Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Teď jsem se dočetla, že děti nesmí ohřívané jídlo v mikrovlnce - jídlo jako doma vařené příkrmy. Ale mně už se dvakrát stalo, že jsem toho uvařila moc a dala jsem to do nulové zóny v lednici a ohřála to Terce druhý den k obědu. Fakt to tolik vadí? My to střídáme doma vařené se skleničkama. Ale než jsem se dostala do toho množství tak jsem toho holt uvařila víc. Uškodila jsem jí tím nějak? ![]()
A četla jsi, že vadí ohřívané jídlo jako takové nebo ohřívané právě v mikrovlnce? Já Anežce jídlo v mikrovlnce ohřívám minimálně, spíš jen pití (mléko z lednice) a až teď. Jídlo ne, ani kupované ve skleničkách, to ohřívám ve vodní lázni.
No, sice v mikrovlnce ohřívám jídlo dětem málokdy, ale určitě bych nepropadala panice, podle mě pokud to vůbec škodí (a to je otázka) tak spíš z dlouhodobého hlediska…Co se týče ohřívání vůbec, tak já četla, že pokud se ohřívá dříve uvařené jídlo, mělo by se nechat znovu projít varem…Ale já nejsem tak striktní…
Ja si myslim, ze ohrivani v mikrovlnce nemuze nijak skodit - teplo je jen jedno, je to dane pohybem molekul a je jedno, jak se rozpohybuji …
spekulativni je podle me jen to, jestli je skodlive stat u mikrovlnky, kdyz je v provozu…
pokud se tyce ohrivani doma vareneho jidla, nebala bych se, urcite ne do druheho dne. dulezite je, aby se jidlo rychle zchladilo a aby nestalo otevrene vlazne na vzduchu - staci, kdyz se necim prykrije a uz je to hodne hodne lepsi- bakterie padaji do jidla zezhora. Tkze uvarene co nejrychleji uzavrit a schladit.
par bakterii nevadi, vemte si, co vsechno deti obliznou, jde o to, aby se jich v tom jidle nenamnozily mraky.
Ohřívala jsem vždycky v mikrovlnce a ohřívat budu.Ohřívám jídlo normálně z předešlého dne a to i malému.Kdybych se řídila všema radama a tabulkama,návodama,tak jsme všichni z cukru a to nemám ráda,přepečlivé lidi.
Pudloslavo, s tvým prvním odstavcem moc nesouhlasím, ale o to nejde. Myslím, že hlavní důvod, proč se nedoporučuje ohřívat dětem jídlo v mikrovlnce, je ten, že tímto způsobem se jídlo neohřívá rovnoměrně, ale některé části jsou horké a některé studené. Když se to pak smíchá, tak jednak nevíš jistě, že je to promíchané dobře a za druhé některá místa se ohřejí jen tím zamícháním (protože do té doby byla studená), což si nemyslím, že je dobře.
Já doma mikrovlnku nemám. Věřím tomu, že je to opravdu škodlivé. Píšu věřím, protože na žádnou seriózní vědeckou studii jsem zatím nenarazila, ale znám pár léčitelů, kteří ohřívání v mikrovlnce silně nedoporučují a nehodlám čekat až se ukáže, že to fakt škodí.
No co já vím, tak jedinný problém, proč se píše, že jidlo ohřívané v mikrovlnce je pro děti nevhodné, je z toho důvodu, že jídlo je ohřáto nerovnoměrně…tzn. můžou tam být místa s různou teplotou (tzn. nějaký kousek může být úplně ledový nebo vařící). Takže pokud ohříváte kašičky, tak pokud je dobře promícháte není problém.
Jediné na co pozor, tak UM se nemá ohřívat v mikrovlnce, protože to mlíko blbě snáší rychlý ohřev - ale pokud ohřejete vodu a pak smícháte, není problém.
hkac s tim mas asi pravdu - to by ovsem vadilo jen v pripade, ze bys to chtela nejen ohrat, ale i prevarit - vydesinfikovat. Myslim si, ze pkud je jidlo z predchoziho dne, tak se prevaret jeste nemusi. Taky to musi byt jidlo, co se da dobre promichat, coz ty prckovske kasicky obvykle jsou.
jinac na rovnomernejsi ohrati staci byt trpeliva a dat tam nizsi stupen ohrevu nadyl - taky to nedelam.
jamap píše:Jediné na co pozor, tak UM se nemá ohřívat v mikrovlnce, protože to mlíko blbě snáší rychlý ohřev - ale pokud ohřejete vodu a pak smícháte, není problém.
UM mléko se nemá hlavně vařit a ohřívat nad určitou teplotu (teď si nejsem jistá, ale myslím že je to 60°C), protože pak se likvidují ty užitečné látky. To byl hlavní důvod, proč jsem dceři nevařila třeba krupicovou kaši, protože jsem jí kravské mléko chtěla dát až teď po třetích narozeninách a z UM nebo odstříkaného nakojeného to bez vaření jaksi nejde (myslím klasickou krupicovou kaši, instantní jí moc nechutnaly).
Vesno , neboj
ohříváním jídla v MV troubě jsi určitě nemohla malé uškodit. Já ohřívám vojtovi v MV všechno, včetně vody na mlíko… ![]()
v principu jde laicky o rozkmitání molekuly vody, která je ohřívaném jídle. tím se vytváří teplo, které se šíří potravinou. čím je potravina nehomogenější, tím horší je šíření tepla.
důvodem, proč se to někdy nedoporučuje, je právě ta nerovnoměrnost ohřevu, čímž není zajištěno v celém objemu např. zničení bakterií, které mohly v jídle narůst a nebo možné spálení dítěte soustem, když nezkouším každé zvlášť. rozhodně to není zdravotně závadné, ten samotný fakt ohřevu!
Já v MV ohřívám, neboť:
a) skleničkové jídlo je sterilizované, tudíž v podstatě „čisté“
b) moje jídlo je vařené, hodně vařené, pak rychle zchlazené a po 24hod v lednici je v pohodě i po studenu. ohřívám jen pro chuť.
c) jídlo zamíchám a znovu prohřeju, nikdy se mi nestává, že je něco chladné a něco vařící.
je sice pravda, že při regeneraci jídla by mělo projít znovu varem, právě kvůli mikroorganismům. a je pravda, že obecně se MV ohřev k tomuto účelu nemá používat, jelikož se bakt. nezničí…
ale v případě, že vím, jak se k jídlu chovám, je zchlazené a méně než 24 hodin, nebála bych se.
já osobně navíc preferuju otužování organismu tím, že Vojtu nedržím ve sterilním prostředí a k tomu patří i jídlo ![]()
Gina108: ono s těma mikrovlnama…ono kdyby to bylo fakt nějak výrazně škodlivé, nebo se to aspoň dalo nějak dokázat, tak ty studie by tu byli (zelení a jiní rádoby zdravě žijící lidé by se o to postarali).
Ono ty mikrovlny mají stejnou škodlivost jako dráty ve zdi, kterými prochází proud, počítač, vysoké vedení, antény, radary, mobily…Takže jestli v tomhle prostředí máš nebo nemáš mikrovlnku, tak tě to rozhodně nespasí.
Navíc, když už se mluví o škodlivosti mikrovlnky, tak se nejedná o ty mikrovlny co jdou do jídla, ale právě se v tom jídle nezachytí a projdou skrz krabici ven.
Patřím k těm lidem, kteří se snaží žít „zdravě“ selským rozumem a chovat se ohleduplně k přírodě . Ale takové nepodložené hoaxy mě dokážou jen vytočit. Podle mě je šíří lidé, kteří se na tom snaží zbohatnout (viz. deky jenž nepropouští záření, přístroje jenž kladně orientují vodu atd.)
hkac píše:
A četla jsi, že vadí ohřívané jídlo jako takové nebo ohřívané právě v mikrovlnce? Já Anežce jídlo v mikrovlnce ohřívám minimálně, spíš jen pití (mléko z lednice) a až teď. Jídlo ne, ani kupované ve skleničkách, to ohřívám ve vodní lázni.
A víš o tom, že hlavně mléko se NESMÍ ohřívat v mikrovlnce???
Mléko by mělo přejít vždy varem, protože jinak když se jen ohřeje tak v něm začnou „pracovat“ bakterie!
Vesno - já jsem taky jídlo normálně ohřívala v mikrovlnce!
Uvařila jsem hromadu zeleniny, rozmixovala a pak jsem to dala do via pohárků nebo do krabiček do mražáku a pak jsem to jen rozmražovala a ohřívala - mívala jsem vždycky jednu „dávku“ v krabičce!
Jen jsem musela dávat pozor aby se malý neopálil, když to není rovnoměrně ohřáté, ale to je normální, že jídlo zkusíš než ho dáš dítku do pusinky, ne?!?!?!
Ono je tolik věcí co by se mělo nebo nemělo, ale není to vždy pravda a kdybych si měla úplně všechno co se nesmí a nedoporučuje pamatovat tak mi praskne hlava!
![]()
Ohřívám v mikrovlnce teď už vše. Vodu na UM, vodu na kaši, uvařené příkrmy. Jediný důvod proč se to nedoporučuje je právě ten nerovnoměrný ohřev. U vody není problém, tam následně míchám vždy, u jídla nutno řádně promíchat a nechám ještě tak pět min. stát a před podáním samozřejmě zkouším.
já také ohřívám v mikrovlnce jídlo a i když nemám žádné povídání o tom , že to dělám dobře a v zájmu svých dětí, žádné špatné svědomí s toho nemám. Co třeba názor že to šetří energii. a moje nervy a čas. Ohřívala jsem od prvních příkrmů a nikdy jsem dítě nespálila, neroměrným ohřevem