Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
asi od 19 ti let trpím endometriózou. Asi 3 endo cysty, obě museli laparoskopicky odstranit. Poslední byla odstraněna před rokem na levém vaječníku, část vaječníku taky odstraněna. Bohužel mi tam asi něco nechali a asi 3 měsíce tam roste další, na té stejné straně. Doktor mi naordinoval Tubanis ( Visanne). Mámza sebou asi 5 prášku a furt mě ta cysta pobolívá a tlačí (4×3). Pod kudlu jít už po 4 jako úplně nechci, je mi 29, těhotná jsem ještě nebyla…máte nějaké doporučení? Třeba na cvičení atd.
Díky
@MadammeLu mám endometriozu zjištěnou krátce, ale zkouším endo dietu. Beru vitamin E, Drmek od ovulace po MS, pupalku, chci ještě začít brát Omega 3. Jo a cvičím Mojžíšovou…třeba by něco z toho pomohlo…já osobně hormony brát nechci a ani nemůžu
@MadammeLu ber vissane. A nechat tam nic nemuseli, ale proste se tvoří další cysty. Ja brala vissane pul roku i během toho brani se mi cysta vytvořila, protože jsem pořád krvacela. Takze na konci léčby jsem musela ještě na punkci cysty. Jinak já mám endo od cca 20, za sebou 4 laparky, jednu punkci, pul roku vissane, 8let braní ha bez ms, endo 4.stupne, v cele dutině břišní. Je mi 34 a mam skoro 2letou dceru, zázrakem přirozeně. Endo dietu držím, ale spis je to jen pro můj dobry pocit, protože na poslední kontrole mi bylo řečeno že mam další cystu. Vitamíny a bylinky jsem zkoušela ale bylo mi po tom jenom zle, takže tohle už nikdy.
@marinka5 Já právě Tubanisem budu mít vše zastavené. Neužívala bych hormony, kdybych nezjistila, že po měsíci se mi ta cysta o centimetr zvětšila a tlačí mě víc.
@lachtanice86 Tubanis je to samé co Vissane. Já už jej před pár lety brala a stoplo mi to, jen si nejsem úplně jistá, jestli doktor udělal správnou věc a dal mi to k užívání, když ta cysta je větší..Punkci ti dělali jak? Já mám endometriozu údajně i na střevu, ale tam zasahovat nechtějí, když jsem ještě nebyla těhotná atd.
K dceři moc gratuluji
@MadammeLu punkci jen spodkem při narkoze. Laparo na odstranění cysty, srustu a ložisek i z těch střev ki dělali pred těhotenstvím
@lachtanice86 tak tu cystu si ale asi mela mensi, kdyz ti to delali takhle? Me nikdo tohle nenavrhl, vzdy se jednalo o laparoskopii.
A po te laparo i ze strev si asi mela chvili vyvod? A byla ta operace asi narocnejsi…mam z tohoto docela obavy.
@MadammeLu punkci mi dělali při velikosti kolem 5cm, na laparky mě brali pri velikostech od cca 8 do 10cm. Náročnější byla, byla jsem na laparce a na sále jsem byla kolem 3hodin, ale vývod jsem neměla. Jen na dva dny dren
@lachtanice86 tak ta punkce by byla pro me daleko lepsi, nez aby me zase narizli🤦♀️ A to byla endo cysta?
3 hodiny, pff. A byla si asi v nemocnici i dele, ne? No me vyhrozovali vyvodem…
@MadammeLu jj endo cysta. V nemocnici jsem byla od pondělí, kdy jsem nastupovala do soboty, kdy mě propousteli. Vis jak, ono je to těžký s tim jestli vývod bude nebo ne. Mne taky říkali ze může být, ale nakonec nebyl. Ale tam asi rozhoduje spousta faktorů
@lachtanice86 tomu rozumim no.
A kde te operovali?
Sveho doktora se schvalne na tu punkci zeptam.
Ahojky, já zrovna čekám na druhou lap.endo cysty prvni proběhla v roce 2013 kdy jsem šla na operaci s podezření na cystu dermoidalni ale nakonec mi po operaci oznámili že šlo o cystu edometriální s tím že mi ji odstranili s ní kousek vaječníku a vyčistili ložisla, neřekli kde ložiska byly nic…nasadili mi Vissane, který jsem snášele teda šíleně špatně ale po 6ti cyklech užívání jsem 3tí cyklus otěhotnéla
a nyní se cysta udělala na druhým vaječníku a doktor nechce čekat s operací- velikost golfového míčku, takže není tak veliká ale nejhorší je že já si na ty bolesti tak zvykla že nedokážu říct jak dlouho mám potíže ale před 6měsíci na kontrole žádná nebyla.
@Kornel no ja budu menit doktora, protoze mi prijde, ze je u nej totalni nezajem. Na operaci asi ctvrtou uz moc nechci, ale ty bolesti jsou na prd a strili mi to do krize a trisla, i kdyz lezim i kdyz stojim, chodim, porad to dost citim. Tak uvidime.
Nehlede teda na to, ze pred 3 mesici jsem zjistila, ze mam cystu, mensi teda nez 4×3 a kdyz jsem za nim prisla pred tydnem, ze me se mi to asi zvetsilo a zacina me to bolet, tak mi rekl..”ale my jsme meli kontrolu az za rok”🤦♀️ Tak jsem mu teda rekl, ze se jako omlouvam, ale mam podezreni ze se zvetsila, coz mi potvrdil a nasadil Tubanis a rekl “tak kontrola za rok”..Tubanis je na 3 mesice jinak…takze v pondeli zacnu resit jineho lekare
@MadammeLu píše:
Nehlede teda na to, ze pred 3 mesici jsem zjistila, ze mam cystu, mensi teda nez 4×3 a kdyz jsem za nim prisla pred tydnem, ze me se mi to asi zvetsilo a zacina me to bolet, tak mi rekl..”ale my jsme meli kontrolu az za rok”🤦♀️ Tak jsem mu teda rekl, ze se jako omlouvam, ale mam podezreni ze se zvetsila, coz mi potvrdil a nasadil Tubanis a rekl “tak kontrola za rok”..Tubanis je na 3 mesice jinak…takze v pondeli zacnu resit jineho lekare
Nooo toto je teda chování!!!
Taky bych změnila doktora!!! Taky mi bolesti vystřelují do třísel a do zad ale já mám hrozný strach jestli nemám endometriózu na střevech, mám neustálé bolesti střev, problémy s vyprazdňováním atd…prošla jsem dost vyšetření a tak jsem zvědavá na laparku…
@MadammeLu v sanusu v HK. Naštěstí mám i skvělého doktora, chodim na kontroly častěji, bere mi krev na ca 125 a i to je u mě ukazatel. Ale první operace byla ve fnhk a to byla reznicina, nikdo nezájem a čau. Opravdu je to o doktorech