Exkomunikace z církve
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Exkomunikace z cirkve
Katolická církev má za sebou dlouhou historii, která zahrnuje nejen duchovní vedení, ale i kontroverze – od nedávných skandálů spojených se zneužíváním, přes krytí těchto činů, až po otázky kolem jejího historického majetku a vlivu. Mnozí lidé dnes již nemají pocit, že sdílejí hodnoty, které církev prezentuje, přesto zůstávají jejími formálními členy, což pomáhá podporovat její zdánlivou sílu.
Pokud se s jejími současnými praktikami neztotožňujete, proč stále zůstávat jejím členem? Oficiální žádost o exkomunikaci je způsob, jak vyjádřit nesouhlas a přispět k reálnější představě o tom, jak je církev vnímána dnes. Co si o tom myslíte? Má smysl tento krok udělat, nebo je to zbytečné? Sdílejte své názory, rád bych se dozvěděl, jak to vnímáte vy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Aragus píše: Více
Nejen katolická církev. Nyní má svůj skandál se zneužíváním i církev husitská, takže bych takhle nepaušalizovala. A to nemluvím o různých samozvaných guru a sekt viz domácí porod u Plzně. Ono je důležité to společenství lidí, které se formuje a sdílí hodnoty, přesto nemusí souhlasit s některými činy vrcholných představitelů, stále jsou to jen lidi.
- Citovat
- Upravit
@Aragus Exkomunikace je církevní trest. Proč bych to měla podstoupit? Většina lidí věří v něco, a je jedno v co. Každá církev má špatné i dobré činy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud člověk není v určité církvi spokojený, tak z ní snad vystoupí, ne? Exkomunikace je vyloučení, tudíž akt církve směrem k členové, kterého se chce církev u nějakého důvodu „zbavit“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jajinka587 pokud se dotyčný rozhodne z církve oficiálně vystoupit, musí docílit udělení tohoto trestu (exkomunikace). Jiná oficiální možnost bohužel není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já taky ziju v domeni, ze exkomunikace je vylouceni bez vlastni vule…jinak nevim, teď třeba přemýšlím, že jsem krtena ale nepraktikujici, počítám se formálně za člena?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice je to docela komické. Vystoupit lze pouze tímto způsobem. Bohužel členství v tomto kroužku vám nekončí uplynutím zkušební doby. Dostat se ven není jen tak, trvalo mi to 3/4 roku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
https://www.bezcirkvi.sk/ako.html
![]()
Někdo ti zjevně pěkně kecal. Stránka je sice slovenská, ale nemyslim, že se v tomto to právo zas nějak extra liší
Edit: nebo možná jen blbe rozumím formulaci a ta žádost vyvolá technicky tu exkomunikaci…je to v zásadě asi fuk. Požádám, oni jsou povinni mi vyhovět.
Příspěvek upraven 25.12.24 v 20:03
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Beruska999999 pokud se bavíme o církevní statistice (nebereme v úvahu sčítání lidu ze strany státu) tak se členem církve stáváte křtem, a to bez ohledu na to, zda jste praktikující či nikoliv. Pokud dojde k exkomunikaci, tedy trestu, který je udělen byť na vlastní žádost (žádost o nenáležení k církvi ) tak se zapíše exkomunikace do křestní knihy, kdy toto má následně církevní důsledky. Pak nemůžete např. přijímat svátosti atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Beruska999999 já nejsem znalec církevního práva a nechtěl bych, aby to tak vypadalo. Já jsem si tímto procesem sám prošel a moje zkušenost byla následující.
- podání žádosti (žádost o nenáležení k církvi), podpis nebylo nutné legalizovat
- po opakovaných urgencích a stížnosti proběhla osobní schůzka u kněze
- na této schůzce došlo k opětovnému podpisu žádosti
- postoupení žádosti dalšímu církevnímu úředníkovi
- zápis poznámky do křestní knihy (exkomunikován)
Zajímavé je to, že se musí člověk v rámci té žádosti udat z některých hříchů, aby mohl být vyloučen (shizma, apostaze, hezere) mají to tam na zaškrtnutí.
Samotné zaslání dokumentu nepostačuje.
Pokud dotyčný na schůzku s knězem nepřijde tak má smolík.
Je pravdou, že chtěl svůj případ nemedializoval, ani jsem nekontaktoval ombudsmana. Měl jsem to jako záložní plán.
Příspěvek upraven 25.12.24 v 20:10
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak teda k původnímu dotazu - mě je to asi fuk, nejsem praktikujci a vlastně ani věřící, ale zrovna ta moje církev mi nijak nevadí a nutkani dělat nějaký formální kroky nemám. Když někdo má, ať to udělá ![]()
Blbe to mají členové sekt, kteří asi procházejí brutální masirkou a to vystoupení pro ně asi může mít docela složité následky.
Příspěvek upraven 25.12.24 v 20:13
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem věřící ale kdyby mě církev zbavila členství, tak bych to asi neřešila, žádný členství neplatím.
Jsou i lidi co věří v Boha a k nikomu se nehlásí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja teda moc nerozumim, proc by mel člověk nejak oficiálně vystupovat. Ja jsem krtena, ale nikdy jsem nebyla na msi, jsem ateista, stejne jako cela nase rodina. Nejake vystupovani z církve je fakt zbytečné. Vzdyt nikdo ani nevi, ze jsem krtena.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já nejsem také odborník, ale podle té stránky je ten postup nelegální, takže místo schůzky s knězem jsi jim taky mohl poslat dopis přes právníka, ale jako ono je to pak asi fuk, pokud jsi to ochotný podstoupit.
Oni si občas rádi vykládají věci po svém, třeba já zažila kněze, který nám tvrdil, že dle církevního práva může oddat 14lete děti a podobné kraviny…naštěstí nežijeme ve státě, kde by bylo církevní právo nadřazené „svetskemu,“ takže s těmito teoriemi si muze jit piskat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jajinka587 @vokishka : tak asi jediná teoretická výhoda je pro tu církev, že možná může žádat o nějaké finance nebo deklarovat nějakou „sílu“ dle počtu členů, k tomu asi původní příspěvek směřuje…ale nevím, jak moc to v praxi opravdu funguje a jaky to má reálný vliv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit