Exekuce a nezabavitelná část

Anonymní
15.2.23 11:32

Exekuce a nezabavitelná část

Zdravím. Už nevím kam si jít pro ranu. Exekutora jsem se snažila kontaktovat, ale bez výsledku. Dnes ráno mi byl exekutorem zablokován účet. Na úctě jsem měla něco kolem 1500kč. Myslela jsem, že exekutor by takovouhle částku zabavit neměl když vše splácím jak mám. Nehledě na to, že nezabavitelná částka je něco přes 10tis. Je tu někdo, kdo by mi to mohl trochu vysvětlit?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Nelel12
15.2.23 11:58

Kdy exekutor zablokuje účet?
Pokud na účtu nejsou peníze v dostatečné výši, tak se čeká 6 měsíců, jestli na účet nedojdou další finanční prostředky. To ale neznamená, že by po 6 měsících exekuce na účet skončila. Exekutor totiž může (a velmi často to i dělá), před uplynutím doby 6 měsíců poslat nový příkaz k blokaci.

Dle mě ti může zablokovat účet vždy, tam kam ti chodí finanční prostředky. Musí ti tam ovšem nechat životní minimum, tzn, pokud vyděláš 25, přijde na účet 25 tisíc, on si 15 zablokuje, nebo výši dluhu. A nechá ti tam životní minimum. Nevim kolik přesně je…

Mimochodem, to jsou ifo dohladetelné na netu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.2.23 12:11

@Nelel12 na netu jsem samozřejmě hledala. Mám rodičák a příspěvek na dítě tj. Něco málo přes 10tis. Tyto peníze ale nechodí na účet nýbrž na složenku. Účet jsem si udělala někdy před měsícem. Abych dnes nemusela posílat složenky a platba nepřišla až za 3 dny vložila jsem peníze v bance na účet. Ráno kolem 7 jsem je tam měla. Cca po 2h jsem chtěla poslat platby a peníze nikde.
Zajímalo mě především to životní minimum. Protože moc dobře vím, že je to mnohem víc než 1500 a tak jsem měla dojem, že by mi to zabavit neměl.

• Citovat
  • Upravit
20912
15.2.23 12:25
@Anonymní píše:
Zdravím. Už nevím kam si jít pro ranu. Exekutora jsem se snažila kontaktovat, ale bez výsledku. Dnes ráno mi byl exekutorem zablokován účet. Na úctě jsem měla něco kolem 1500kč. Myslela jsem, že exekutor by takovouhle částku zabavit neměl když vše splácím jak mám. Nehledě na to, že nezabavitelná částka je něco přes 10tis. Je tu někdo, kdo by mi to mohl trochu vysvětlit?

Nezabavitelna částka je z měsíčního platu. Co máš na úctě s tím nemá nic společného. A kdyby jsi splácela, tak ti účet určitě nebude blokovat. Může se ale jednat o další exekucí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24929
15.2.23 12:29

Žádné „nezabavitelné minimum“ se nevztahuje k jednorázové částce vložené na účet.. my klidně blokujeme i 50Kč, když tam jsou…
Exekuční nezabavitelné minimum se počítá z měsíčního příjmu v návaznosti na živ. minimum a počet vyživovaných osob a jeho výši dohledáš na kalkulačce na justici.cz
nebo i tady… https://kalkulackaexekuce.cz/?…

Stanovení nezabavitelné částky
Prvním krokem výpočtu exekuce je stanovení nezabavitelné částky, která nesmí být za žádných okolností povinnému zabavena. Ta se skládá z následujících částí:
nezabavitelné částky dlužníka, která je dána jako ⅔ součtu životního minima jednotlivce (4 860 Kč) a normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu (15 597 Kč), tj. od 1.1.2023: ⅔ * (4 860 Kč + 15 597 Kč) = 13 638 Kč.
nezabavitelné částky na každou vyživovanou osobu (manžela, manželku, nezaopatřené děti), což je ¼ z částky 13 638 Kč, tedy 3 409 Kč.
Podle § 3 nařízení vlády č. 595/2006 Sb., o nezabavitelných částkách, se celková nezabavitelná částka zaokrouhluje vždy na celé koruny nahoru.

