Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Byl u nás na návštěvě kamarád syna - oba ve věku 13 let. Nabídla jsem svačinu - pudink a během dne něco k pití. Máme tu šťávu, čaj, limonádu - vše několika příchutí. Nebo třeba i obyčejnou vodu
. Klučina tu za 5 hodin co tu byl nic nesnědl, nevypil, prý pije jenom energy drinky, colu, kafe. Jenomže colu tu nemáme, nikdo jí nepijeme, kafe tu mám akorát latte do překapávače, to nechtěl a ani si nejsem jistá, jestli by to bylo zrovna to nejvhodnější pro něj na pití (ještě se taky mohl zeptat, jestli tu nemám na pití něco tvrdšího
). A zarazili mě ty energy drinky - moje děti je nepijou (dcera 15, syn 13 let), po odchodu kamaráda jsem se ptala syna, ale ten mi řekl že ho párkrát od kluků ochutnal, ale že mu to nechutná, takže si je nekupuje. Ale že je to běžné pití u nich ve škole (v září jdou do 8. třídy). Já jsem tento nápoj také nikdy nepila, tak neumím odhadnout jeho účinky.
Tak se jen chci zeptat - berte to jako průzkum - pijí Vaše náctileté děti, sourozenci, Vy v tomto věku… energy nápoje? Typ Monter, Redbull, Semtex…? Je to opravdu tak běžné pití? Považovala jsem to za nápoje na povzbuzení, když potřebuje někdo zůstat vzhůru, třeba v práci, ale aby si dítko dalo denně 2 tyto nápoje, to si myslím že není namístě.
Tak bráchovi je 12 a ten to ani nesmí, takže ten ne, myslím, že ani u nich ve třídě nikdo. No a já začala tak v 16, a tehdy jen v pátek v hospodě třeba redbull s vodkou, jinka přes týden vůbec. A samotné tak v 18 před maturou. ![]()
Já pila energy drinky hodně.
Přišlo mi že mě teda povzbudí víc kafe než jeden Semtex. Vhodný to asi určitě není, ale kdo jim to zakáže, že jo. ![]()
@Evka73 Ahoj, dítko mám teda zatím dvouleté a to energy nepije, cha. Já jsem je objevila asi ve 20 v kombinaci s vodkou.
Ale to se nedá porovnávat, teď je jiná doba. Viděla jsem i mladší děti důležitě popíjet Redbull a je mi z toho smutno. ![]()
Ahoj, myslím si, že je boj těch děcek a hlavně rodičů, kteří nejsou schopni vysvětlit, co to dělá s tělem. Už jsem takhle pár malejch frajírků s energeťákem viděla. Je to hnus
Ty děcka vážně neví.
Mas dobreho tusaka, ze tie napoje v takom mnozstve a veku nie su vhodne. Moje dospele deti/22,18/ obcas vypiju, ale to raz za pol rok.
Ja pijem tiez, ale mna nepovzbudia. Ja do seba hodim kavu a kludne si lahnem spat. Aj teraz som dopila a uz ma lame do postele.
No hele Ja byla jednou v soků při návštěvě segrinych tchanu. Tchán nabízel mému synovi (4) zmrzlinu z energy drinku.sam ji dělal pro své vnuky cca 7 let. malém to se mnou svihlo. takže ne nepřijde mi to normální. fuj.
@NikynaU - nepije? No to už by jsi s tím měla něco dělat, aby nebylo pozdě začít
. Ale jinak děkuji moc za reakci ![]()
Já si také myslím že to není nic zdravého, zrovna tu vyhledávám nějakou studii, kde bych si o tom něco početla, děti jsem před tím nijak nevarovala před těmito nápoji, protože mě to nenapadlo, jsem ráda že synovi nic neříkají, ale nechci psát moc dobudoucna. A u něj je to také tím, že ví že takové nápoje by si musel kupovat sám a protože si jede na své kapesné, tak si radši šetří na čokoládu než na energy drinky.
@BohunkaP - děkuji, zajímavý článek, nechám i synovi přečíst.
Ahoj, tak kdyby klučina pil opravdu jen to co říkal, tak by snad ani nemohl být člověk. Vypít denně 2 litry jenom kofeinových nápojů, tak asi zaklepu bačkorama..Jinak k tomu pití energy drinků..Já si ráda dám, teď ne, protože jsem těhotná, ale docela mi chybí. Mají návykovou chuť
. Na škole jsem si dala tak jeden denně skoro pravidelně, před zkouškama jsem to kombinovala i s kávou, ale fakt se dá tím kofeinem pořádně předávkovat..U mě se to projevovalo nervozitou a třesem. Vzpomínám si, že jeden kluk z okolí se vsadil, že vypije litr energy drinku na ex a zkolaboval, nezvládlo to srdce. Takže za mě občas jeden neuškodí, ale už bych to rozhodně nepila každý den, protože je to fakt svinstvo. A né více než plechovku denně. U 13 letého kluka bych to moc nedoporučovala, řekla bych, že ten má tak dva roky čas i na kafe, ale asi tomu nezabráníš. Takže občas jeden bych mu klidně dopřála..
Na základce to běžné asi není, ale co si pamatuju ze střední, tak to chlemtali snad všichni a pořád. Osobně je UŽ nepiju, vyřadila jsme i kofeinové kafe ![]()
@Ivulee14 - obávám se že klučina nepije 2 litry nápojů denně, asi na to není zvyklý, protože u nás byl opravdu 5 hodin a nepil nic, divila jsem se že nemá žízeň. A to tu mám opravdu dost horko, dusno. Ale prý tak 2-3 energáky si denně dá, k tomu litr koly. Teď mi dochází že to možná i 2 litry nápojů za den budou, ale jakých ![]()
@Evka73 píše:
@Ivulee14 - obávám se že klučina nepije 2 litry nápojů denně, asi na to není zvyklý, protože u nás byl opravdu 5 hodin a nepil nic, divila jsem se že nemá žízeň. A to tu mám opravdu dost horko, dusno. Ale prý tak 2-3 energáky si denně dá, k tomu litr koly. Teď mi dochází že to možná i 2 litry nápojů za den budou, ale jakých
Když to nevadí rodičům, tak ty nad tím můžeš akorát tak kroutit hlavou.