Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, moc bych uvítala zkušenosti nekterych z vás, které se léčí, nebo nějak řeší extrasystoly. Už delší dobu mě trápí přeskakování srdce, holter jsem měla dvakrát a nikdy se během měření nic významného nestalo, takže jsem vždy věděla, že výsledek bude v pořádku. Každopádně po poslední monitoraci je ve zprávě napsáno, že byly zachyceny SVES, což prý ale nic neznamená. Kardiolog mi řekl, že můžeme zkusit nějaký léky, že nekomu to pomůže, někomu ne, ale že vzhledem k nižšímu tlaku by mi nedoporučil beta-blokátory, ale nějaký Procoralan, ten má ale v příbalovém letáku extrasystoly jako nežádoucí účinky a taky, že ho nesmí brát lidi, kteří mají klidovou tepovku pod 70, což já mám, tak jsem z toho teď úplně vedle. Zda si ho nechat předepsat, nebo ne?
Chvíli je vždy dobře a vůbec na to nemyslím, teď se to konkrétně objevilo po roce a už se mě to pár měsíců drží, pak mě to přepadne naprosto nečekaně až se mi zatmí před očima a několik dní jsem z toho psychicky úplně na dně, kontroluju tep a samozřejmě každé další přeskočení vnímám ještě daleko víc. Bojím se být sama s dětmi doma, protože když to náhodou přijde, podlehnu strachu a panice a nevím jak z toho ven.
Řekli mi, že to není život ohrožující, tak jim věřím, ale v ten moment mám takový strach, že si prostě nedokážu říct hele klid, to nic neznamená.
pomohlo vám na to něco, nebo nemáte zkušenost s těmi léky? Popřípadě s jinými? Draslík i magnezium beru, účinek žádný..
Děkuji ![]()
@klarka05 píše:
Ahoj, moc bych uvítala zkušenosti nekterych z vás, které se léčí, nebo nějak řeší extrasystoly. Už delší dobu mě trápí přeskakování srdce, holter jsem měla dvakrát a nikdy se během měření nic významného nestalo, takže jsem vždy věděla, že výsledek bude v pořádku. Každopádně po poslední monitoraci je ve zprávě napsáno, že byly zachyceny SVES, což prý ale nic neznamená. Kardiolog mi řekl, že můžeme zkusit nějaký léky, že nekomu to pomůže, někomu ne, ale že vzhledem k nižšímu tlaku by mi nedoporučil beta-blokátory, ale nějaký Procoralan, ten má ale v příbalovém letáku extrasystoly jako nežádoucí účinky a taky, že ho nesmí brát lidi, kteří mají klidovou tepovku pod 70, což já mám, tak jsem z toho teď úplně vedle. Zda si ho nechat předepsat, nebo ne?![]()
Chvíli je vždy dobře a vůbec na to nemyslím, teď se to konkrétně objevilo po roce a už se mě to pár měsíců drží, pak mě to přepadne naprosto nečekaně až se mi zatmí před očima a několik dní jsem z toho psychicky úplně na dně, kontroluju tep a samozřejmě každé další přeskočení vnímám ještě daleko víc. Bojím se být sama s dětmi doma, protože když to náhodou přijde, podlehnu strachu a panice a nevím jak z toho ven.
Řekli mi, že to není život ohrožující, tak jim věřím, ale v ten moment mám takový strach, že si prostě nedokážu říct hele klid, to nic neznamená.
pomohlo vám na to něco, nebo nemáte zkušenost s těmi léky? Popřípadě s jinými? Draslík i magnezium beru, účinek žádný..
Děkuji
Nepotřebuješ řešit extrasystoly, fakt nejsou život ohrožující, ale úzkostnou poruchu.
Pak je to začarovaný kruh, v té úzkosti ty extrasystoly víc vnímáš a zase o to víc propadáš panice
Ahoj, mám podobný problém, trápí mě to v různých obdobích tak nějak od puberty. Všechna vyšetření v pořádku, tak jsem to vždycky brala jako takový svůj standard. Něco, co se objeví a zase zmizí. Před rokem byly děti nemocné snad měsíc v kuse, já vyčerpaná a jedno ráno se mi udělalo zle. Zvracení a po něm tohle přeskakování, silné, které ale nechtělo přestat, žádná poloha nepomáhala na to, aby se to uklidnilo nebo zmírnilo. Takže nemocnice a byla z toho fibrilace síní. To mi uklidnili, vyšetřili srdce, všechno v pořádku. Dostala jsem léky (Betaloc), plus Eliquis na ředění krve kvůli fisi. Holtera i ekg mám taky vždycky v pořádku, protože to je zrovna v době, kdy mám klid. Betaloc ale zabral, aktuálně už mám sníženo na půlku denně a Eliquis vysazen úplně. Každopádně jsem přes víkend onemocněla, děti také a já to zas pociťuji.
Kardiolog mi říkal, že pokud se to vždy uklidní do dvaceti sekund, je to v pořádku, jinak mám volat. Mně to trvá třeba dvě sekundy, i tak je to nepříjemné. Mám ještě předepsaný Propanorm, kdyby přišla arytmická ataka. Na dalším holteru předpokládám zase nic nebude.
@klarka05 extrasystoly má prakticky každý, opravdu nejsou život ohrožující. Takže doporučuji to tak brát. Prostě když Ti přeskočí srdce, tak si řekni, že to je normální, má to občas každý, jen ne každý je vnímá. Čím víc se na ně soustředíš, tím víc je budeš vnímat. Jen kvůli extrasystolám bych Procoralan nebrala. Ono právě tím zpomaleném srdce ty extrasystoly mohou být častější, nebo je můžeš víc vnímat. Pokud máš klidový tep v normě, tak bych léky neřešila. Kolik bereš magnézia? Můžeš zkusit navýšit. Naopak draslík, pokud nemáš nízkou hodnotu, bych nebrala.
@ivašot. A jak mám podle tebe řešit úzkostnou poruchu? A Jak víš, že něco takovýho mám?
že se doktor nezmínil
přece nebudu brát nějaký antidepresiva denně když mě tohle přepadne jen občas a až z toho plyne strach a nepříjemný pocity, to je podle mě přirozený, chtěla bych vidět osobně někoho, kdo dokáže zachovat naprostý klid, když neví co se mu děje
![]()
@Lucka1111 draslík jsem zkusila koupit až před pár dny, kdy jsem si právě přečetla od někoho v diskuzi, že to pomohlo. Mám nějaký obyč, volně prodejný, pochybuju, že bych si tím mohla ublížit, nepřekračuji denní doporučenou dávku
Mám diagnostikované KES (komorové extrasystoly) normálně viditelné na EKG. Beru betablokátory. A je to v pohodě, necítím vůbec nic.
U tebe si ale myslím že hraje velkou roli psychika. Možná je to úzkostí. Terapie si někdy zkoušela? Mohlo by to pomoct.
I kdyby to bylo jenom na zkoušku je to lepší cesta než rovnou brát prášky když to není jednoznačně fyzického původu.
@EvaEpic ahoj, díky za reakci. No hraje u mě roli psychika jednoznačně, ale až po tom, co se mi to stane. Téměř nikdy se mi to nevyvolala psychika, jednou to začalo v noci, kolem půlnoci mě to vzbudilo a teď naposledy zas v klidu u vaření, opravdu jsem na nic takového nemyslela
pak jsem z toho psychicky špatná, ale zas jen chvíli, jak to přejde tak dobrý a po pár dnech ok.. přestanu se tím zabývat a je to tu zas, když to nejméně čekám
přemýšlela jsem o tom, že se někam objednám, každopádně nevím, zda by si neklepali na čelo že mám problém se srdcem a jdu s tím na psychiatrii
kardiolog mě říkal, že ty prášky si mám rozmyslet, že to můžeme vyzkoušet a já řekla, že zatím teda ne, ale teď se to zas vrátilo tak nad tím uvažuju, co bych za to dala necítit nic ![]()
@EvaEpic a jak myslíš že to není fyzického původu? Jsou to jakési síňové extrasystoly, mám to v závěrečné zprávě. Ale jak říkám, nikdy mi holter nezachytil to nejhorší, kvůli čemu jsem to vyšetření chtěla ![]()
@klarka05 píše:
@ivašot. A jak mám podle tebe řešit úzkostnou poruchu? A Jak víš, že něco takovýho mám?že se doktor nezmínil
přece nebudu brát nějaký antidepresiva denně když mě tohle přepadne jen občas a až z toho plyne strach a nepříjemný pocity, to je podle mě přirozený, chtěla bych vidět osobně někoho, kdo dokáže zachovat naprostý klid, když neví co se mu děje
![]()
Já jsem se tě nectěla nijak dotknout. Ale sama píšeš v úvodní příspěvku:
@klarka05 píše:
Ahoj, moc bych uvítala zkušenosti nekterych z vás, které se léčí, nebo nějak řeší extrasystoly. Už delší dobu mě trápí přeskakování srdce, holter jsem měla dvakrát a nikdy se během měření nic významného nestalo, takže jsem vždy věděla, že výsledek bude v pořádku. Každopádně po poslední monitoraci je ve zprávě napsáno, že byly zachyceny SVES, což prý ale nic neznamená. Kardiolog mi řekl, že můžeme zkusit nějaký léky, že nekomu to pomůže, někomu ne, ale že vzhledem k nižšímu tlaku by mi nedoporučil beta-blokátory, ale nějaký Procoralan, ten má ale v příbalovém letáku extrasystoly jako nežádoucí účinky a taky, že ho nesmí brát lidi, kteří mají klidovou tepovku pod 70, což já mám, tak jsem z toho teď úplně vedle. Zda si ho nechat předepsat, nebo ne?![]()
Chvíli je vždy dobře a vůbec na to nemyslím, teď se to konkrétně objevilo po roce a už se mě to pár měsíců drží, pak mě to přepadne naprosto nečekaně až se mi zatmí před očima aněkolik dní jsem z toho psychicky úplně na dně, kontroluju tep a samozřejmě každé další přeskočení vnímám ještě daleko víc. Bojím se být sama s dětmi doma, protože když to náhodou přijde, podlehnu strachu a panice a nevím jak z toho ven.
Děkuji
Nikde nepíšu nic o antidepresivech. Spíš by to chtělo nějakou psychoterapii, aby si s tím uměla pracovat. Jseš vyšetřená, od doktora víš, že tě to nijak neohrožuje a stejně v tu chvíli propadneš iracionálnímu strachu, který pak to vnímání extrasystol zase zesiluji.
A mimochodem jsem si tím prošla taky, bolela mě každá extrasystola, v noci jsem nespala a přemýšlela, že musím zavolat sanitku.
Brala jsem na to jednu dobu Egilok. Úplně minimálni dávku. Děly se mi hlavně večer, v klidu. Takže egilok jsem mela brát cca hodinu před tím, kdy přicházely nejčastěji.
Prý je tělo v klidu, ale srdce to vyhodnotí, jako by byla namaha, akce apod. Taky pomahalo zvednout se a hýbat se, neco dělat. Teď jsem uplne bez léků i extrasystol.
@klarka05 extrasystoly jsou neškodné dne a leci se jen, kdyz to obtezuje. Leci se jen ty tvoje pocity, jinak to lecit netreba. Podle literatury nevadi 100/den, ja jich mela jeden cas i 300/hod a nijak mi to neomezovalo v nicem. Je to jen pocit. Jako kdyz si krknes, taky neco citis, ale nemusi te to desit. Neumres na to.
@klarka05 píše:
@EvaEpic a jak myslíš že to není fyzického původu? Jsou to jakési síňové extrasystoly, mám to v závěrečné zprávě. Ale jak říkám, nikdy mi holter nezachytil to nejhorší, kvůli čemu jsem to vyšetření chtěla
ani komorové nevadi