Endometrióza - máte skušenosti?

90
6.6.11 22:32

endomentrioza-máte skušenosti?

Ahoj mám takový problém ale můj gynekolog mi nijak zvlášt neporadí.Nevím zda hledat jiného gynekologa.Je to již několik let co mi dr,zdělil že mám endometriozu,byla jsem kvuli ní též na laparoskopii,můj problém spočívá v tom že mé vaječníky jsou plné cyst,nedozrálích vajíček a i zralích vajíček které mají problém odejít z vaječníku a tak těžce dostávám ms,mám křeče,šílené bolesti podbříšku,a můj dr mi řekl že je to tím že jsem silná a že až zhubnu vše se upraví samo,jenže to mi nejde do hlavy,ms mám rozházenou,někdy jí ani 3měsíce nemám,děti už mám a další neplánuji tak mám kolikrát strach ale hlídám si to,ale žádné léky mi nepředepsal,a chci se vás zeptat zda tu někdo netrpí sejným problémem a co na to bere?Nebo co užíváte když máte ty bolesti.?Ibalgin nepomáhá.ibalgin + paralen nepomáhá.Už nevím co mám dělat.Děkuji za všecky odpovědí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17609
7.6.11 01:15

Tak jestli něco vím jistě, tak endometrioza se zhubnutím neupraví, to je blábol, ale ani na ní neexistuje lék krom hormonální antikoncepce, přechodu nebo těhotenství :nevim:
Ten druhý problém jsou polycystická ovaria /PCO/, tam tloušťka roli hraje, ale tady není zcela jisté, co bylo dřív - slepice nebo vejce, protože PCO taky zahrnuje jako jeden symptom /ne nutně přítomný/ - změněnou toleranci k cukru tzn. že ženy s PCO mívají velkou chuť na sladké, tudíž tloustnou :nevim:
Nejsem odborník na slovo vzatý, jen jsem s tím také bojovala, ale myslím, že ani v tomto problému ti zhubnutí taky nepomůže, protože cysty na vaječnících=neprasklá vajíčka tam zůstanou a ty si v sobě drží hormon, který zapříčiňuje, že další vajíčko praská s větší obtíží a čím jich tam zůstává víc, tím míň jich praská. Pryč se dají dostat jen operaci laparoskopickou - skarifikace vaječníků.
I PCO celkem pomůže HA - menstruace je pravidelná, takže sliznice tolik nenaroste a nejsou takové křeče, ale to je dost individuální, třeba já křeče měla velké až po letech braní HA se to zlepšilo o kousek.
Na bolest teď naše osobní magistra Suvik :wink: radila holčině od nás z deníčku s endoškou a velkými bolestmi Nalgesin S, ale ta to ještě nezkoušela, takže nemůžu potvrdit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
7.6.11 06:46

http://www.endometrioza.cz/…metrioza.php
http://www.endometrioza.cz/…metrioza.php
Osobně si myslim, že tloušťka s tim rozhodně nesouvisí. řada doktoru když k nim přijde ženská větších proporcí nebo prostě trošku oplácaná tak mají tendenci všechno svádět na tloušťku. Mám taky o pár kilo víc a vim, že mi je to vytknuto pomalu i na alergologii či u zubaře :cert:
Ale tím to nechci nijak omlouvat. Nadváhu by člověk mít samozřejmě neměl :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
7.6.11 11:31

Ahoj holky, měla bych dotaz - může být MS hodně bolestivá i ´jen tak´, nebo je to vesměs ta endometrioza? :nevim: Já mám totiž MS dost bolestivou, první dva dny nemůžu skoro nic, zabírají akorát algifenové kapky a to lžička ráno a lžička večer. 3.den bez bolestí. Někdy teda MS vydržím i bez kapek, ale to je málokdy. HA beru cca 11 let, teď je přede mnou poslední platíčko a pak vlítnem na snažení. HA jsem kvůli tomu měnila několikrát (teď Jeanine cca 3 roky), ale jinak mi doktorka nic jinýho neřekla.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
7.6.11 12:36
Maky.p píše:
Ahoj holky, měla bych dotaz - může být MS hodně bolestivá i ´jen tak´, nebo je to vesměs ta endometrioza? :nevim: Já mám totiž MS dost bolestivou, první dva dny nemůžu skoro nic, zabírají akorát algifenové kapky a to lžička ráno a lžička večer. 3.den bez bolestí. Někdy teda MS vydržím i bez kapek, ale to je málokdy. HA beru cca 11 let, teď je přede mnou poslední platíčko a pak vlítnem na snažení. HA jsem kvůli tomu měnila několikrát (teď Jeanine cca 3 roky), ale jinak mi doktorka nic jinýho neřekla.. :zed:

MS může být bolestivá i bez endometr. Já jsem důkaz toho, že to tak je. 1 den je to nesnesitelný a mám pocit, že mi vybouchne podbřišek :cert: :cert: . Ale u mě se to o 100% zlepší když beru antikoncepci. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
7.6.11 12:54

Ahoj u mě je to zřejmě beznadějné ,HA jsem brala několik let před dětmi a měla jsem to pořád,po dětech je tedy pravda že jí neberu ,ale je to stejné jak s HA tak i bez ní,nevím již jednou jsem na laparoskopii kuli té endometrioze byla a ani to nebyl nijak zvlášt velký úspěch.Tak jedině vyskouším ještě ty léky co píšeš v první odpovědi a když ani to nepomuže vyhledám jiného gynekologa a uvidím co dál ale tyhle bolesti už nevydržím ,mám je prostě pořád dokud nedostanu ms,a to si jistě dokážete představit,rvu do sebe vše co je po ruce na bolest,ještě skusím i ty algifenové kapky.Děkuji vám za odpovědi. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24870
7.6.11 13:17

Ono se to pozná asi až po tom posledním platíčku, jak na tom budu. Každopádně se děsím MS, až prášky brát nebudu.

Algifenové kapky mi dost pomáhají, kolikrát mě tak šíleně to břicho bolí, že nevydržím čekat, až se kapky nakapou, takže hned při načnutí vyhazuji kapátko :mrgreen: Dvě čajové lžičky denně mi stačí, ráno, abych nějak fungovala a večer, abych se tak nějak vyspala. 20 kapek mi bylo málo, ale po 3. lžičce se mi už motala hlava. Takže já mám vyzkoušené 2. A ovlivňují pozornost, tak opatrně.. 8-) Jinak mi ještě vyhovuje Nimesil, ten taky rychle zabírá a stačí mi jeden denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
7.6.11 13:48
patrika4 píše:
Ahoj u mě je to zřejmě beznadějné ,HA jsem brala několik let před dětmi a měla jsem to pořád,po dětech je tedy pravda že jí neberu ,ale je to stejné jak s HA tak i bez ní,nevím již jednou jsem na laparoskopii kuli té endometrioze byla a ani to nebyl nijak zvlášt velký úspěch.Tak jedině vyskouším ještě ty léky co píšeš v první odpovědi a když ani to nepomuže vyhledám jiného gynekologa a uvidím co dál ale tyhle bolesti už nevydržím ,mám je prostě pořád dokud nedostanu ms,a to si jistě dokážete představit,rvu do sebe vše co je po ruce na bolest,ještě skusím i ty algifenové kapky.Děkuji vám za odpovědi. :kytka:

Tak jestli máš bolesti hlavně před MS, tak to je opravdu endometrioza - to má Axina od nás z deníčku, jak jsem psala, že bude zkoušet Nalgesin teď. Jí teda pomáhá akorát HA, když jí brala, tak bolesti neměla. Axina se bohužel po delší nemocenské právě vrátila do práce, takže myslím, že bude KO, ale jestli bude psát, tak ti jí sem naženu, aby ti napsala ona, přece jen já vím jen to, co sama napíše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
7.6.11 19:47
kadlina píše:
patrika4 píše:
Ahoj u mě je to zřejmě beznadějné ,HA jsem brala několik let před dětmi a měla jsem to pořád,po dětech je tedy pravda že jí neberu ,ale je to stejné jak s HA tak i bez ní,nevím již jednou jsem na laparoskopii kuli té endometrioze byla a ani to nebyl nijak zvlášt velký úspěch.Tak jedině vyskouším ještě ty léky co píšeš v první odpovědi a když ani to nepomuže vyhledám jiného gynekologa a uvidím co dál ale tyhle bolesti už nevydržím ,mám je prostě pořád dokud nedostanu ms,a to si jistě dokážete představit,rvu do sebe vše co je po ruce na bolest,ještě skusím i ty algifenové kapky.Děkuji vám za odpovědi. :kytka:
Tak jestli máš bolesti hlavně před MS, tak to je opravdu endometrioza - to má Axina od nás z deníčku, jak jsem psala, že bude zkoušet Nalgesin teď. Jí teda pomáhá akorát HA, když jí brala, tak bolesti neměla. Axina se bohužel po delší nemocenské právě vrátila do práce, takže myslím, že bude KO, ale jestli bude psát, tak ti jí sem naženu, aby ti napsala ona, přece jen já vím jen to, co sama napíše.

Děkuji ti to budeš moc hodná. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8516
7.6.11 22:03

tak jsem tu :mrgreen:
tak bolesti jsou určo od endošky, já je mívám před,při a týden po. Na bolest mi pomáhá ibáč nebo algifen kapky. Ale někdy ani to ne. Jinak nejlepší je nemít mrchu vůbec,když beru HA bez přestávky, no a pak další řešení pokud nechceš děti,je nechat si vzít vaječníky. Jinak tloušťkou to určo není,to je blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
8.6.11 12:56

Ahoj jsem moc ráda že jsi za mnou,,námi,,přišla ano to máš pravdu ,již delší dobu přemýšlím o tom že si nechám vaječníky vzít,děti už máme a další nechcem a ani neplánujem,možná že by mi to vše vyřešilo,ted prožívám zase něco nového,ms se zpozdila týden,břicho bolí jak krá..!!ale ty algifen kapky to drobet zlepšili,no a ted 2dny jen špiním ,a už mě to točí,strašně sem kuli tomu nepříjemná a steklá,tak že má cesta v nejbližších dnech bude gynekolog a pak operační sál.Je to strašné a jsem ráda že nejsem sama kdo to má. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Twitter
23.9.13 21:25

Ahoj holky, dneska mi zjistili endometriozu. Jsem z toho trochu šokovaná. Nikdy jsem nic takového neměla, a to jsem byla v poslední době na gyndě celkem často. Za necelých 14 dní jdu na operaci. Máte s tím někdo zkušenosti? Mám z toho strach :(

• Citovat
  • Upravit
papach
24.9.13 08:08

Ahoj a mohu se zeptat jaké jsi měla příznaky nebo díky čemu ti to zjistili, když píšeš, že jsi ted byla u doktora často?

• Citovat
  • Upravit
Twitter
24.9.13 08:12
@papach píše:
Ahoj a mohu se zeptat jaké jsi měla příznaky nebo díky čemu ti to zjistili, když píšeš, že jsi ted byla u doktora často?

Ahoj, dřív jsem chodila k jiné doktorce. Včera jsem poprvé navštívila jinou, která mi udělala UZ a hned to našla. Příznaky mám takové, že mě hodně pichá a tlačí v podbřišku, prostě jak od cysty. Tupá, bodavá bolest a MS strašně slabá, třeba jen pár hodin, pak špinění a ukrutné bolesti. Chceme další miminko, tak mi to chtějí první odstranit - laparoskopicky.
Ale mám strach, aby se to třeba nějak nevrátilo. Co by se stalo, kdybych další dítě nechtěla, ono si to tam rostlo? Jako mám strach, že s tím budu už bojovat pořád :(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Poradna gynekologa