Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Petra316 Kdyby nebylo hodinek, bylo by méně problémů. Pokud by to bylo vážné, tak by to bylo i v ty tvé dva dny, kdy jsi měla holtra.
Mně to občas vyhodí na tlakoměru a vůbec to neřeším. Jsem si jich vědoma bez tlakoměru.
Kdysi jsem měla 24h EKG, také tam byly zachyceny.
Neřeším.
@Evkad tak na hodinkách jsem se to jen zkusila zachytit, jak to vypadá, EKG mi hodinky nonstop neměří, je to klasický 30s záznam, který se musí zapnout manuálně, takže hodinky s tím úplně nesouvisí.
@Petra316 Ahoj Péťo a všichni. Máš pravdu, že jsou to hnusné pocity. A člověk se toho chce zbavit. Já to mám už přes 30let. A přes opakovaná vyšetření prý vše OK. Ale za tu dobu jsem vypozorovala, že příčina opravdu není v srdci, ale v centrálním nervovém systému. Pokud je nějak podrážděný a to třeba nevyspáním, stresem, nějakou virózou, stravou, která nesedne nebo blokací páteře, tak je to vždy horší. Dělá to hlavně Nervus Vagus…Takže jediná možnost jak to zmírnit, je nastavit životní styl. Tzn. lehká strava, co ti nedráždí trávení, pravidelné cvičení, jóga pilátes, i nějaké to kardio, ale ne extrémní, dechová cvičení, pokud to jde tak eliminace stresu, tzn. práce se sebou. Prostě kdo tohle má, určitě nemůže žít adrenalinem, často pařit a dělat extrémní zátěže tělu nebo psychice…Vyzkoušela jsem už kde co, ale toto jediné opravdu ty ES drží nějak v normě..
Taky mi bylo řečeno, že to má kdeko a prý to někdo ani nevnímá…😁 Za mě, to, že to nikdo nevnímá je blud…Toho si nejde nevšimnout a rozdíl je taky jestli se ti to stane jednou za čas a nebo to máš každý 4 úder mimo rytmus, takto jsem to měla já při Covidu…To byl teprve hnus a strach o život. A stejně i tak mi řekli, že jsem OK 😁Pak se to samozřejmě zase uklidnilo, draslík, hořčík a ten režim…Tohle prý ale Covid dělá…Takže klid, děcka…Na holteru jsem měla i KES i SES, ty síňové jsou prý nebezpečnější, ale musí jich být víc…Hnusněji jsou ale pociťované ty KES…
@maksj
Moc děkuji za zkušenost. Každý čtvrtý úder to nemam. Mám ten pocit přeskočeni srdce každý den, někdy je to četnější někdy méňe, většinou hodně po ránu, někdy odpoledne, je to dost proměnlivé a rozhodne to není něco, co by člověk mohl pocitově přehlédnout.
Mam to od září, to bylo téměř každý den, ale některé dny úplně bez…zrovna v den, kdy jsem měla Holter jsem to nepocítila. Od října to pociťuji každý den několikrát.
@Petra316 Ano, Péťo, mě se to už taky neděje každý čtvrtý úder, takhle rozhozené to bylo jen v Covidu. Ale jinak to mám každý den a nezávisle na denní nebo noční době. Vůbec to nereaguje na betablokátory. Ani na antidepresiva. Alespoň u mě ne. Ale jak jsem zmiňovala, upravit ten režim.
@maksj
Mnohokrát děkuji za radu a uklidnění, když to mam nějaký den častěji, tak si říkám, že se mi to srdce musí zastavit. Covid jsem neměla nebo o tom nevím…v té době, kdy to začalo. Jinak jsem slyšela, že covid je spouštěč různých nemocí 🤷♀️
@Petra316 Já tomu velmi dobře rozumím, že to vyvolává obavy a strach. Já tohle prožívám už 30 let. Měla jsem i psychoterapie, ale dlouhodobě to nepomáhá. Jak píšete, když se to děje často nebo i v delších sekvencích, mě se někdy stane, že mám jakoby několik záškubů za sebou, srdce se jen chvěje nebo mám pocit, že se jakoby na chvíli zastaví a chvíli trvá, než se zase chytí a skočí do správného rytmu, tohle mě taky vždy vyděsí…Ale trvá to fakt možná tak 2 nebo 3 sekudy…To jen mě to přijde dlouhé… Ale jak vidíte jsem tu stále a všechna vyšetření vždy s výsledkem benigního typu. A to ikdyž byly ES zachyceny na holteru, i když jsem myslela v tom Covidu, že mi jde už fakt o život.. Ono to člověka nutí opakovaně chodit na ta vyšetření, protože někdy je to horší a pak začnete pochybovat, jestli něco nepřehlédli…Ale tohle vytváří jen mysl…ty pochyby a strach…Je to nějaká rodová predispozice, ale věřte, že problém není v srdci, ale spíš se opravdu zaměřte na harmonizaci nervového systému…Pokud budete klidně a přirozeně žít, podle toho, jak to zrovna sedí Vám, tak věřte, že se to zlepší. Ale bylo mi řečeno, že se toho bohužel nejde úplně zbavit, tak aby se to prostě už neobjevovalo. A u mě to tak skutečně je..
Nicméně toto jsou moje subjektivní postřehy… Je určitě dobré nechat se vyšetřit aby bylo jasné, jestli tam fakt není nějaký problém. Ještě to může dělat i štítná žláza. A pokud je srdce zdravé, tak se zaměřit na tu nervovou soustavu..
@maksj
Já měla Holter 24h a ten nic neukázal 🤷♀️ pak jsem měla snahu hledat ještě kardiologa, ale nikde v okolí neberou nové pacienty….tak s tím tak nějak žiju no. Občas to je ale opravdu děsný pocit. Ale rozhodne to není tak silné, jak čtu v příspěvku. Já mam přesto přeskočeni, které trvá cca vteřinu…jako kdyby srdce vyplo a hned zaplo a jede se dal.
Je pravda, ze to muže být nějakým nahromaděným stresem. Ještě jednou moc dekuji za reakci.
@maksj A pokud se mohu ještě zeptat, ty “záškuby” srdce máš 30 let každý den?