Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, zajímá mě který z vitamínů jste užívali? Já v prvním těhotenství Mamavit a teď ze začátku Femibion 1… Ale pořád koukám na to složení, pořád to zkoumám… Ten Mamavit je prostě bohatší na ty vitamíny.. V tom Femibionu toho moc není.. Musela bych to kombinovat s vápníkem, hořčíkem a zinkem… No prostě v tom Mamavitu je toho o mnoho více, ale všeho moc taky škodí, když jsem koukala k čemu je jaký vitamin… Ale tak mělo by to být vyvážené aby to neškodilo…
Já beru VIP Mami Quattro + a nemám mu co vytknout. Člověk si sice připlatí(kolem 500kč), ale dobře se polyká, taky nemá nějakou extra hnusnou chuť a má opravdu vše co miminko s maminkou potřebuji. Ja jsem opravdu spoko
Ten Mamavit byl opravdu hnusný a sotva jsem to polkla. Snad po 5 tabletách jsem ho vyhodila.
Tak hlavně si spíš pohlídat, aby tam byla naštepená kyselina listová, než jestli to má takové „obyč“ vitamíny jako hořčík třeba.
@debra.morgan píše:
Tak hlavně si spíš pohlídat, aby tam byla naštepená kyselina listová, než jestli to má takové „obyč“ vitamíny jako hořčík třeba.
Přesně tak. A ten Mamavit jí naštěpenou nemá.
Ještě před snažením, v průběhu snažení i teď v těhotenství beru Fertipronu, k tomu rybí olej a kvalitní hořčík. Teď teda i železo. Mamavit mi z neznámého důvodu smrděl
a Femibion jsem brala u syna..
@Black Flower píše:
Já beru VIP Mami Quattro + a nemám mu co vytknout. Člověk si sice připlatí(kolem 500kč), ale dobře se polyká, taky nemá nějakou extra hnusnou chuť a má opravdu vše co miminko s maminkou potřebuji. Ja jsem opravdu spokoTen Mamavit byl opravdu hnusný a sotva jsem to polkla. Snad po 5 tabletách jsem ho vyhodila.
Tyto jsou podle jedné mé známé magistry z lékárny nejlepší vitamíny pro těhotné. Taky jsem je měla. Nicméně jsem střídala s pregnafolinem od Maxe a měla jsem i ten Mamavit. Vyhovoval mi i proto, že jsem k tomu mohla užívat svůj rybí tuk, který se v těhotenství dle výrobce může, i když není primárně pro těhotné.
Stejně jsem ve třetím trimestru byla mírně anemická a dostala železo a listovku v lékové formě a brala ještě celé šestinedělí.
Femibion považuji hlavně za reklamu na značku a mně osobně vadí, že ty kapsle neobsahují rybí tuk.
Osobně bych uvítala, kdyby veškeré vitamíny bylo možno zakoupit ve dvojím provedení, buď s kapslemi nebo bez kapslí.
@077lenka píše:
Ahoj holky, zajímá mě který z vitamínů jste užívali? Já v prvním těhotenství Mamavit a teď ze začátku Femibion 1… Ale pořád koukám na to složení, pořád to zkoumám… Ten Mamavit je prostě bohatší na ty vitamíny.. V tom Femibionu toho moc není.. Musela bych to kombinovat s vápníkem, hořčíkem a zinkem… No prostě v tom Mamavitu je toho o mnoho více, ale všeho moc taky škodí, když jsem koukala k čemu je jaký vitamin… Ale tak mělo by to být vyvážené aby to neškodilo…
@077lenka píše:
To je teď trend, dodávat organismu jen ty klíčové látky pro mateřský organismus. Komplexní vitamíny se už moc nedoporučují. I k vůli omezené vstřebatelnosti suplementů.
Mně vadí, že skoro všechny obsahují kapsle, o které jsem moc nestála. Protože rybí tuk užíváme celá rodina a mám své osvědčené značky, které je dle výrobce možno užívat i v těhotenství a při kojení.
@kavenka píše:
Přesně tak. A ten Mamavit jí naštěpenou nemá.
Píšou že tam je kyselina listová
@077lenka píše:
Píšou že tam je kyselina listová
Kyselina listová je ve většině těhu vitamínech, ale je rozdíl ve formě. A Mamavit nemá naštěpenou kyselinu listovou (aktivní formu kyseliny listové - L-metylfolát).
@077lenka ne všude je nastepena. Pak je jedno jestli ji jis nebo ne, tělo ji neumí zpracovat.
Já nejdřív zkusila Mamavit, obrátil se mi z něj žaludek, prostě to nešlo.
Takže jsem užívala Femibion. ![]()