Extrémní nejedlík 18m
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Extremni nejedlik 18m
Ahoj,
moje 18m dcera téměř nic nejí. Od té doby, kdy ji rostly stoličky a trojky se najednou pouze kojila. Předtím jedla masové i ovocné příkrmy, ale pouze bez kousků. Jinak se dávila. Do ručičky nevzala nic, jako by se ji to nelíbilo držet.
Teď mi sní pouze suchou housku, křupky obilní, minule ukousla trochu parku, mozarelly ale jinak nic svetoborne… Nabízím denně ruzne jidla, jime spolu take na nabizim z meho talire, sem tam něco ochutná, ale sní jen pidi kousíček. Spis to jidlo presouva z talire na stul a zpatky. Vždy, když si zapatlá prsty, hned mi je nespokojené dává, abych ji utřela ruky. Kdyz neutru tak fnuka a utre to jinde. Já fakt už nevím… Je strašně opatrná na všechno. Krásně papala i kaše, teď si ode me nedá lžičku do pusy. Sama taky ne. Hezky se krmila v židličce, teď ji do ní nedostanu, hodně pláče. Chtela jsem uz odstavit od kojeni ale moc nemuzu, jinak by zila ze vzduchu asi. Snazim se ale nakojit vzdy az po pokusech s jidlem. Bylo mi nedoporuceno odstavovat, kdyz hezky nepapa.
Jak mám jít na ní, aby se rozjedla? Zkouším všechno možné. Uz mame i sirup na podporu chuti do jidla. Je tu nekdo kdo mel takhle vybirave dite?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Zažila jsem to podobně, mám všechny děti, hlavně ty starší dvě nejedlíky. Tvé prospívá v pořádku? Možná, jestli není na dolní hranici tabulek, by to snížení kojení pomohlo. Ona možná ví, že ač nic nesní, za chvíli bude mléko od mamky, a nic ji nenutí. Ale samozřejmě to se to hezky radí od stolu, mé zůstaly nejedlíky až dosud (8 a 9 let), a nějak jsme to období přežili, těžká improvizace a boj o každé sousto. Nemám univerzální radu, prostě se nestresovat nebo aspoň co nejmíň, protože se to přenáší na dítě.. a přežít. V pubertě už snad budou jíst samy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak mé děti jsou v tabulkách pod 5. percentilem od narození, drží si linii růstu a přibírání úplně dole, ale v rámci možností prospívají, proto to ani náš pediatr neřeší. Každá nemoc a nechutenství s tím spojené znamená další pokles váhy, což pak horko těžko naháníme - plnotučné kakao, kousky másla a sýra kam to jen jde atd. Ještě mě napadlo - jeden čas jsem jim dávala Pangamin (tj. B-komplex), ale jsou to tablety a chce to naučit dítě polykat prášky. To trochu pomohlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje děti jedí dobře. Jen někdy mají období třeba 2 týdnů, kdy jedí mizerně. Jsou hubené, BMI okolo 13. A fakt mi nevadí, když trochu zhubnou třeba při nemoci, kdy týden nesní vůbec nic, čímž myslím fakt nula jídla.
Ale já jsem bývala nejedlík, asi jako tvoje malá. A moje rady:
1. Nestresuj se tím jídlem, jen na ni přenášíš nervozitu. Já mám kvůli nucení do jídla v dětství docela trauma a dodnes nedokážu ani sedět u stolu s někým kdo jí určitá jídla.
2. Dávej jí její oblíbené jídlo. Experimenty s dalšími přidávej opatrně, jen občas. Ať jí to jídlo obecně neznechutíš.
3. Sedni si ke stolu, malou si dej na klín. Na její talíř jen 3 malé kousky jídla. Když jsem svým dětem (jedlíkům) dala víc než 3 kousky, tak se v jídle patlaly, házely ho na zem a nic nesnědly. Když jsem dala maximálně 3 kousky, tak je snědly. Já přidala, ony snědly atd.
4 Fakt to neřeš. Prostě příprav jídlo, sedni si s malou a když nebude jíst, tak to nekomentuj, nešil, nenabízej jí to jídlo. Ale nechej ho na stole, ať si muže vzít sama třeba za hodinu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@teroonka píše: Více
Na zacatku srpna mame kontrolu u pediatricky tak uvidim jak je na tom. No pri kazde kontrole to bylo ze je drobna ale ja jsem taky no.ale vzdy to bylo nejak v poradku. Ona se ale o kojeni nejak nehlasila jak nektere deti co placou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@teroonka píše: Více
Vcera jsme meli 18m kontrolu a ma 9 kg. Pediatricka rikala ze je to v poradku u ni, ze ona je od zacatku drobek a nema byt po kom velika. Brala ji i krev z prstiku jestli neni chudokrevna ale vyslo ji to pri v uplnem poradku. Tak ako asi mam dobre mlicko nebo me dite zije ze vzduchu a lasky.
Nabizim dal ale stale zatim sni jen hranolky z brambor v horkovdusce, parek, houska, vyjmecne brokolice a hrasek. Nekdy spekuluje i u krupek. Kupuji ji psenicny. Deti ji nabizeji venku maminky taky ale ona se odvrati a nechce nic. Ted jsme se hrali i v hernicce vsechny deti tam stale neco dlabali a moje si nevzala nic. Ja vim ze musim byt trpeliva ale je to vazne zkouska nervu. Dnes si vzala konecne okurku do ruky uz ji sla dat do pusy a najednou cukla a vratila zpatky na talir😀to je takovy spekulant. Ale vsimla jsem si ze ona je opatrna na vse i v chuzi kdyz si ne i jista chce pomoc a u ni take nemam strach ze neco veme na zemi a da do pusinky. Tak na neco je to dobre a na neco ne😀
Od zari jde do detsky skupinky tak jsem zvedava jestli se tam trochu nerozji.
Dekuji vam za reakce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MK171 píše: Více
Prosím tě, mámo, klid. Jaká zkouška nervů? Vždyť se nic neděje. Tak si od dětí nebere a je jediná, kdo nedlabe. Třeba si začne od dalších dětí brát později. I kdyby ne, tak se vážně nic neděje. Co bys dělala, kdybys s dítětem řešila skutečně potíže? Teda vůbec ti to nepřeju! 🙏
Buď ráda za rozumnou doktorku. Naše holky měly v 18 měsících 9,5 kg a 80 cm, 10 kg a 83 cm, 10,25 kg a 81 cm a 9,5 kg a 81 cm. I kdyby měly 9 kg, tak jsem zcela v klidu. A třeba v 5,5 letech 16 kg a 116 cm, v necelých 11 letech 29,5 kg a 146 cm. Jsou hubené, ale sluší jim to a jsou šikovné sportovkyně.
A jak píšeš, nemusíš se bát, změny ti malá sní nějaký sajrajt ze země venku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janča6 píše: Více
Ja chapu ze jsou horsi potize. Akorat je to od 6 mesicu denno denni boj do ni neco dostat. Od narozeni se pereme s tou vahou a vzdy je na hranici. Ja jsem uz i chtela prestat kojit no stale nemuzu, protoze bez toho by asi tech 9 kg nemela. Ja jsem byla prave prekvapena ze tu vahu ma protoze je fakt drobik. Ale dekuji za spravu a trochu to uklidni, ze to neni tak zle. Nejhorsi je poslouchat a jeste neji a to kdyz neji zeleninu ovoce maso to se pak nebude dobre vyvijet a podobne😉
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MK171 píše: Více
Kdyby ti vyrůstala na sladkostech a chipsech, tak by se skutečně nevyvíjela dobře. Ale třeba naše holky do cca 6 let nepozřely syrovou zeleninu (vyjma melounu
), nějaké ovoce ano, ale rozhodně znám větší jedlíky ovoce. Tepelně upravené ovoce vůbec. Z tepelně upravené zeleniny kečup, a to ještě ne všechny. Jedné chutná domácí svíčková, jedné kyselé okurky. No a od těch 6 let jedí syrovou mrkev. Maso jak kdy. No a s věkem postupně rozšiřují okruh jídel, která jsou ochotné sníst. A vyvíjejí se velmi dobře ![]()
Já jsem nechtěla říct, že jsou horší potíže s dětmi. Ony jsou i horší než ty, se kterými se velmi trápíme u našich dětí. Já chci říct, že tohle ani za potíže nepovažuju. Prostě fakt buď v klidu a nijak moc to neřeš. A tedy s kojením opravdu zatím nepřestávej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teda do těch 6 let dost jedly bramborovou kaši (tolik k té zelenině), rýži, těstoviny, často suché. Také jim chutnaly olivy. Ale nijak pestře nejedly.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aktualna info. Kdyby to nekdo pal vyhledal se stejnym problemem tak mala zacala jist.☺️kje druhy tyden v detske skupince na dopoledne. Tam nesni nic ale prijede domu a zbasti cely obed a venku je to taky stale mnam mnam. Mam ohromnou radost. Nevim cim to je jestli ta skupinka nebo taky jsme zacali podavat sirup na Organika Kids Tekutý zinek s vitaminem C pro děti, 100 ml. Poradila mi to kamoska, ze jeji chlapecek se po tomhle take rozjedl. Mozna to nemusi byt tim sirupem ale u nas taky po tydnu uzivani najednou zacala ochutnavat a normalne jist🙏🏻
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chm, tak to ten sirup snad taky zkusím. Dcerka 19m váží jen 8,65kg. Na odběrech byla, má jen málo železa, tak to se snažím doplňovat, ale efekt zatím nevidím.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Nase 9kg. Pri odbere bylo vse v pohode ale tak ja ji jeste kojim. Za skousku nic nedate. Mrknete si davkovani. Pisou 5ml ale ja davam pulku protoze by mela mit mene mlg zinku. Ja tomu neverila ze nam to pomuze. Ja to spis davala z duvodu imunity ale mozna to nejak dopomohlo nevim. Nechapu ale najednou ryze, maso lososove karbanatky dokonce😀v patek meli knedlik a veprove vypecky i to snedla. Pro mne uplne nepochopitelne😀
- načítám...
- Citovat
- Zmínit