moc ti přeju, aby se ti to brzy povedlo ![]()
@Sariele
Krásný, blahopřeji! Já si říkám, že když mám pravidelnou menses + ovulace probíhá, tak se to určitě jednou zlomí a půjde to. Musím tomu věřít, zrovna jsem v období ovulace, tak třeba to vyjde.
@Macik84 Děkuju
Já měla taky pravidelnou MS, ovulaci jsem teda nesledovala, ale všechny testy, co nám dělali v CARu jsme měli v normě, takže tam asi byly jen ty fyzický překážky - endometrióza, neprůchodný vejcovod a líné spermijky
A k tomu teda určitě psychika, ale tý se bohužel těžko poroučí ![]()
@Sariele gratulace
ja taky jedine ivf
a nez jsem se nadála //přirozeně ![]()
@cvana Děkuju
To je krásný, že se ti to taky nakonec povedlo
Taky těsně před stimulací? ![]()