Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, jsem 3 roky bez HA, menstruaci mám silnější a bolestivou, ale pořád zvladatelnou a v normě, pravidelnou. V úterý před Vánocemi jsem dostala měsíčky, vím, kdy mám ovulaci, mám je pravidelné, na preventivní prohlídce před 14 dny vše v pořádku, ultrazvuk čistý. Měla jsem i potvrzenou ovulaci. První den měsíčků byl normální, třetí den jsem začala večer hrozně moc krvácet. A to už jsem si přes den říkala, že to bude lepší, už jsem ani ten den nepotřebovala nic na bolest. Měla jsem během dvou hodin v krvi sraženiny, skončilo to tím, že úplně extrémně velká sraženina ze mě vypadla ve sprše… měla asi 8 centimetrů a úplně jsem se lekla, byl to malý porod, ale bez bolestí břicha… šla jsem v pátek 20. ráno k doktorce a podle ultrazvuku prý odešlo všechno, je pravda, že od té doby už jsem jen špinika a menstruace do 2-3 dnů skončila. Dr mi říkala, že je to hormonální, že by to srovnaly prášky nebo tělísko, ale to jsem nechtěla… dala mi tím pádem ascorutin a železo, ale říkala, že je to hormonální nerovnováha, moc estrogenu, moc narostlá sliznice. Ale já se teď bojím, aby se to neopakovalo. Jako kdyby to mělo být každý měsíc, asi budu pro prášky než tohle, krvácela jsem fakt šíleně a vlastně jsem jen doma seděla na záchodě, protože to ani tampon, ani vložka nebraly. Ale bojím se, kdyby se to opakovalo… jako zvládnout to v práci je úplně scifi… máte někdo zkušenost? Měla jsem za to, že mam cyklus v pohodě, vždycky pravidelný, poznám i ovulaci, ale asi mi tentokrát extrémně narostla sliznice, což nevím, co s tím… Naštěstí ten den byly v práci kolegyně chápavé a mohla jsem si skočit k doktorce, ale nedá se takhle odpadnout každý měsíc. Nehledě na to, že mi to teď vytvořilo strach a mám z toho trošku újmu. Jako vydržím hodně a občas to krvácení je silnější (ale normálně mi vydrží tampon celé dopoledne, ty nejhorší dny to třeba i ty 3 hodiny v pohodě bylo), ale tohle byl fakt masakr, kdy ta krev ze mě fakt tekla po kapkách + nejhorší byly ty sraženiny. Většina měla tak 2 centimetry, ale ta největší měla asi 8 centimetrů a ani ve sprše neodtekla do odpadu… omlouvám se za popis…
Taky se mi to někdy stane. A taky mi moc narůstá sliznice. Doporučuju užívat macu peruánskou, mně pomohla. Na rozdíl od kyretáže a hormonů.
Poprvé je to nejhorší,
Měla jsem tohle extrémní krvácení každý měsíc cca 1-1.5 dne, kdy jsem používala inkontinenční vložky kvůli kapacitě a stejně jsem je měnila každou hodinu.
Bohužel některé cykly se tohle může stávat
mně tak po 47tém roku věku, musela jsem si někdy na ten nejhorší den vzít dovolenou, protože to prostě nejde sedět - pak vstát, to je jak v řeznictví…
doporučuju si nechat udělat hormonální rozbor na estrogenovou dominanci
já to loni vyřešila radikálně a mám nádherný klid a pohodu, ale na to jsi ještě mladá… ![]()
Mně se to opakovalo (takhle extrémně 6 měsíců). Nakonec to (blbé) tělísko mám. Takže sice nemám sraženiny, ale zas skoro furt špiním nebo krvácím.
Nejspíš skončím u vyndání a co dál nevím.
Proč mám tolik estrogenu, netuším.
Je mi 43, tělísko mám rok a zlepšení v nedohlednu, zkouším jiného doktora, ale jeho řešení taky nepomohlo.
@Tarjei já si teď pořídila Veniru (hormonální rovnováha), tak zkouším to. Na macu jsem četla různé recenze, ale stejně nejlíp člověk zjistí až vyzkouší. Hlavně to nejde poznat hned, ale chce to užívat dýl… a na kyretáži jsi byla z jakého důvodu? Mně tohle úplně děsí, naštěstí mi doktorka řekla, že je to hormonální, takže mi asi „jen“ narůstá moc sliznice, ale i tak se bojím, abych na tom jednou neskončila…
@Lucy75 no, mně je 25…a co ti na to doporučil lékař, kromě teda odstranění dělohy? A jak lékaři vlastně řeší tu estrogenovou dominanci, dá se to jinak než hormony? Úplně se mi k HA vracet nechce a pro tělísko úplně nejsem (asi mám strach ze zánětů, na které jsem dřív trpěla a tak), nejde mi ani tak o peníze, ale asi ve svém těle nic takového nechci (což je asi psychický pocit)
Jinak díky i za anonymní příspěvky. Mně se do tělíska moc nechce, ale to je spíš moje osobní přesvědčení, věřím, že to třeba nemusí být špatné. Ale je mi proti srsti i to zavádění, tak do toho jít nechci. Stačilo by mi, kdyby moje krvácení bylo normální… naštěstí se mi tohle stalo teď během tří let poprvé, ale děsím se další menstruace, abych kvůli tomu třeba neodpadla zas v práci nebo tak… je to hrozně omezující… naštěstí se mi to stalo doma
@anetta99 no prave kvuli tomu silnymu krvaceni mi udelali tu kyretaz…nic strasnyho, lehka narkoza, par dni pak odpocinek…
@anetta99 nic moc na to není, musela jsem brát pravidelně železo, způsobovalo mi to poměrně těžkou anemii, kolegyně si dokonce musela kupovat plínky, utratily jsme i tisíce za kvalitní mens. kalhotky, do kterých dáš nejsilnější vložky co existují a aspoň neprotečou na oblečení, no nezávidím ti, kolikrát já musela převlíkat postele apod. achjo no…
kdo nezažil, nepochopí…
@Tarjei a pomohlo ti to? A měla jsi to jednorázově nebo se ti to krvácení nějak opakovalo pravidelně?
@Lucy75 jo, já teď beru železo a doktorka mi doporučila Ascorutin, ale ten začnu brát až pár dní před menstruací. Jako nejhorší kdyby se mi to stalo v práci nebo ve dny, kdy mám nějakého lékaře, vyřizování, něco… ne vždycky jde sedět co 20 minut na záchodě… ale jak říkáš, kdo nezažil, nepochopí… taky už v práci byla „sranda“, že jsem kvůli krámům nedošla do práce, ale naštěstí vedení to chápe a kolegyňka mi říkala o nějakých případech z jejího okolí, takže to „zná“… akorát jedna kolegyně, co tohle nikdy nezažila, tak to zlehčuje a myslí si, že se na to vymlouvám… ale její názor je mi fuk, sice jsem takhle zůstala doma, ale na druhou stranu jsem jinak celkem workoholik a mám i dost přesčasů, takže si nemyslím, že by někdo mohl říct, že se mi ten den do práce nechtělo… 😃
@anetta99 no pokazdy pri ms tyhle kusy sliznice, btw to nejsou srazeniny, proste vystelka z delohy. Silne jsem krvacela a z toho byla chudokrevna. Ne nepomohlo prave, ani kyretaz, ani hormony, az ta maca.
@Tarjei já asi nedokážu říct, jestli je to výstelka nebo sraženina, jsou to takový červený kusy čehosi… ale hooodně krvavý… kdyžtak tu macu zkusím, ale asi teď nechám prostor na to, jestli mi zabere ta Venira, když už jsem ji začala brát… díky za zkušenost
@anetta99 píše: Více
Pokud mas estrogenovou dominanci, tak Veniru nedoporucuju
s ni sem se dopracovala jeste k daleko vetsi