endometriosa

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
522
13.1.04 08:21

endometriosa

Ahojte holky!

prosim o radu ci vase zkusenosti s otehotnenim s diagnosou endometriosy. Me ji diagnostikovali pri laparoskopii loni v listopadu. Lekar v centru mi rekl, ze existuji dve moznosti lecby:

1/ na pul roku umele vyvolana menopauza a doufat, ze loziska endometriosy prestanou rust a zaniknou a nebo 2/ IVF. Samozrejme vim, ze obe cesty maji sva uskali, v obou pripadech je nutna hormonalni lecba a nikdo mi nerekne, ktera z nich povede k vytouzenemu cili. Ja uz jsem si vybrala a v unoru jdu na IUI, aby se zjistilo, jak moje telo reaguje na stimulaci a pak za tri mesice na IVF (pokud bude reagovat). Ale stejne se obcas objevi nejistota a proto prosim o vase zkusenosti ci rady!

Moc dekuju!

Bohunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
13.1.04 14:59

endometriosa

Ahojky,

zkusím ti přispět svojí radou do mlýna. Mně zjistli endometriozu v 12/2002. Poctivě jsem pak brala hormony Orgameril 4 měsíce. Bylo to přerušení cyklu se vším všudy-teď už vím co je menopauza. Návaly horka, zimy se střídali, bylo mi zle,zkrátka lékařova pomsta :-) Poté mne stimulovali hormonama a udržovali mi cyklus, chodila jsem na UTZ aby bylo jasno kdy je ovulace. Nepřineslo to očekávaný výsledek. Jen takový pocit že se musíš milovat dnes kolem osmé večer, to chlapi těžce nesou. Navrhli mi IVF, že mne nebudou dál trápit. IUI má totiž děsně malou pravděpodobnost úspěchu, píšou 10-12%. A ty nervy jestli ti vyjde nebo ne prý za to nestojí, nejdůležitější je být psychicky v pohodě. Ona totiž každá stimulace je taky notná zátěž organismu lékama. Můj gynekolog říká, že je to jako čurat proti větru:-)

Tak jsem byla na IVF, stimulace je taky pěkná chuťárna, ale co by člověk neudělal. Může nastat tzv.hyperstimulační syndrom, člověk je oteklej že se nevejde do bot, břicho jak v 8 měsíci, nic moc. Ale naštěstí se mi hned napoprvé povedlo a teď jsem v 8 týdnu. Ležím doma, prý už v 33 nemám riskovat, a jsem zvědavá jak to bude dál. Když tak přemýšlím, jestli bych znova šla do Orgametrilu,tak ani nevím. V každým případě se dá zjistit jestli hormony zabraly nebo ne zase jedině laparoskopií. A ani zjištění, že už tam endo není, ti na 100% neřekne, kdy otěhotníš. To IVF je skoro bez nervů a v pohodě. Jen je to umělý a v práci budeš nějakou dobu chybět. Držím palce a neboj, to půjde.

Štěpánka

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
13.1.04 15:20

endometriosa

Ahoj Bohunko,

nemám s touto situací naštěstí vlastní zkušenost, ale moje kolegyně z bývalého zaměstnání si tím prošla. Chodila do Gyncentra v Hloubětíně. Byla z toho velmi nešťastná. Bylo jí teprve 19. Zvolila nakonec na radu svého lékaře tu první možnost. Bylo to úspěšné a podařilo se jí otěhotnět přirozenou cestou. Bohužel už jsem jí dost dlouho neviděla a nemám na ní kontakt, ale od jiné kolegyně jsem se doslechla, že čeká nebo už dokonce má druhého prcka. Jsem ráda, že jí to dobře dopadlo. A Tobě přeji, aby bylo také vše OK.

Ariana

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
13.1.04 15:28

endometriosa

Ahoj holky, opravdu nechci vypadat jako hulvat, ale mohly byste mi prosim rict, co to ta endometriosa je? Moc dekuji Katka

• Citovat
  • Upravit
522
13.1.04 15:52

endometriosa

Diky moc za reakce! Stepanko, preju at je tehotenstvi v pohode a diky. Ja jsem pochopila, ze jdu na IUI prave aby se pri IVF vyhnuli hyperstimulacnimu syndromu, aby uz vedeli, jak moje telo reaguje na stimulaci, protoze pri IUI pry je mirnejsi. No uvidim!

Jinak pro ty co nevedi (ani ja nevedela …), tak endometriosa znamena, ze delozni sliznice roste i jinde nez v deloze (na vajecnikach, vejcovodech …) a prodelava stejny cyklus jako ta v deloze.

Bohunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.1.04 19:34

endometriosa

Bohunko,

já mám za sebou 6-ti měsíční hormonální léčbu endometriozy. Nic příjemného to sice nebylo, ale dalo se to vydržet. Můj lékař trval na tom, aby byla napřed léčba a pak eventuelně IUI nebo IVF. My to máme komplikované ještě tím, že manžílek má líné spermijky, takže jsme po léčbě skočili rovnou na IUI. Bohužel bez úspěchu, brzy půjdeme na IVF.

Kterou cestu zvolit asi záleží taky na tom, jak moc máš endo rozsáhlou. Pokud je rozsáhlá, pak je nejspíš lepší ji napřed poléčit a teprve pak absolvovat umělé oplodnění, ale v tom ti nejspíš poradí lékař. I když co lékař, to názor, tak pak abychom se v tom vyznali… Každopádně ti moc držím palce, ať se miminka dočkáte ať už se s léčbou rozhodneš jakkoliv:-)

Irena

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
10.4.04 12:48

endometriosa

Ahoj Bohunko,

mne zjistili endometriozu na laparoskopii. V te dobe jsem jiz za sebou mela jeden neuspesny cyklus IVF (Pronatal) vcerne 2 KET. Lecili mne tedy zacali az po celkem 3 neuspesnych pokusech o umele oplodneni z jedne stimulace (nasi puvodni indikaci byl totiz jen horsi spermiogram manzela a obracena deloha u mne), a to pomoci injekci Dipherelin - celkem 6 mesicu. Injekce se pichaly jednou za mesic (28 dnu) a vyvolaly zcela stav menopauzy. Injekce jsem snasela velmi dobre, nemela jsem zadne navaly horka, ani otoky, max. vetsi pocit sucha, ale jinak bylo vse v naproste pohode a krome pritele ani nikdo v okoli nic netusil. Bylo to casove dlouhe obdobi, protoze po vysazeni posledni injekce se na menzes ceka jeste cca 70 dnu, ale cvicila jsem pritom Mojzisovou metodu, snazila se hubnout a sbirat optimismus k dalsim krokum. Po vysazeni injekci mi nabidli bud IUI nebo IVF s tim, ze pokud bych se rozhodla pro IVF, doporucili mi po skonceni lecby endometriosy tzv. dlouhy protokol, nebot ten kratky s antagonisty (Puregon a Olgalutran) by pry po tak dlouhem utlumu nemusel vest k dostatecnemu zrani vajicek, tedy by se snizily sance na uspech. K IUI, ktera ma pry obecne sice nizsi sance na uspech nez IVF, mi pak ze stejneho duvodu nabidli na podporu hormonalni stimulaci k rustu vajicek s tim, ze pokud IUI nedopadne dobre, muzu pak zkusit bud dalsi IUI nebo prejit na IVF.

Zvolila jsem nakonec IUI a asi 8-10 dnu jsem denne rano chodila na 1 injekci Fostimonu. Nakonce mi pichli Pregnyl, ktery vyvolal ovulaci. Asi 2-3× mne kontrolovali UZ a pak urcili 2 terminy (dozravalo mi totiz asi 6 vajicek a byly ruzne velike), v nichz se obden provedly 2 IUI a hned po nich jsme se jeste snazili pricinit i sami doma s partnerem (par dni pred IUI se totiz styk nedoporucuje, aby mel partner co nejvice dobrych spermii).

Byl to sice velmi dlouhy lecebny proces, ale JSEM PO IUI (NEBO MOZNA I PRIROZENE?) po 3 letech konecne TEHOTNA!!!! (32 tt) a jsem rada, ze jsem hned nesla na IVF bez toho, aniz bych lecbu enometriosy, ktera byla casove hodne narocna (pres 8 mesicu), postoupila.

Navic je tehotenstvi pry nejprirozenejsi zpusob lecby endometriosy, tak ted doufam, ze po tech 8 mesicich cekani ma MS a skonceni tehotenstvi se nam jiz druhe mimco podari bez pomoci doktoru. :D

Vsem timto lecbu Dipherelinem (nebo Zoladexem) vrele doporucuji. Je to sice dlouhe, ale pry mnohem vic ucinne nez polykani tabletek. Navic pry loziska endometriosy muzou zpusobit nepruchodnost vejcovodu a taky horsi uhnizdeni oplodneneho vajicka v deloze (coz plati i pro IVF). Takze pokud mate trpelivost, setrte si penizky za IVF a zkuste nejprve pany dokturky presvedcit, at Vas radne vysetri a preleci. Sama si myslim, ze kdyby mi laparoskopii a z ni vyplyvajici lecbu endometriozy indikovali driv, mohli jsem si skoro rok cekani na mimco usetrit. Blby sice je, ze endometriosa se da spolehlive zjistit jenom laparoskopii, ale na druhe strane se pri ní da udelat i hysteroskopie (procisteni delohy od polypu a mymomu), coz taky muze zvysit sance na uhnizdeni oplodněneho vajicka (embrya) v deloze.

Preji Tobe i vsem dalsim, kterym byl endometriosa diagnostikovana, hodne trpelivosti v lecbe a drzim vsechny palce, at se taky muzete zaradit mezi tehulky a budouci maminky. Je to skvely pocit a ja sama uz se na nase vytouzene mimco (za cca dva mesice) straaasne moc tesim!!!

Pa Sylva :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
6.7.04 21:39

endometriosa

:D ahoj, já měla endometriosu diagnostikovanou již v roce 1997, první pokus o vyvolání menopausi byl hned rok na to, výsledek nula, bolesti jsem měla znova, v roce 2001 další pokus s lékem " Dekaptemil" nevim jak se to píše, výsledek nula, od roku 2001 jsme se pokuošeli o IVF, výsledek nula, po tom co mě lékaři dali status sterilní, jsme se s manželem vzali a chtěli podat žádost o adopci, 4.4.2003 jsme se brali, 11 dní před sňatkem jsem byla na posledním pokusu IVF ze zmrzlého embria, doktor řekl, že pokud otěhotním tak se dá na modlení, naměla jsem žádnou sliznici kde by se to mohlo uchytit, dva dny před obřadem jsem zjistila, že jsem 9 dní těhotná, dneska mám 6 měsíční krásnou dcerku Elišku, doktor se asi modlí a já jsem v 28 letech tou nejšťastnější mámou, po porodu mi doktor naordinoval antikoncepci a já se málem po. . . . smíchy, ale riziko, že teť znova otěhotním je prý veliké, a zpět k endometriose, je pravdou, že porod by měl na nějakou dobu nemoc odstranit, do dnes nemám žádné bolesti a nevim co jsou to léky, moje rada je se nevzdávat, doktoři jsou fajn, ale tělo si stejně udělá co chce,a na závěr bych ti chtěla dodat víc optimismu, mém k tomu všemu závožnou poruvhu funkce ledvin a přesto jsem se nevzdala a mám krásnou dcerku, držim palce.

věčně věřící mamka

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
16.7.04 16:30

endometrióza

Ahoj holky,
mne zjistili endometriozu take na laparoskopii v rijnu 2003. Lozisko nebylo nijak velike a tak jsem se nijak nelecila, pry pokud nebudu moct rok otehotnet, tak ze se zacne uvazovat o nejake lecbe. Pokouseli jsme se 8 mesicu a ted jsem v 7tt. Muze mit nelecena endometriza nejaky vliv na vyvoj miminka??
 Lucka

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
13.2.05 19:13

Ahoj holčiny,

doufám, že mi můžete trochu poradit, strašně moc toužím po miminku, nepřichází už od září se snažíme.
Vždycky jsem měla nepravidelné cykly, menzes sice přišla ale až po injekcích a později při užívání Provera 5mg, poslední dobou mě dost trápí bolesti v podbříšku, doktorka řekla, že mám PCO, a poslala mě na laparoskopii, a já mám strach, že to bude i endometriosa, ale zase někde jsem četla, že podmínkou je pravidelná menstruace, nemůžete mi to některá vysvětlit, prosím?
Vím, že máte každá svoje problémy, ale já se vážně dost děsím, hlavně se nemám komu svěřit..

Předem děkuji
Ela

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
14.2.05 10:07

ahojky,
no já chodím k doktorce od května 04 a teprve asi před 3 měs jsem šla na ultrazvuk jak mi rostou folikuly jako vždy a při té příležitosti mě doktorka překvapila s tím, že tam vidí cystu-endometriózu 4cm a že to není moc a že se talhle léčí antikoncepcí což když se snažím otěhotnět asi nic moc a že bysem měla být co nejdřív těhu-to se jí řeklo, vždyť proto tam celou dobu chodím…no a pak měsíc na to mi v den MS začlo být strašně špatně, hrozně mě bolelo břicho, ale byla jsem sama doma a myslela že mám zácpu pač jsem byla děsně nafouklá a skoro jsem nemohla chodit, po hodince vyspání to bylo lepší ale furt jako ucpané břicho, po 3 dnech to přešlo a pak když jsem přišla k dokotrce a chtěla se zeptat jestli to nemohlo být tím a jestli se mi neděje něco divnýho, mrkla na ultrazvuk a zjistila že už tam nic není a prý mi praskla. takže prý fajn, že aspoň nemusíme nic řešit..od té doby musím zaklepat že nic a mám podezření že mi to vyvolalo první měsíc braní clostilu, že na to tělo nějak divně zareagovalo …a ted´d už je vše ok, snad…a tak se snažíme dál…
taky jsem o tom ale četla hrůzný věci, fuj, ale mě to řekla jako že to není nic vážnýho..tak nevím..

• Citovat
  • Upravit
3025
14.2.05 15:01

ahoj,
moje sestra s endometriozou otěhotněla přiroznou cestou, ale bohužel to bylo mimoděložní. léčí se s tím už aspoň 5 let, bohužel ne moc úspěšně. ale je pravda, že není nijak důsledná a většinou tu léčbu bojkotuje.
kamarádka má také endometriozu a týden předtím než měla jít na umělé oplodnění zjistila, že je těhotná. podařilo se to sice po spoustě let, ale těhotenství probíhá parádně a už za dva měsíce budou tři.
takže neházet flintu do žita!
 irča.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
14.2.05 15:44

Ahoj holky,
dekuju za prispevky. Ja uz od te doby prodelala dve IVF, bohuzel neuspesne, ale zjistilo se nasledujici - mam alergii na spermie a skoro mi nereaguji vajecniky na stimulaci. Takze je to jeste horsi, nez se zpocatku zdalo. A ted se doktori boji mi endometriozu vubec lecit, protoze pri moji slabe reakci a funkci vajecniku, by se po zastaveni cyklu nemusela funkce znovu rozbehnout. V breznu jdu na posledni IVF s extrakratkym protokolem a pokud by to nevyslo zkusime lecbu endometriozy a pripadne darovana embrya. Ale ono to urcite vyjde! Drzte mi kdyztak v breznu palecky.
Preju vsem brzy splnena prani!
Bohunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.2.05 08:47

Ahoj holčinky,

děkuji za příspěvky, nejsou teda moc potěšující..

Luci, podle toho cos říkala, tak to byla spíš jenom cysta, ne ?
Endometriosa se popisuje jako něco jiného spíš jako srůsty apod..
A tělo na Clostyl takhle reaguje, ať se Ti brzy podaří //.

Irčo, děkuju za povzbuzení, popravdě moc jsem si přála něco takového přečíst, snad to bude dobrý…Děkuji

Bohunko, mrzí mě, že se to ještě nepovedlo, ale netrap se, nikomu to neprospěje, víš co, říkej si, že se Ti to prostě MUSÍ povést,a věř tomu, že to vyjde, držím ti moc palečky. Dej mi vědět jak jsi dopadla, papa

Holky mějte.
Jdu makat.
Ahoj Ela

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí