Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám balení hormonální rovnováha, jako je to doplněk stravy, ne hormony…
@anetta99 píše: Více
ano, ja vim, co to je
jedla jsem to nekolik mesicu i tu radu premium
ale treba ti to pomuze, ja mela efekt opacny
@TobiT83 tak ono každé tělo může reagovat jinak, s tím počítám… ale teda nikde jsem vyloženě nenašla napsané, že by to bylo při vyšším estrogenu kontraindikované
@anetta99 píše: Více
ja jen napsala svou zkusenost
nikde to tam oni nepisi a treba to tak neni, ale jen pisi, ze mne to problem zhorsilo
Nejdříve bych lékaře poprosila o test na hormony, ať se máš od čeho odpíchnout a pak bych to řešila dál…
@Chryzantéma1 asi zkusím, lékařka mi tohle vůbec nenavrhla… ale asi je v tomto problém i u mě, protože já jsem hormonální řešení odmítla…
@Tarjei no, ono to tak fakt vypadá 🙈
Každopádně pokud má ještě někdo zkušenost, budu ráda za reakce ❤️
@anetta99 Ahoj, mám menstruaci od 11 let a tyhle kusy že mě jdou snad odjakživa. Ale poslední dva roky to mám skoro každý měsíc tak, jak popisuješ. Je to úplně šílený. Na kyretaži jsem byla a taky to nepomohlo. Nejsi v tom sama ![]()
Ahoj, tohle jsem taky zažívala - už cca od třinácti let. Doktoři doe cpali hormonální antikoncepci. Když jsem jim řekla, že dost, že už to nechci brát a že chci pořádné vyšetření, tak nic. Pak jsem změnila doktora a mám teď naprosto úžasného! Na velmi silnou menstruaci mi předepsal Exacyl (je to v podstatě jen jakási kyselina, takže nic špatného) a hodně mi to pomohlo.
Následně jsem si u moravského bylinkáře objednala kapičky na srovnání hormonů (utlumení estrogenu), které jsem užívala několik měsíců. Hotový zázrak!
A k tomu doporučuji nepít kávu (začala mi díky vynechání kofeinu ustupovat i endometrióza) a vůbec se vyhnout potravinám, které mají fytoestrogeny.
@CatOnTheMoon tyjo, díky za cenné poznatky! Jako já mám fajn lékařku, nic mi nenutí, zároveň ale když jsem odmítla HA, sice mě povzbudila, že to už snad bude dobré, doporučila mi Ascorutin, ale člověk si nějaké volně prodejné věci musí asi zjistit spíš sám (ale to mám zas zkušenost, že v tomto daleko líp poradí v lékárně než třeba u doktora). No, s kávou to u mě bude asi oříšek… miluju ji, hlavně pracuji v cukrárně, takže si užívám každou směnu fakt dobrý kafe… ale zkusím si o tom něco přečíst a pozjišťovat! Ono i malé kroky můžou udělat změnu… já jsem třeba předchozí cyklus dost pila alkohol, což jindy nepiju skoro vůbec… a najednou jsem měla měsíčky takto šílené.. a taky jsem četla, že alkohol narušuje hormonální rovnováhu… takže ono to může být jedno k druhému. Můžu aspoň zkusit vysadit jiné rizikové potraviny, ono toho bude určitě víc… člověk zase ze dne na den neudělá změnu o 180 stupňů, ale každý krůček se snad počítá
@anetta99 Taky jsem měla problém vynechat kafe, pila jsem denně dva šálky a když byla někde voňavá káva, prostě jsem neodolala. Ale pak jsem se koukala na videa od Jirka vysvětluje věci, kde bylo o kofeinu, a rozhodla jsem se přestat pít kafe. První týden byl brutální, příšerné bolesti hlavy, extrémní únava, chuť dát si aspoň trošičku. Ale vydržela jsem! Teď si dám příležitostně jednou dvakrát měsíčně a vážně je u mě obrovské zlepšení.
Jen tak mimochodem - ten bylinkář je na Facebooku jako Moravský bylinkář Víťa, stačí mu napsat problémy a doporučí léčbu. Je to mladý klučina, ale fakt šikovný, díky těm jeho kapičkám jsem neměla ani hádavou náladu týden před menstruací, jak u mě bylo zvykem
Tehdy jsem u něj chtěla objednat jen mastičku na štípance od komárů (jsou na mě neskutečně!), která je taky boží, ale nějakou prozřetelností jsem popsala i problémy, co mám, a doporučil mi ty kapičky. Všechno vyrábí sám, věnuje se tomu, takže tomu i hodně rozumí ![]()
@anetta99 Jo, a změna jídelníčku fakt nejde ze dne na den, chtěla jsem vysadit i další věci, ale tam už je to náročnější
Hlavně závislost na cukru je brutální…a cukr robo má na svědomí taky hodně ![]()
@CatOnTheMoon moc díky za doporučení, mrknu se na něho. Je super, že takhle ochotní lidi existují!