Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Znám jednu téměř dvacetiletou, všichni kamarádi jí říkají Eva.
Známí mají skolkovou. Říkají ji Evelíno, Eveli, Míno. Další skolkovou potkávám na hřišti, té se říká Evi.
První stupeň, Evelína, Evelínka.
Evo jí nikdo z dospělých neříká. Každý normální chápe, že kdyby rodiče chtěli oslovení Evo, nedávají jí toto (krásné) jméno
Eva je taky hezké(z mého pohledu), je to ale jiné jméno.
Ukáže čas, co s jejím jménem udělají vrstevníci v pubertě a její vlastní puberta ![]()
@ProfZav píše: Více
Asi jsou jednodušší a nechápou, že jsou to dvě ruzny jména.
Taky se mi Evelína líbila, ale mám zkušenosti, že se jim pak říká Evi, Evčo a to už nikdo nepozná, že jde o Evelínu.
@Annike píše: Více
Spousta jmen se nějak zkracuje
, komolí. Třeba majka, káča, Kája (to může být Karolína, Karla) s tímhle tvrzením bych byla opatrná. Například Pája. Taky neodhadnu jestli je to Pavlína nebo Pavla ![]()
@Annike píše: VíceNebo spíš jí to tak vyhovuje. Když jsem se jí ptala, jak ji mám oslovovat, řekla Evo.
Co je „jednoducheho“ na tom oslovovat člověka zkraceninou jeho jména? Evi se dá říkat Eveline, Evelyn i Eve. A co takový Maty? Je to Matěj, Matyáš, Mateo, Matthias…? Nebo Eli… takhle zavoláš na milion jmen. Pája, Kája, Mája, Mili… ze má vícero jmen stejné zdrobneliny je úplně běžná věc.
Tchyně mi říká Eve, v práci Evi, Evelíno, Evel a někdo Evelínko.
@Midaku píše: Více
Eva a Evelina je proste jiné jméno. Že ty považuješ Evu za zkraceninu Eveliny nic neznamená.
Ano, jsou to dvě různá jména. Ale u nás je běžné zkracovat na první dvě slabiky. Martina - Marti, Nikola - Niki, Filip - Fili… Takže jo, někteří budou i Eveline říkat Evi. Zkracuje se u nás i druhou polovinou jména (Albert - Bert, Alzbeta - Bety, Kristýna- Týna), ale předpokládám, že Evelina bude radši za Evu než Línu…
@Midaku píše: Více
Matyáš a Matěj jsou stejného původu stejně jako Pavla a Pavlína. Ale Eva je hebrejské a Evelína keltské. Že si jsou dvě slova podobná neznamená, že mají stejný původ. Copak obr a obraz mají stejný původ? Všimni si, že Evelína má svátek myslím srpnu a Eva v prosinci. Jsou to dvě různá jména, jen mají společná první dvě písmena. To je jako říct, že Iva a Iveta jsou stejná jména.
Ahoj,
kdo máte nebo znáte holčičku s tímto jménem, jak jim říkáte, jaká různá oslovení vznikla a jak oslovuje okolí? Jak ji oslovují, když je velká, pokud někdo máte třeba už velkou slečnu?
Děkuju