Energetická krize - příprava

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6.4.26 13:40

Energetická krize - příprava

Ahoj všem,
v poslední době se čím dál víc mluví o energetické krizi a jejích dopadech. Zajímalo by mě, jestli je tu někdo, kdo se na tuhle situaci nějak připravuje – ať už jde o zásoby, alternativní zdroje energie, úspory nebo celkově změnu životního stylu.
Ráda bych otevřela diskuzi, kde si můžeme předat zkušenosti, tipy a nápady. Připravujete se nějak? A pokud ano, co vám dává největší smysl?
Zároveň bych si moc ráda nechala poradit od někoho zkušenějšího. Moje současná situace je kvůli zdravotnímu stavu dvou členů domácnosti trochu komplikovanější, takže hledám spíš konkrétní a praktické rady. Pokud by se tu našel někdo, kdo by byl ochotný poradit, ráda se podělím o víc detailů. ;)

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15747
6.4.26 13:49

Teď řeším elektroauto, které je co nejméně závislé na výrobci. A je to docela problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
6.4.26 13:59

@Zumpa řeším to samé :lol:
Ale, to je tak vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
6.4.26 14:50

Já tu přípravu na krizi, ať už energetickou nebo jinou, beru tak trochu jako „hobby“. Zní to trochu divně, ale mám načtené nějaké knížky, kde je popsáno, co by nás tak asi čekalo, i když nepopírám, že realita může být zcela jiná. Mám připravené ve sklepě nějaké nezbytné věci, jako například plynový vařič na bombu kdyby nešel plyn ani proud a jednoplotýnkový elektrický, kdyby nešel. jen plyn, pořádnou svítilnu + náhradní baterie, staré tranzistorové rádio na baterky, filtr na vodu, KPZku, zahřívací alu fólie, základní zásobu suchých ihned použitelných potravin, dvě nabité powerbanky a podobné věci. Máme jako širší rodina plán, co by, kdyby. Kde bysme se sešli, kam bysme dali náhradní klíče, kde jsou připravené spacáky, stan, deky a podobné věci (to abychom je treba v případě evakuace nemuseli hledat po celém domě). Kdyby se něco vážně sepsulo tak, že by už fakt bylo nejhůř, peníze by byly asi nejspíš k ničemu, nakoupila jsem nějaké zlaté investiční mince v nižších hodnotách, které by se v krajním případě nechaly směnit za zboží, protože zlato a stříbro hodnotu neztrácí. Tak jsem připravená a doufám, že to všechno bude zbytečné, že to nikdy nebudeme potřebovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20853
6.4.26 17:11
@Zumpa píše: Více

Já šel do škodovky, abych měl co největší jistotu domácího servisu apod. Druhá varianta byla Tesla Y. Ale řešil jsem to dva roky zpět. Teď je situace trochu jiná. Je větší nabídka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20853
6.4.26 17:16

@Můrkamuchomůrka jinak domácí FVE mi řeší provoz domácnosti a mobilitu od března do října celkem v pohodě. Samozřejmě by se člověk musel trochu uskromit, pokud by nebyla elektřina z venku. Pak mám na zimu plyn či elektřinu na topení. Tam doufám, že minimálně jedno z toho by fungovalo, i když omezeně. Ale snížil jsem maximálně energetickou náročnost starého domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.4.26 17:40

@Cenarius Také jsme FVE na konci minulého roku udělali. Dlouho jsme se tomu bránili ale vzhledem k tomu že jeden člen domácnosti využívá doma dialýzu jsme usoudili že je to dobrý krok. Dnes jsem za to opravdu ráda. Topíme elektřinou a máme krbovou vložku s rozvodem do ložnic. Dnes jsme se shodli že objednáme hromadu dřeva vzhledem k vyhlídkám do budoucna. Už se u nás vedla debata na téma elektromobility a že možná jen nějaké menší auto na popojíždění by nebylo špatné pořídit. Teď se mi hlavou nejvíc honí potraviny a voda. Jsem zvědavá co se bude v nejbližší době dít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20853
6.4.26 19:32

@Můrkamuchomůrka a jak se všude hrne, jak ty EV nikdo nechce a nikdo nekupuje. Tak sehnat kloudne jde leda z dovozu ze zahraničí. Tady jich zůstává jen pár v nabídce a šílené drahý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26851
6.4.26 21:38

V roce 2022 jsme instalovali vytápění na dřevo kvůli drahému plynu (teď se to možná bude hodit kvůli případnému nedostatku plynu). Bojler máme kombinovaný, vodu můžeme nahřívat plynovým kotlem, elektrikou i dřevem.
Varnou desku máme indukční i plynovou (v každé kuchyni jinou) + indukční přenosný vařič. Asi by se hodil i plynový na bombu. Ještě zvažujene elektrocentrálu (pokud bude benzín).
Nějaké trvanlivé potraviny a balená voda jsou samozřejmostí.
No a hotovost v menších bankovkách (žádné pětitisícovky).
Je to základ, který se nám hodil při posledních povodních, kdy jsme byli pod vodou bez elektřiny. Tehdy navíc netekla pár dnů voda vůbec, pitná několik týdnů, než vyčistili prameniště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23894
7.4.26 16:14

Koupil jsem 10 plechovek meruněk a v lednici mám skoro pořád tubu Pikaa… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15747
7.4.26 16:24
@bse.pedro píše: Více

Pikao nemusíš skladovat v lednici ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9013
7.4.26 17:45

Krom plyn kotle, který máme zakonzervovaný, topíme kombinace uhlí dřevo, kotel emise 5, kdyby mě tu někdo napadl jak ničím ovzduší… Celou topnou sezónu je bojler spojen s kotlem, takže se hřeje voda..kotel není závislý na elektrice. Dřevo máme cca na dvě zimy, pro dva velké domy. Rodiče topí plyn, krbová kamna. Teď čekali měsíc na nový plyn kotel a zvládli to s krbovkama, které vyhřaly velký dům.
Vzhledem k sítuaci, jsem zatím nekoupila letošní dovolenou u moře.. přeci jen 100 litrů mít a nemit je rozdíl.
Mám výměněná eura v hotovosti. Koruny v hotovosti. Objednali jsme o dvacet metráků uhlí víc než běžně. Udělali jsme to hned, jak začal konflikt v Íránu.
Chci koupit velkou plyn bombu a vařič. Snažím se mít ve všech autech plnou nádrž. Což u mě znamená dvě. Mám LPg a benzín, takže dvě nádrže.
Už mě nic nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23894
7.4.26 18:50
@Zumpa píše: Více

Vychlazené lépe chutná, nízká teplota pocitově sráží sladkost… Musím ho průběžně obměňovat, aby se nezkazilo, ideálně alespoň jednou měsíčně… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.4.26 19:14

@alisekR Nad tím vařičem a bombou také uvažuji. Mohl by se hodit. Děláte nějaké i nějaké zásoby potravin? Já mám nutkání naběhnout do krámu a nakoupit všechno do zásoby jen se bojím toho skladování. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.4.26 19:16
@bse.pedro píše: Více

Jednou měsíčně je málo. To chce alespoň jednou týdně. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie