Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky! Snad některá z Vás bude vědět.
Chceme se přestěhovat do domu k mojí babičce, je tam sama a dům je veliký. Měli bychom patro jen pro sebe, vlastní vchod, velká zahrada. Každopádně patro chce kompletní rekonstrukci, pocitam 500 tisíc. Na to by se vzala půjčka/stavebko
Dům je psany na moji matku a jejího bratra. S mamkou problém není, ale s jejím bratrem není domluva.
Hledáme teď způsob, jak to ošetřit v případě, že babička zemře (je už 80+) ať se dům pak neprodá a my nemame pujcku na krku za něco, co už ani neuvidíme.
Jak tohle řešit, dá se udělat nějaká smlouva, že by se v případě prodeje domu nám vyplatila investována částka? Nebo alespoň polovina. Případně kdyby strýc v domě chtěl bydlet, musel by vyplatit mou mamku + nějaký procento mě? ![]()
Edit: trochu jsem to napsala špatně, polovina je psaná na babičku, a druhá polovina po dědovi je rozdělena mezi děti (strýc a mamka)
Příspěvek upraven 29.12.21 v 16:11
@Lilina 321 Tohle res s právníkem, ne na netu.
Ale určitě bych necpala peníze do něčeho, kde mi nepatří ani klika u dveří.
@Svistice určitě než se do něčeho takove pustím, půjdu za právníkem. Spis mě zajímalo, jestli tu někdo nema stejnou zkušenost nebo nevi jak to chodí. ![]()
Pokud se strýcem není domluva, tak bych se na to vykašlal, jelikož budete ze svých peněz zhodnocovat jeho majetek. A nemůžete jej donutit k ničemu, pokud on s tím domem nechce nic dělat.
Jediná varianta je, koupit strýcův podíl a pak rekonstruovat, když s mamkou se domluvíte na čemkoliv.
Pokud se strýcem není domluva, tak bych si to dvakrát rozmyslela. Počítejte s tím, že taky může přijít, že chce od vás platit nájem.
@Lilina 321 Mě přijde nejjednoduzší přepis minimálně části matčina podílu na tebe (ať už za úplatu nebo bezúplatně.
Zalezi, jaké máte vztahy, jaké má matka se strýcem s domem plány (na to nelze 100 % spolehat).
Babička je tam teď jako věcně břemeno?
Teď jsem si všimla, že se strýcem není domluva. To bych se na to vyprdla.
Edit: trochu jsem to napsala špatně, polovina je psaná na babičku, a druhá polovina po dědovi je rozdělena mezi děti (strýc a mamka)
Ja to napsala trochu špatně -polovina je psaná na babičku, a druhá polovina po dědovi je rozdělena mezi děti (strýc a mamka)
Nájem by po nás určitě nechtel, zase takovej není. Na 99% se pak dům prodá, on má svůj dům a moji rodiče taktéž..
Můžete si nechat vyměřit přesné poloviny vlastníků (teď nevím, jak je to přesně v terminologii). Tím budete mít „jistou“ aspoň tu mamky část. Ale pokud bude chtít strýc dělat problémy, tak vás bude mít krásně v hrsti. Volila bych raději hypo a klid.
@Lilina 321 píše:
No takže tvoje mamka má 1/4… Tak do toho bych nešla. A to ani kdyby byly vztahy v pohodě. Budete muset vyplácet strýce z 1/2 po smrtí babičky… Takže si spočítejte jestli se to vůbec vyplatí.
A babička by na tebe neprepsala třeba část domu, která bude odpovídat té investované částce? Že by přepsala třeba půlku té svoji půlky na tebe a ta druhá půlka by zůstala jako dědictví?
@Kriss Tina kdybych chtěla, tak by určitě přepsala.. jen je mi to trochu hloupé, nechci na tom nějak zbohatnout, ten dům má velkou hodnotu. A když se podíl přepíše na mě, přijdu si jak když oberu o peníze jak moji mamku tak strýce :/ chtěla jsem fakt jen tu část, co investuji
A co když babička přepíše celý svůj podíl na strýce? Pak uděláte co?
@Lilina 321 Co je to za pitomost, investovat do domu, o kterem predem vis, ze se po smrti babičky bude prodavat ![]()