Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nedat může pouze pokud je dítě natolik nemocné, že jeho stav znemožňuje převoz. Tj. horečky, prujmy, zvracení.
Je to mezi otcem a dcerou, pokud je otec zastáncem autoritativní výchovy, tak může dcera protestovat pouze pasivní rezistenci. Jinak stačí rict tátovi, že hrát nechce.
Můj syn chodí na sportovní kroužek, nebaví ho. Nicméně sám si ho v září vybral, takže musí dochodit pololetí, když už je to zaplacené. Jsem benevolentní rodič, ale děti se musí naučit, že jejich přání a rozhodnutí má dlouhodobý dopad. Nejde třeba ó něco podobného?
A na tréninky přes týden chodí sama a v pohodě? Víkend co je s tebou tak na zápas nejede?
Jinak myslím, že je to na tátovi, jaký program ji najde…:-(. Většinou se řeší opačný problém.. že taťkové nechtějí děti na zápasy vozit ve „svůj“ víkend.. i když se sportu děti věnují intenzivně.. a chodí na tréninky…
@Helileli jak jsi přišla na autoritativního otce? On jí na ten volejbal nedal.
@munchkin víkend s ní bude zřejmě zrovna ten s tátou. A tenhle by právě asi svůj víkend bez turnaje chtěl.
No jak z toho ven… Jedině domluvit se s matkou, oba jsou rodiče a měli by rozhodovat o dítěti (s dítětem) o těhle věcech spolu ![]()
U nás bylo to samé s hokejem.Kluk u nás brečel, že tam chodit nechce, máma ho nutila. Manzel s ním párkrát byl, my to měli složité ještě v tom, že já o víkendy chodila do práce, když byl manžel doma a on tak musel ráno vypravovat tři děti včetně malýho batolete.Pak řekl, že o naše víkendy kluk jezdit nebude, za prvé, že tam chodit nechce a za druhé to dost výrazně narušovalo naše vikendy…Domluva s mámou kluků nešla…Nakonec to všechno utla asi za 4 měsíce.
@Fikta píše:
@Helileli jak jsi přišla na autoritativního otce? On jí na ten volejbal nedal.@munchkin víkend s ní bude zřejmě zrovna ten s tátou. A tenhle by právě asi svůj víkend bez turnaje chtěl.
No jak z toho ven… Jedině domluvit se s matkou, oba jsou rodiče a měli by rozhodovat o dítěti (s dítětem) o těhle věcech spolu
Ano, pochopila jsi to správně. Tata s dcerou chteji mit svuj program.
Dohoda s matkou nerealna. Sama nikdy nesportovala a v dceri se vidí.. treningy v tydnu ma tri. Trva na tom, ze na turnaj musi. Jinak k nemu na vikend nepojede..
Slo mi o to, jestli může diktovat podmínky.. vzdyt jsou spolu jen 4 dny v měsíci!
Diana
@Anonymní píše:
Dobry den,
Chci se zeptat, kdyz muz ma po rozvodu dceru (10) kazdy druhy vikend Pa odpol - Ne po o. Ma ex pravo organizovat, jak ten vikend proziji? Jedna se o to, ze ex ji dala na volejbal. Téměř kazdy vikend (soboty) maji turnaje od rana do pozdniho odpoledne. Casto i ve vzdalenych městech (vic nez 50 km) Holcicka ma sport rada, ale hraje vetsinou jen par minut. Casto i plakala, ze na turnaj nechce, ze chce radeji byt s tatou a mit víkendový program - ne organizovane nekam jet a muset nekde byt..
Jak z toho ven?
Muze ex holcicku muzi nedat? I kdyz je to soudně stanoveno?
Dekuji,
Diana
Se pobavte s trenérem. Jestli je holka sikovna a jde ji to atd.
Otec má respektovat zájmy dětí. Jsem rostla, když nás otec odmítal na zápasy s klukem ze stejného důvodu jako vy. Moje víkendy taky byly plné turnajů a zápasu, takže výlety a zábava na minimu. A proč ja musím obětovat víkend a tatínek ne? Trochu nefér. A argument, ze jsem s nimi i v týdnu je mimo. Kolik se toho v týdnu stihne? Počet víkendů ma otec i matka stejný.
Jestli to holku baví a jde ji to, at s ni jezdí. I to je důležité a společně strávený čas. Navíc holka je určitě nadšená a pyšná, ze ji táta fandí.
Ad ten pláč - děti v 10 umí předvést dokonale divadlo, když se jim něco nechce
. Takže ten pláč bych brala s rezervou.
Když už něco, zkuste rozšířit styk i v týdnu. Není malá, můžete se sejít i po škole a jít na procházku třeba.
Záleží jestli holka jezdit chce a nebo ne. Pokud ne, tak bych jí nevozila. Je možné, že ji baví hrát, ale ne turnaje. Matka vás nemůže nutit jí tam vozit pokud dívka sama jezdit nechce
@zrnko píše:
Se pobavte s trenérem. Jestli je holka sikovna a jde ji to atd.
Otec má respektovat zájmy dětí. Jsem rostla, když nás otec odmítal na zápasy s klukem ze stejného důvodu jako vy. Moje víkendy taky byly plné turnajů a zápasu, takže výlety a zábava na minimu. A proč ja musím obětovat víkend a tatínek ne? Trochu nefér. A argument, ze jsem s nimi i v týdnu je mimo. Kolik se toho v týdnu stihne? Počet víkendů ma otec i matka stejný.
Jestli to holku baví a jde ji to, at s ni jezdí. I to je důležité a společně strávený čas. Navíc holka je určitě nadšená a pyšná, ze ji táta fandí.
Ad ten pláč - děti v 10 umí předvést dokonale divadlo, když se jim něco nechce. Takže ten pláč bych brala s rezervou.
Když už něco, zkuste rozšířit styk i v týdnu. Není malá, můžete se sejít i po škole a jít na procházku třeba.
matka nemá právo organizovat program dítěte po dobu, co je dítě s tocem. POkud to tak chce, je na ní, aby se s otcem dohodla a hledala cestu, jak zařídit, aby bylo po jejím.
Mě by ani nehlo, kdyby si otec umanul, že dítě bude po něm hrát tenis a já s ním mám moje víkendy jezdit na turnaje. Já chci s dětma jezdit na kole.
Děti taky. ¨Tady je to stejné - otec nechce turnaj voleybalu, dcera taky ne. Je to otcův víkend, není co řešit, právo je na straně otce. Jestli to matka chce jinak, musí se snažit domluvit ona.
Já ten úvodní příspěvek pochopila tak, že on chce aby hrála volejbal a jezdila na turnaje ale zakladatelka ne.. ![]()
Každopádně do programu víkendu si vzájemně mluvit nemůžou.. ideální by byla domluva, což si umím představit, že není vždy možné… ![]()
@munchkin píše:
Já ten úvodní příspěvek pochopila tak, že on chce aby hrála volejbal a jezdila na turnaje ale zakladatelka ne..Každopádně do programu víkendu si vzájemně mluvit nemůžou.. ideální by byla domluva, což si umím představit, že není vždy možné…
zakladatelka je za zřejmě partnerka otce, můj skromný typ.
@Lama Lama píše:
matka nemá právo organizovat program dítěte po dobu, co je dítě s tocem. POkud to tak chce, je na ní, aby se s otcem dohodla a hledala cestu, jak zařídit, aby bylo po jejím.
Mě by ani nehlo, kdyby si otec umanul, že dítě bude po něm hrát tenis a já s ním mám moje víkendy jezdit na turnaje. Já chci s dětma jezdit na kole.Děti taky. ¨Tady je to stejné - otec nechce turnaj voleybalu, dcera taky ne. Je to otcův víkend, není co řešit, právo je na straně otce. Jestli to matka chce jinak, musí se snažit domluvit ona.
Samozřejmě nemá právo organizovat jejic čas, ale dcera dělá sport. Ten sport ma nejake zápasy. Dcera má sport ráda. Takže proč by měla na zápasy jezdit pouze s matkou? OSPOD mi sam řekl, ze otec má brát v potaz zájmy dítěte a volejbal evidentně zájem dítěte je.
Jak jsem psala, měli by se zeptat trenér a, jak na tom holka je. Pokud má potenciál, tak by tam jezdit měla, ikdyz se ji pokazde nechce (a asi se ji lepe hraje na city otci než matce) a měl by se podřídit i otec, pokud chce, aby z dcery něco bylo.
Pokud hraje jen pro zábavu a potenciál tam není, tak se domluvit s trenérem, ze otcovy víkendy jezdit nebude.
Taky bych chtěla vidět pohled matky.
A jak by se to řešilo s oslavou narození jejích kamarádů? Taky nepůjde, protože to naruší jejich víkend???
A koment, ze matka nesportuje a v dceri se vidi
kdyby sportovala, tak zase bude říkat, ze chce po dceru, aby byla sportovkyne jako ona sama.
Nextce se holt nezavdecis. ![]()
Co znamená to „většinou hraje jen pár minut“? Jako že je na turnaji téměř celý den, ale jen někde většinu času sedí?
Rozumím, tyhle sobotní turnaje jsou na pytel. Sejde se několik družstev, trvá to celý den (a pokud je ještě v týmu víc dětí než je hráčů a musí se vystřídat), tak je opravdu možné, že si zahraje jen chvilku a zbytek sedí na lavičce a kouká do blba. Pokud je to takto, tak se jí ani tomu otci vůbec nedivím.
@zrnko píše:
Samozřejmě nemá právo organizovat jejic čas, ale dcera dělá sport. Ten sport ma nejake zápasy. Dcera má sport ráda. Takže proč by měla na zápasy jezdit pouze s matkou? OSPOD mi sam řekl, ze otec má brát v potaz zájmy dítěte a volejbal evidentně zájem dítěte je.
Jak jsem psala, měli by se zeptat trenér a, jak na tom holka je. Pokud má potenciál, tak by tam jezdit měla, ikdyz se ji pokazde nechce (a asi se ji lepe hraje na city otci než matce) a měl by se podřídit i otec, pokud chce, aby z dcery něco bylo.
Pokud hraje jen pro zábavu a potenciál tam není, tak se domluvit s trenérem, ze otcovy víkendy jezdit nebude.
Taky bych chtěla vidět pohled matky.
A jak by se to řešilo s oslavou narození jejích kamarádů? Taky nepůjde, protože to naruší jejich víkend???A koment, ze matka nesportuje a v dceri se vidikdyby sportovala, tak zase bude říkat, ze chce po dceru, aby byla sportovkyne jako ona sama.
Nextce se holt nezavdecis.
Jde o to, jak to celé vzniklo. Dohodla se matka s otce na voleybalu? řešila předem, jak to bude, osobně, s prostorem pro otce se k tomu vyjádřit nebo mu to prostě neřídila - budete jezdit na volejbalové turnaje, jestli máš dítě rád, je to Z ZÁJMU dítěte. protože přesně takové manipulativní řeči by mi nadzvedly. Co když je v zájmu dítěte jezdit na kole nebo na lyžích? Jaký má prostor otec vyjádřit se k zájmové činnosti svého dítěte?
Co se týká nextky, tu bych poslala do řitě rovnou, není to její starost. Je to mezi matkou, otcem a dítětem.
Já to řeším z opačné stránky. Oba jsme sportovci, takže tam problém nemáme. Není to o tom, že by jeden z nás chtěl, aby dítě fidlalo na housle, druhej chtěl vrchovlového hokejistu. Já víceméně nemám problém ani ustoupit s tím sportem - chce kluka na tenis, tak ok, bude tenis. Jsem ho tam ochotná vodit i ve svém čase, spolufinnacovat. Ale s čím jsem fakt v těžkém rozporu jsou soutěže, výkonostní sport. Nepřijde mi top přirozené, pro dítě prospěšné, jak po psychické stránce, tak fyzické, přetěžování. Mám povinnost v tom dítě proti svému přesvědčení podporovat? Nemám.
Mí přesvědčení je, že mnohem více, než tenisový turnaj, je v zájmu dítěte, aby s vlastním rodičem jel na kolo, kolečkové brusle, společně jsme navštívili divalo, výstavu, vyšli na Sněžku.
A díky za to, že to ex respektuje a dogmaticky netvrdí, že v zájmu dítěte je práve to, co si myslí on. Že jsme rodiče oba a můžeme mít své představy o zájmu dítěte rozdílné.
Dobry den,
Chci se zeptat, kdyz muz ma po rozvodu dceru (10) kazdy druhy vikend Pa odpol - Ne po o. Ma ex pravo organizovat, jak ten vikend proziji? Jedna se o to, ze ex ji dala na volejbal. Téměř kazdy vikend (soboty) maji turnaje od rana do pozdniho odpoledne. Casto i ve vzdalenych městech (vic nez 50 km) Holcicka ma sport rada, ale hraje vetsinou jen par minut. Casto i plakala, ze na turnaj nechce, ze chce radeji byt s tatou a mit víkendový program - ne organizovane nekam jet a muset nekde byt..
Jak z toho ven?
Muze ex holcicku muzi nedat? I kdyz je to soudně stanoveno?
Dekuji,
Diana