Tento výpočet ale opravdu neplatí pro částky vkládané na obstavený účet,
v praxi jsem jednou zažila, že exekutor část stržených financí (ve výši životního minima) vracel, ale bylo to kvůli prokázané hmotné nouzi povinné, která zůstala skutečně zcela bez příjmu a trvalo to asi dva měsíce, než to vyřešila…

Takže ti nezbude nic jiného, než pokračovat v šíleném složenkovém maratonu
nebo se k celé situaci postavit čelem a vyřešit ji komplexně insolvencí, pokud máš více jak 2 věřitele déle jak měsíc po splatnosti či více exekucí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18234
15.2.23 13:22

Pokud je to na delší čas, zarid si chraneny účet. Ohledně postižené částky se obrat na občanskou poradnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18234
15.2.23 13:23

@Lucy75 Ona evidentně myslí par.304b osr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24929
15.2.23 13:35

@bertoldina jasný, já vím, co myslí, ale v praxi prostě k takovým blokacím dochází a povinný si to pak může měsíce řešit se svým exekutorem, když se mu vůbec dovolá a dopíše… měla si holt zařídit chráněný účet…
hodně lidí to dělá tak, že platí z cizího účtu (od kámošky, rodičů apod.).. taky hodně vídám, že používají dětské účty svých dětí, ale i na ně jsem už viděla exekuce s tím, že povinný zde skrývá příjmy…
mně se za xxx let stalo jen 1×, že jsem podle § 79f/1 tr. řádu omezovala zajištění peněžních prostředků na účtu pachatele (živil se dlouhodobě prodejem pervitinu), páč chudáček prokázal, že nemá na rohlíky.. tak aby nám nepošel hlady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18234
15.2.23 13:46

@Lucy75 Ten si nemůže zařídit předem, je to dost nešikovně pojaté.

Dětské účty jsou nešťastné řešení obecně. Kdyby tam chodil už příjem po srážce, tak to zas ať jde exe do háje, to ukrývani příjmu není. Ale ony to v praxi budou dpp do 10t, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
179
23.2.23 15:44

Exekuce

Dobrý den. Potřebuji poradit nebo objasnit situaci. Sestra má dvě exekuce, trvalý pobyt má na úřadě. Bydlí u mě. Veškerá korespondence ji chodila tam. Nikdy, nikde neudala ani doručovací adresu ani v práci. Rozhodla se jit do insolvence. Návrh na oddlužení byl odeslán řádnému soudu, čeká se jen na uveřejnění v ins. rejstříku. Kontaktoval ji exekutor, že jsi zjistí prostřednictvím policie kde bydlí. Je to možné? Volal ji dneska rano. Takže může, nějakým záhadný způsobem ještě dnes zjisit kde bydlí? Děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3515
6.3.23 10:38
@bubu88 píše:
Dobrý den. Potřebuji poradit nebo objasnit situaci. Sestra má dvě exekuce, trvalý pobyt má na úřadě. Bydlí u mě. Veškerá korespondence ji chodila tam. Nikdy, nikde neudala ani doručovací adresu ani v práci. Rozhodla se jit do insolvence. Návrh na oddlužení byl odeslán řádnému soudu, čeká se jen na uveřejnění v ins. rejstříku. Kontaktoval ji exekutor, že jsi zjistí prostřednictvím policie kde bydlí. Je to možné? Volal ji dneska rano. Takže může, nějakým záhadný způsobem ještě dnes zjisit kde bydlí? Děkuji za odpovědi.
určitě nemá páky exekutor na to aby jí hledal skrze policii, to by musela páchat nějakou trestnou činnost, což je v tomto případě asi vyloučeno, jen bych tě chtěl upozornit, že je jedno kde má trvalý pobyt, exekutor může tam kde se osoba zdržuje a reálně bydlí, tudíž k tobě domů. A bude zbavovat tvoje věci na které nemáš účtenky (nejlépe placené kartou, aby si doložila, že si to kupovala ty ze své karty. Pokud účtenky nemáš, tak si docela dost koleduješ a do ohrožení přivádíš sebe a celou tvou rodinu zdržující se na této adrese.

Dám ti jednu radu, která by měla být zaplacena zlatem. Pomož sestře, třeba finančně, i jinak, najdi ji práci v zahraničí, ať může ty dluhy rychle zaplatit, pokud ne, sesype se to brzy vše na Vás.

Tady není čas na nic čekat, hledejte ihned způsoby, ne důvody proč to nejde.

Nepřeji ti nic zlého, ale jednej za včas, exekutora u dveří to zajímat nebude. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24929
6.3.23 12:37

@Rotha tak tohle není pravda
kolegové na obvodních odděleních zcela běžně vyřizují žádosti exekutorů k aktuálním pobytům a informacím k povinnému…
ALE pokud dotyčná už - DÍKY BOHU - podala návrh KS na oddlužení, tak jí NIC nehrozí!
všechno vymáhání se dnem zveřejnění v ISIR dle ins. zákona zastavuje!!
Takže, zakladatelko, obratem volejte na soud, kde zveřejnění vázne,
protože běžně trvá max. dva dny a holky to tam sypou fakt hned!! právě z těchto důvodů, že se ví, v jaké situaci vymáhání tihle lidi jsou a že zveřejnění nesnese odkladu…
max. se to drží víkendem, svátkem, množstvím návrhů.. ale mám zkušenost, že max. 2 dny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel