Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky existuje i nějaký jiný uklidnující lék od bolesti než epidurál?
Trochu nechápu tvůj dotaz..epidurál je pouze způsob podání léku, nikoli lék samotný
Je to způsob tlumení bolesti při porodu formou zavedení znecitlivující látky v oblasti bederní páteře. Používá se v případech, kdy je bolest větší než snesitelná. Někdy bývá nezbytná při vícečetném porodu i při porodu císařským řezem
Průběh epidurální anestezie při porodu
Při epidurální anestezii se znecitliví nervy, které v míšním kanálu odstupují z míchy a vedou do břicha. Výkon trvá přibližně 30 minut a účinek trvá několik hodin, látka se může poté doplňovat. Podává ji anesteziolog do oblasti páteře (vleže na boku), určitě se na anesteziologa informujte, zda v je v nemocnici přítomen.
I přes epidurální anestezii můžete tlačit, musí vám v tom ale pomoci porodní asistentka, která vám řekne, kdy přesně. Nezapomeňte se o epidurální anestezii brzy přihlásit, v momentě, kdy dítě sestoupí do porodních cest, již není možná.
Existuje spousta dalších způsobů, jak zmírnit bolesti při porodu. nám všecky vysvětlili na předporodním kurzu
Já dostala při porodu na bolest Dolzin - injekcí do zadku. Je to opiát. Byla jsem po tom slušně sjetá
mezi kontrakcemi jsem usínala. Ale nemám pocit, že by to nějak extra pomohlo na tu bolest, tu jsem si užila i tak.
A o tu injekci sis řekla nebo ti ju dali sami? právě že se všude píše jen o epidurálu a jiné možnosti neznam
@ivik198 třeba ho nebudeš ani potřebovat
ne každej ho potřebuje, porod nemusí být až tak hroznej ![]()
Jinak já taky u prvního dostala injekčně dolzin, epidurál mít nemůžu. U druhého jsem neměla nic a bylo to nakonec mnohem lepší.
někomu pomáhá voda, jinému masáže…způsobů úlevy je víc, nemusí to být nutně léky
@ivik198 píše:
A o tu injekci sis řekla nebo ti ju dali sami? právě že se všude píše jen o epidurálu a jiné možnosti neznam
Taky jsem o tom nevěděla, řekla jsem si o něco na bolest. Musela jsem totiž ležet a být nonstop připojená na monitor, takže jsem nemohla být třeba ve sprše. Ale ze začátku jsem si sprchu i balón taky vyzkoušela a opravdu to na bolest pomáhá.
@ivik198 mě injekci nabídli, protože jsem se neotvírala a dítě už bylo moc dole a muselo ven, takže mě pomáhali se otevřít a to bolí
Jinak když je všechno v pohodě, tak se ta půlhodina intenzivní bolesti dá přežít i bez léků
Když bys měla nesnasitelný a dlouhotrvající bolesti, tak tě v tom nenechají, kdyžtak jim to řekneš…neboj
od injekcí proti bolesti nečekejte naprosto nic významného, jedinou efektivní metodou jak tlumit bolesti je epidurál… u injekčního podání opiátů je efekt tlumení bolesti srovnatelný s účinkem teplé sprchy, ale s tím negativem, že utlumí nejen Vás, ale i dítě, které Vám aktivně při porodu pomáhá a tím přijdete o jeho pomoc. Uvědomte si že to není jen o Vás, je to Vaše společná práce, dětátko se aktivně protlačuje, vrtí hlavičkou, rotuje… když bude víc pospávat než pomáhat, budou Vám dlouze natáčet monitory a porod se může protahovat. Po porodu účinky opiátu budou ještě přetrvávat, dítě se nebude přisávat k prsu a tímto bude narušena podpora rané vazby mezi matkou a dítětem. Vždy je dobré zvážit co mi to dá, ale i co mi to vezme.
Věřte mi s kontrakcemi se dá krásně pracovat, kvalitní předporodní kurz Vás jistě seznámí s nefarmakologickými metodami tlumení bolestí.
přeji krásný porod dula Jana z OV
U nás na Mělníku dělají paracervikální blok (doufám, že to píšu správně) opich přímo čípku, tudíž místní umrtvení, bez celkových účinků (jako oblbnutí u opiátů). Dokonce ho snad proplácí pojišťovna, ale osobní zkušenost nemám
@krokodylek píše:
@ivik198 třeba ho nebudeš ani potřebovatne každej ho potřebuje, porod nemusí být až tak hroznej
Jinak já taky u prvního dostala injekčně dolzin, epidurál mít nemůžu. U druhého jsem neměla nic a bylo to nakonec mnohem lepší.
někomu pomáhá voda, jinému masáže…způsobů úlevy je víc, nemusí to být nutně léky
já už rvni porod zažila a bolel až až proto ted zjištuji co a jak se dá dát aby to bylo lepší
Dolzin jsem dostala před opreací… luxusnější droga snad není. těhotná bych si to nenechala píchnot
@ivik198 mě druhej nebolel proti prvnímu vůbectak třeba to bude nakonec i tvůj případ. Ale je dobrý být připravená, kdyby bylo potřeba ![]()