Endometrióza při antikoncepci?

469
29.11.23 07:24

Endometrióza při antikoncepci?

Ahoj, chci se zeptat jestli je možné dostat endometriózu při užívání antikoncepce? Beru ji teď 10 let a během těch let se mi střídají symptomy, někdy jsem o ní ani nevěděla, ale poslední roky ji mám silnější a bolestivější. Měsíc zpátky jsem prodělala počtvrté covid a následující MS byla bolestivá a šly ze mě i kusy sraženin (to se mi roky nestalo).

A asi poslední týden po sexuálním styku špiním - buď je to po utření nahnědlé nebo narůžovělé nebo to je čiré s krvavými nitkami. Sex mě ale nebolí. Mám z toho docela stres, co když to je HPV nebo endometrioza? Cca za 2-3 roky si přejeme miminko.. :?

Jsem objednaná na gynekologii za 3 týdny, ale chci vědět jestli někdo máte zkušenosti, že by to mohlo být ono nebo to je jen nežádoucí účinek HA po letech - třeba už nefunguje jak má, mám totiž za poslední rok i bolestivé PMS + nálady atd. :roll: 7-10 dní dopředu mě třeba bolí i bedra a přijde mi to dost brzy, dřív jsem tohle před MS nepociťovala a to beru HA pořád stejnou a 10 let vkuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2287
29.11.23 08:27

@mesicnikamen Endometrioza je způsobena estrogenovou dominancí. HA může v dlouhodobém horizontu estrogenovou dominanci způsobit. To samé PMS a zhoršené nálady mohou být způsobeny estrogenovou dominancí. Můžete se domluvit s lékařem a změnit HA, to sice problém nevyřeší, ale může ho to zase na čas zamaskovat. Ideální by bylo domluvit se s lékařem, na čas HA vysadit a cca po měsíci nechat udělat test na hladiny hormonů, z nějvětší pravděpodobností budete mít nadbytek estrogenu a žalostný nedostatek progestronu. Pokud totiž berete HA, neovulujete, netvoří se žluté tělísko a tedy neprodukuje progesteron, který je přirozeným protihráčem estrogenu a jeho negativních vlivů. Dost vám třeba napoví toto video. Věnujte mu 50 minut svého života a budete moudřejší. https://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.23 08:35

Mně zjistili v červnu endo, odstranili a nasadili antikoncepci. Přesto ji mám teď úplně rozjetou :roll: Pokud máš podezření, doporučuji nezdržovat se na běžné gynekologii a objednat se do nějakého centra pro léčbu endo, kde jsou kolikrát schopni ji zjistit z expertního ultrazvuku. Mně řekla gynekoložka, že endo nemam, šla jsem na diagnostickou laparoskopii, aby se zjistilo, proč mě bolí břicho. Byla velká chyba, že jsem na to přistoupila a šla na operaci na klasické gynekologické oddělení.. pokud nemají operujici lékaři zkušenosti s endometriózou, může operace nadělat víc škody než užitku. Do endo centra nepotřebuješ zadanku.

• Citovat
  • Upravit
469
29.11.23 08:38

@LadaSva Děkuji, mrknu na to. Já stejně plánuju v příštím roce HA vysadit, Ale jelikož začínám mít takové obtíže, tak o tom uvažuji dřív. Jenže teď jsem se tak vystresovala že se vlastně bojím úplně všeho v tuhle situaci - že mohu mít endo, HPV, ale že bych mohla být i těhotná.. což nevim, jestli je možné když beru HA a za 10 let se to nestalo, brala jsem od 3.11. do 9.11. antibiotika, 11.11. přišla MS (měli jsme přerušovaný styk) ale cca od 17.11. máme zase nechráněný, HA beru. Od včera mě bolí bedra (přitom dostat to mám až 9.12.), nevím jestli to je PMS ale kdyby jo, tak je to zase dost brzy, to se mi dřív nedělo.. tak mě právě napadají myšlenky jestli nejsem těhotná, ale i to mi přijde moc brzy na nějaké příznaky, ale dnes mi je úplně divně jako na zvracení, asi to bude stresem :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
29.11.23 08:40
@Anonymní píše:
Mně zjistili v červnu endo, odstranili a nasadili antikoncepci. Přesto ji mám teď úplně rozjetou :roll: Pokud máš podezření, doporučuji nezdržovat se na běžné gynekologii a objednat se do nějakého centra pro léčbu endo, kde jsou kolikrát schopni ji zjistit z expertního ultrazvuku. Mně řekla gynekoložka, že endo nemam, šla jsem na diagnostickou laparoskopii, aby se zjistilo, proč mě bolí břicho. Byla velká chyba, že jsem na to přistoupila a šla na operaci na klasické gynekologické oddělení.. pokud nemají operujici lékaři zkušenosti s endometriózou, může operace nadělat víc škody než užitku. Do endo centra nepotřebuješ zadanku.

Také jsem o tom četla, snažím se něco najít v Liberci, ale jsem z toho vystresovaná a nějak jsem to hned zavřela.. A proč litujete toho že jste šla na operaci? Četla jsem že to může ve většině případech pomoct, když se ložiska odstraní a žena je schopná alespoň otěhotnět, pokud si to zrovna přeje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2287
29.11.23 08:57
@mesicnikamen píše:
@LadaSva Děkuji, mrknu na to. Já stejně plánuju v příštím roce HA vysadit, Ale jelikož začínám mít takové obtíže, tak o tom uvažuji dřív. Jenže teď jsem se tak vystresovala že se vlastně bojím úplně všeho v tuhle situaci - že mohu mít endo, HPV, ale že bych mohla být i těhotná.. což nevim, jestli je možné když beru HA a za 10 let se to nestalo, brala jsem od 3.11. do 9.11. antibiotika, 11.11. přišla MS (měli jsme přerušovaný styk) ale cca od 17.11. máme zase nechráněný, HA beru. Od včera mě bolí bedra (přitom dostat to mám až 9.12.), nevím jestli to je PMS ale kdyby jo, tak je to zase dost brzy, to se mi dřív nedělo.. tak mě právě napadají myšlenky jestli nejsem těhotná, ale i to mi přijde moc brzy na nějaké příznaky, ale dnes mi je úplně divně jako na zvracení, asi to bude stresem :?

I antibiotika mohou zhoršit hormonální poměry a některé projevy mohou být dozníváním jejich dopadů. A samozřejmě stres je další faktor zasahující do hormonální rovnováhy. Můžete vyloučit těhotenství testem, to by vás mohlo částečně uklidnit. PMS jako takové by vám zjistili při pravidelné gynekologické prohlídce. nemá cenu se stresovat, berte to momentálně tak, že to jsou příznaky dlohodobého užívání HA a vyčkejte na kontrolu u gynekologa. Ten jediný je kompetentní určit diagnózu. Ale ty hormony si po vysazení určitě nechte změřit, bohužel, estrogenová dominance způsobuje většinu ženských problémů a z dlohodobého hlediska může způsobizt vážnější problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2287
29.11.23 09:02
@Anonymní píše:

Zkuste navštívit nezávazně stránky paní Gabriely Tuatti, je to žena, která si endometriozou sama prošla. Na stránkách naleznete nějaké rady, jinak konkrétní články a konzultace jsou bohužel placené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2287
29.11.23 09:07
@mesicnikamen píše:
Také jsem o tom četla, snažím se něco najít v Liberci, ale jsem z toho vystresovaná a nějak jsem to hned zavřela.. A proč litujete toho že jste šla na operaci? Četla jsem že to může ve většině případech pomoct, když se ložiska odstraní a žena je schopná alespoň otěhotnět, pokud si to zrovna přeje.

Endometrioza, pokud je, je způsobena problémy s hormony. Operace odstraní momentální stav, ale nevyřeší příčiny, tedy onu estrogenovou dominanci. Těhotenství je doporučováno, protože skutečně situaci zlepší, během těhotenství jě tělo „nadopováno“ progesteronem, protihráčem esrogenu, který jeho dominanci potlačí. Řešením endometriozy je vyvarovat se všech potravin podporujících estrogen a to včetně byliny kontryhelu, který sice působí spíče ve prospěch progesteronu, ale dalším účinkem je podpora růstu endometria. Tedy vyvarovat se všeho, co podporuje estrogen a jíst potraviny případně byliny podporující progesteron, případně do odeznění příznaků používat progesteronové doplńky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
29.11.23 09:41

@LadaSva Kdybych to před lety jako mladičká věděla, tak HA snad nikdy neberu.. vím, že to může být způsobeno i bez ní, ale celkově problémy s hormony se teď začínají všude řešit a začíná mě to děsit. Do toho ten covid a vše na to má vliv, jsem z toho rozhozená, nikdy jsem problémy neměla a teď se bojím i vysazení HA co to se mnou udělá po psychické i fyzické stránce :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2287
29.11.23 10:21
@mesicnikamen píše:
@LadaSva Kdybych to před lety jako mladičká věděla, tak HA snad nikdy neberu.. vím, že to může být způsobeno i bez ní, ale celkově problémy s hormony se teď začínají všude řešit a začíná mě to děsit. Do toho ten covid a vše na to má vliv, jsem z toho rozhozená, nikdy jsem problémy neměla a teď se bojím i vysazení HA co to se mnou udělá po psychické i fyzické stránce :?

Hlavně se z toho nestresujte. Nebyla jste dostatečně informovaná. Rozhozené hormony jsou problém a způsobijí řadu problémů, ale je to řešitelné. pouze je nutné dodat, že preparáty, které vám předepíše gynekolog jsou syntetické látky, které problém maskují, ale neřeší, tedy gynekolog vám s největší pravděpodobností doporučí nějaký progestin. Řešením je alternativní ceta. Ačkoli o tom vím dost, netroufám si navrhovat řešení, ale mám zkušenosti s řadou alternativců, kteří to řešit umí. Každopádně je potřeba po vysazení zjistit skutečný stav hormonů testem, aby bylo na čem budovat. Přesnější výpovědní hodnotu má test ze slin, ale ten tuším pojišťovny nehradí. Pak je potřeba přimět tělo k přirozenému cyklu s ovulací, aby tělo začalo přirozeně produkovat dostatek progesteronu, což může naskočit hned a může to trvat třeba rok, každý člověk je originál. A pokud se potvrdí estrogenová dominance, je řada alternativních metod, bylin a doplňků, které hormony postupně srovnají. Větší problém je u žen s nadváhou, protože tuková tkáň také produkuje poměrně velké množství estrogenu. Celý problém je v tom, že při HA neovulujete a netvoří se po ovulaci ze žlutého tělíska progesteron. Malé množství progesteronu produkují také samy vaječníky a nadledviny, ale ten je většinou spotřebován na metabolizaci testosteronu a kortizolu. Tedy progesteronu se produkuje dlouhodobě málo, ale především vaječníky v první polovině cyklu dál produkují dostatek estrogenu a další je z tukové tkáně. Dlohodobě pak progesteron stále klesá a estrogenu je stále dost a koluje v těle. Další problém je, že i nevhodnou stravou, viz doporučené video, můžete podpořit v játrech metabolizaci daleko agresívnějšího estrogenu. Přičemž kromě doporučených hladin je důležitý poměr progesteron/estrogen. Všichni gynekologové to vědí, že tomu tak je. Všichni výrobci antikoncepce to vědí, že tomu tak je. Bohužel, pro lékaře je řešit kde co pomocí HA jednoduché, nakonec, jiný oficiální nástroj nemají a pro výrobce je to obrovský byznys. Tak proč by vás hned na začátku upozorňovali na všechna úskalí, a že jich je. Osobně vidím v současnosti největší problém v katastrofální neinformovanosti žen jak o dopadech HA, tak o řešení gynekologických problémů, jako jsou třeba příčiny vzniku cyst, myomů a endometriozy, prevence těchto příčin, tedy průběžné monitorování hladin hormonů a nakonec ženy nejsou dostatečně informované ani o dopadech jednotlivých gynekologických operací. A tedy dohledávání informací je zcela na nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.4.24 09:27

Endometrioza a antikoncepce

Dobry den, chtela bych se zeptat jakou antikoncepci berete pri endometrioze? Me doktorka nasadila Luiseu. Beru ji cca mesic bez prestavky. Po tydnu od nasazeni mam porad krvaceni nevolnosti na omdleni. Doktorka mi rekla abych k tomu brala jeste PMX nevolnosti jsou trochu lepsi ale krvaceni porad. Dr rikala ze pri nasazeni antikoncepce je to bezne ikdyz je to porad.. jak se divam na slozeni tak ta antiko obsahuje estrogen takze jsem z toho docela zmatena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2287
30.4.24 10:12
@123Anonym456 píše: Více

No, estrogen v jakékoli formě na endometriozu nevím?!? Endometrioza je způsobena přebytkem estrogenu a nedostatkem progesteronu, mimo jiné.

Zkuste se podívat na stránky Gabriely Tuatti, osobně ji považuji za největší alternativní odbornicici na endomeriozu, sama si tím prošla a dnes je bez problémů, po dvou přirozeně počatých dětech. Endometrioza je velký problém a nemyslím si, že by jakákoli „léčba“ syntetickými hormony vedla k zásadnímu odstranění problémů.
 https://gabrielatuatti.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria