Extrémní únava, jak řešit?

Anonymní
7.12.21 09:37

Extrémní únava, jak řešit?

Prosím o radu, jestli na tom někdo byl nebo je podobně. Už delší dobu se potykam s extrémní únavou a ospalosti. Poslední cca půl rok už je to takové, že mi to narušuje normální fungování. Odjakživa jsem měla problém s ranním vstáváním, jsem sova, takže ožívám večer. Na VŠ to šlo, o zkouškovém jsem se učila třeba do tří nebo čtyř do rána a pak jsem spala; předměty jsem se, kromě těch povinných, snažila volit ty, které se vyučovaly déle, ideálně odpoledne. Teď jsem necelé dva roky v práci, vstávám v šest hodin, tedy brzo, ale ne nějak extrémně brzo. Myslela jsem si, ze si zvyknu, ale je to spíš horší a horší. Jsem schopná usnout kdekoli, třeba v čekárně u doktora a co je nejhorší, už se mi stalo asi dvakrát, že jsem usnula při řízení (mikrospanek). Každé ráno piju kafe a užívám tablety s kofeinem z lekarny, omyvam si obličej studenou vodou. V aute se snažím moc netopit a větrat si, občas prostě musím zastavit a zdrimnout si. Mám vyšetření krve, vše v pořádku. Testovali mě i na unavovy syndrom, ten mi nevyšel. Fakt nevím, co dělat. Problém je, že usínám pravidelně kolem půl jedné v noci, dřív prostě neusnu, i kdybych si šla lehnout třeba v deset. Druhý den jsem pak do odpoledne mrtvá…děti nemám, to si vůbec neumím představit, jak bych dávala. Beru několik let antidepresiva, zkoušela jsem je změnit, ale nenašly jsme s lékařkou jiné, které bych snesla a nevyzvracela je. Prosím, je tu někdo, kdo řešil něco podobného?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43031
7.12.21 09:59

Spánková poradna byla? třeba v noci nespíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1641
7.12.21 10:04

Zkus hledat práci, kde se začíná až později, třeba v 9 nebo v 10.

Nebo ráno ty činnosti osekej tak, aby si mohla déle spát. Umýt si vlasy večer, snídat v práci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2240
7.12.21 11:28

Nech si změřit kortizol. Celou endokrinologii by to možná taky chtělo. (Jenže to ti nikdo asi pořádně neudělá.) Může být rozhozená a blbé hormony nedovolí v noci mozku opravdu usnout. Pak padáš přes den. Bereš antiko? K AD ti dávají i Tritico? Nadledvinky v pořádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
7.12.21 11:32

Znám. Dokud nevyřešíš psychiku, nezbavíš se toho. V autě jsem řídila se staženým okýnkem i v mrazech, jinak to nešlo. Snaž se řešit příčinu deprese, ne jen polykat prášky. Drž se :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
7.12.21 11:33

Brali ti krev na boreliozu? Hladiny vitamínů a minerálů? kamarádka takhle odpadala, a měla malou hladinu vit. D, dostala na imunologii nějaký preparát ze zahraničí a úplně ožila. Taky tohle může dělat nějaká intolerance, lepek, laktóza…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10029
7.12.21 12:37
@Mína91 píše:
Znám. Dokud nevyřešíš psychiku, nezbavíš se toho. V autě jsem řídila se staženým okýnkem i v mrazech, jinak to nešlo. Snaž se řešit příčinu deprese, ne jen polykat prášky. Drž se :hug:

Sama beru AD, uz nekolik let. U me jsou deprese (mam tezkou depresivni chorobu) ciste fyziologickeho puvodu. Pokud to ma zakladatelka stejne, tak to jinak nez leky nevyresi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
7.12.21 13:58

@Wani Ano, pokud je to tento případ, tak samozřejmě. A nikoho od AD neodrazuji, já zase mluvím z vlastní zkušenosti. K depresím jsem se dostala několika životními chybami, špatnými myšlenkovými vzorci, neuspokojivými vztahy…a na to AD nepomůžou, i když jsem brala x druhů. A takto to má mnoho lidí, řekla bych, že víc než endogenní deprese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9157
7.12.21 14:47
@Anonymní píše:
Prosím o radu, jestli na tom někdo byl nebo je podobně. Už delší dobu se potykam s extrémní únavou a ospalosti. Poslední cca půl rok už je to takové, že mi to narušuje normální fungování. Odjakživa jsem měla problém s ranním vstáváním, jsem sova, takže ožívám večer. Na VŠ to šlo, o zkouškovém jsem se učila třeba do tří nebo čtyř do rána a pak jsem spala; předměty jsem se, kromě těch povinných, snažila volit ty, které se vyučovaly déle, ideálně odpoledne. Teď jsem necelé dva roky v práci, vstávám v šest hodin, tedy brzo, ale ne nějak extrémně brzo. Myslela jsem si, ze si zvyknu, ale je to spíš horší a horší. Jsem schopná usnout kdekoli, třeba v čekárně u doktora a co je nejhorší, už se mi stalo asi dvakrát, že jsem usnula při řízení (mikrospanek). Každé ráno piju kafe a užívám tablety s kofeinem z lekarny, omyvam si obličej studenou vodou. V aute se snažím moc netopit a větrat si, občas prostě musím zastavit a zdrimnout si. Mám vyšetření krve, vše v pořádku. Testovali mě i na unavovy syndrom, ten mi nevyšel. Fakt nevím, co dělat. Problém je, že usínám pravidelně kolem půl jedné v noci, dřív prostě neusnu, i kdybych si šla lehnout třeba v deset. Druhý den jsem pak do odpoledne mrtvá…děti nemám, to si vůbec neumím představit, jak bych dávala. Beru několik let antidepresiva, zkoušela jsem je změnit, ale nenašly jsme s lékařkou jiné, které bych snesla a nevyzvracela je. Prosím, je tu někdo, kdo řešil něco podobného?

Ahoj, mám úplně to samé, pořád bych spala a vstávání před 12 h je pro mě utrpení. Teď jsem byla v léčebně, kde se vstávalo v 6:30 a každé ráno mi bylo zle, chtělo se mi brečet… Já tohle mám cca posledních 7 let, na psychiatrii se léčím 14 let. Byla jsem taky na všech možných vyšetřeních a nikde se nic nenašlo. Já bych ti doporučovala noc ve spánkové laboratoři. Pro psychiatricky léčené je dobrá spánková laboratoř v Národním ústavu duševního zdraví, já tam spala v roce 2019, mrkni na jejich stránky. Jenomže mi tam nic nenašli, kromě prodloužené doby spánku. Šla jsem tam spát ve 22 h a vzbudila jsem se ve 12 h. Ale určitě je třeba to řešit, poraď se s psychiatrem. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
7.12.21 15:33

To musí být masakr 8o

No, pokud ti okolí (medicína) nepomůže, musíš na to přijít sama.

Tak nějak pocitově se mi zdá, že někde šíleně ztrácíš úplně zbytečně energii a neumíš ji doplnit. Pokud to není „objektivní nemoc“, tak by to mohl být nevhodný životní styl nebo nějaké vleklé trápení :think: Zkusím pár tipů ohledně životního stylu:

• Pozoruj, jestli ti neberou energii lehké drogy - káva, alkohol, cigarety
  • Pozoruj, zda ti neberou energii určití lidé a nebo naopak samota a izolace - pak je potřeba si důsledně ordinovat sociální kontakt, i když jsi sebeunavenější, pokud máš problematické vztahy, tak zkusit komunikovat/nekomunikovat trochu jinak a tak, aby tě to nevysávalo
  • Pozoruj, co ti dělá jídlo, jestli máš víc energie po ranním jídle nebo naopak se raději napucneš před spaním, bacha na moc cukru, pozoruj, jestli nemáš sklony k hladovění a přecpávání, nebo mlsání místo jídla apod.
  • Modré světlo je pro nás, co blbě spíme, hrozný jed. Pozoruj, jestli tě třeba nevysává kulisa TV nebo hudba. Hudba, byť sebekrásnější, je stimulant a my při ní nerelaxujeme. o TV nemluvím.
  • sport, pohyb, koníčky. Důsledně se zaměř na to, aby ses jim věnovala v době, kdy tobě to bude příjemné. Zjistila jsem, že ani cvičení před spaním nemusí být vůbec žádný problém, pokud mi dělá radost

Nelituj se, ale buď na sebe hodná. Když se sebou umíme zacházet a odpustíme si, hodně se nám uleví, obecné rady nefungují. Bereš AD - nevím, jestli je to situační. Pokud jsi v dlouhodobém stresu a prostě nemůžeš změnit své okolí, odpusť si to. Někdy to prostě nejde, až to půjde, tak se na to vrhneš :hug: pokud na něco čekáš, zkus přijmout, že věci se prostě musí udát a ničím je neovlivníš.

Tak snad jen, že držím palce, ať přijdeš na životní vzorec a režim, který ti umožní normálně fungovat :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
7.12.21 18:11

Může to být polékové. Bereš něco večer? Některé léky působí trochu ještě ráno a dopoledne.

Když tvoje psychiatrička neví, vyžádej si konzultaci na vyšším pracovišti ambulantně https://www.nudz.cz/…se-objednat/
Můžeš se tam nechat hospitalizovat. Upraví léky.

Některá běžná psychofarmaka, která se užívají ráno, taky způsobují spavost a únavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.21 12:56

Děkuji vám za odpovědi :hug: @Pudloslava ve spánkové poradně jsem nebyla, asi bych to mohla zkusit, jen tam jsou prý dlouhé objednací lhůty @Zuzaja práci měnit nechci, jsem za tu stávající vděčná, na to, že mám vystudovany humanitní obor, bych jen těžko sehnala lepší…vlastně mám spíš štěstí, že začínám v 8, v našem kraji dělá spousta lidí od 7 nebo ještě dřív… @Okta kortizol mám v normě. Měla jsem sníženou činnost štítné žlázy, ale to se mi s léky už upravilo. Antiko beru, Triticco jsem kdysi brala a vysadila jsem právě kvůli zvýšené únavě. Teď v poslední době je to ale jako s Triticcem i bez toho Triticca. @annasmyc vitamín D jsem měla hodně nízký, beru ho každý den v tabletách, ale bohužel na únavu to moc vliv nemá. Borelióza mi nevyšla. @Mína91 psychika asi problém je, nejsem v životě spokojená. Ale, to asi není hodně lidí…a přesto jsou schopní fungovat… @Lollitka moc díky, to znám, sama bych spala třeba do 12 nebo do 1 v tahu, kdybych mohla…tu laboratoř zkusím. @FlorenceF Jenkins moc děkuji, alkohol piju minimálně, nekouřím vůbec…co se týká té energie, tak si přijdu úplně vymackana jako citron, nevím z čeho… @jejjej večer beru ta antidepresiva, antikoncepci a léky na alergii, ráno pak léky na štítnou žlázu, vitamin D, kofein a léky na astma

• Citovat
  • Upravit
2359
11.12.21 13:08
@Anonymní píše:
Děkuji vám za odpovědi :hug: @Pudloslava ve spánkové poradně jsem nebyla, asi bych to mohla zkusit, jen tam jsou prý dlouhé objednací lhůty @Zuzaja práci měnit nechci, jsem za tu stávající vděčná, na to, že mám vystudovany humanitní obor, bych jen těžko sehnala lepší…vlastně mám spíš štěstí, že začínám v 8, v našem kraji dělá spousta lidí od 7 nebo ještě dřív… @Okta kortizol mám v normě. Měla jsem sníženou činnost štítné žlázy, ale to se mi s léky už upravilo. Antiko beru, Triticco jsem kdysi brala a vysadila jsem právě kvůli zvýšené únavě. Teď v poslední době je to ale jako s Triticcem i bez toho Triticca. @annasmyc vitamín D jsem měla hodně nízký, beru ho každý den v tabletách, ale bohužel na únavu to moc vliv nemá. Borelióza mi nevyšla. @Mína91 psychika asi problém je, nejsem v životě spokojená. Ale, to asi není hodně lidí…a přesto jsou schopní fungovat… @Lollitka moc díky, to znám, sama bych spala třeba do 12 nebo do 1 v tahu, kdybych mohla…tu laboratoř zkusím. @FlorenceF Jenkins moc děkuji, alkohol piju minimálně, nekouřím vůbec…co se týká té energie, tak si přijdu úplně vymackana jako citron, nevím z čeho… @jejjej večer beru ta antidepresiva, antikoncepci a léky na alergii, ráno pak léky na štítnou žlázu, vitamin D, kofein a léky na astma

Léky na alergii někdy zhoršují únavu a tlumí. Musíš je brát?
HA není dobré užívat společně s psychofarmaky. HA může/nemusi „rozdrbavat“ psychiku a zhoršovat všechny dusevni potíže. Výzkumy potvrzují, že ženy s HA mají častější psychické potíže než ty, které HA neuzivaji.
Zkus na čas vysadit HA, jsou jiné možnosti. Uvidíš, jestli se budeš cítit lépe. Když ne, HA si vrátíš.
Kombinace tolika léků :( Není někde kontraindikace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.12.21 12:39

@jejjej Léky na alergii bohužel brát musím. Když jeden den zapomenu, druhý den už bych se uskrabala. HA beru cca rok hlavně kvůli akné. Mám s ním tedy problémy i teď, ale alespoň se mi nedělají takové ty hluboké boláky, po kterých by mi zůstávaly jizvy…Je to zatím jediné, co mi na akné přece pomohlo, tak se bojím, co by to udělalo, kdybych vysadila…nehledě na to, že přítel by nejspíš nebyl nadšený a i já bych měla obavy, přece jen HA je jistota…O kontraindikaci mezi léky nevím, z lékařů mi nikdy nikdo neříkal, že by se tyto léky mohly mezi sebou „tlouct“

• Citovat
  • Upravit
9157
17.12.21 12:52
@Anonymní píše:
@jejjej Léky na alergii bohužel brát musím. Když jeden den zapomenu, druhý den už bych se uskrabala. HA beru cca rok hlavně kvůli akné. Mám s ním tedy problémy i teď, ale alespoň se mi nedělají takové ty hluboké boláky, po kterých by mi zůstávaly jizvy…Je to zatím jediné, co mi na akné přece pomohlo, tak se bojím, co by to udělalo, kdybych vysadila…nehledě na to, že přítel by nejspíš nebyl nadšený a i já bych měla obavy, přece jen HA je jistota…O kontraindikaci mezi léky nevím, z lékařů mi nikdy nikdo neříkal, že by se tyto léky mohly mezi sebou „tlouct“

Já tě úplně chápu, taky beru léky na alergii a na astma a k tomu 4 druhy psychofarmak. Ne všechna antihistaminika tlumí, já třeba brala Desloratadine a ten netlumí vůbec, pak Xados, pak Dithiaden, ten tedy tlumí, tak teď mám Zyrtec, ale unavená jsem pořád hrozně. HA bych tedy nebrala, protože mám hrůzu z trombózy, kterou jsem už jednou měla, ale pokud ti sedí, tak chápu. I když je fakt, že psychiku HA zhoršovat může. Jinak si též nemyslím, že by léky na alergii, astma, AD a léky na štítnou mezi sebou měly nějaké interakce, já tyhle kombinace beru roky. Ale samozřejmě je lepší se poradit u Dr., nebo v lékárně. A jaké léky na alergii bereš ty? Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí