Firma v likvidaci. Co teď?

18
9.11.15 16:31

firma v likvidaci co teď?

Ahoj,

obracím se na vás s prosbou, jak mám řešit mou situaci. Dne 24.6. 2015 mi skončila rodičovská, jelikož jsem byla opět těhotná a měla rizikové těhotenství, tak jsem nastoupila hned na nemocenskou a z nemocenské rovnou na mateřskou dovolenou, která mi začala od 21.8. 2015 Zaměstnavatel mi, ale nezaplatil prvních 14 dní nemocenské a od 1.10. 2015 je firma v likvidaci. Nevím, jak mám teď postupovat, mám smlouvu na dobu neurčitou. Přemýšlela jsem, jestli nebude pro mě nejlepší dát výpověď z důvodu platební neschopnosti to bych měla mít nárok na odstupné, pokud se nepletu. Tahle firma mi už dluží peníze z dřívějška, ale to už bohužel nedokážu a taky už je něco promlčené, takže jí už nechci nechat ani korunu. I když pokud nemá žádný majetek, tak stejně asi nic neuvidím. Chtěla jsem se prosím zeptat, jak tedy pokračovat, jak prac. poměr nejlépe ukončit, na koho se obrátit, jestli to bude mít nějaký vliv na rodič. příspěvek když to ukončím v době mateřské a co se stane když od ní nedostanu zápočtový list. Dělá mi velké problémy ani potvrzení o prac. neschopnosti a žádost o mateřskou nebyla schopna poslat na OSSZ. Takže jsem peníze od státu dostala se 4měsíčním zpožděním, ale díkybohu dostala, ale nemít manžela, který vydělává, tak už jsem dávno pod mostem :( a není na ní metr, to jsou ty naše slavné zákony :pocitac: děkuji moc za odpověď a pěkný den :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19788
10.11.15 07:57
@ihal píše:
Ahoj,obracím se na vás s prosbou, jak mám řešit mou situaci. Dne 24.6. 2015 mi skončila rodičovská, jelikož jsem byla opět těhotná a měla rizikové těhotenství, tak jsem nastoupila hned na nemocenskou a z nemocenské rovnou na mateřskou dovolenou, která mi začala od 21.8. 2015 Zaměstnavatel mi, ale nezaplatil prvních 14 dní nemocenské a od 1.10. 2015 je firma v likvidaci. Nevím, jak mám teď postupovat, mám smlouvu na dobu neurčitou. Přemýšlela jsem, jestli nebude pro mě nejlepší dát výpověď z důvodu platební neschopnosti to bych měla mít nárok na odstupné, pokud se nepletu. Tahle firma mi už dluží peníze z dřívějška, ale to už bohužel nedokážu a taky už je něco promlčené, takže jí už nechci nechat ani korunu. I když pokud nemá žádný majetek, tak stejně asi nic neuvidím. Chtěla jsem se prosím zeptat, jak tedy pokračovat, jak prac. poměr nejlépe ukončit, na koho se obrátit, jestli to bude mít nějaký vliv na rodič. příspěvek když to ukončím v době mateřské a co se stane když od ní nedostanu zápočtový list. Dělá mi velké problémy ani potvrzení o prac. neschopnosti a žádost o mateřskou nebyla schopna poslat na OSSZ. Takže jsem peníze od státu dostala se 4měsíčním zpožděním, ale díkybohu dostala, ale nemít manžela, který vydělává, tak už jsem dávno pod mostem :( a není na ní metr, to jsou ty naše slavné zákony :pocitac: děkuji moc za odpověď a pěkný den :mavam:

Zkusilas gůglit „zaměstnavatel v likvidaci“?

http://www.aperio.cz/poradna/24108

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.5.17 14:53

Ahoj, mám jiný dotaz ale název diskuze se hodí…příbuzná podniká - zjistila jsem že její firma je od r. 2013 v liknvidaci - exekuce na základní jmění (ona dluží kde se dá)..ale ona „podniká“ vesele dál…jde to?

• Citovat
  • Upravit
22.5.17 15:23
@Anonymní píše:
Ahoj, mám jiný dotaz ale název diskuze se hodí…příbuzná podniká - zjistila jsem že její firma je od r. 2013 v liknvidaci - exekuce na základní jmění (ona dluží kde se dá)..ale ona „podniká“ vesele dál…jde to?

Ano jde, podnikat můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
22.5.17 16:24
@Anonymní píše:
Ahoj, mám jiný dotaz ale název diskuze se hodí…příbuzná podniká - zjistila jsem že její firma je od r. 2013 v liknvidaci - exekuce na základní jmění (ona dluží kde se dá)..ale ona „podniká“ vesele dál…jde to?

Změní firmu a jede dál. Takhle si to naši zákonodárci zařídili pro své kamarády, pro sebe a sveze se s tím i obyčejný člověk. :oops:

• Citovat
  • Upravit
19788
22.5.17 18:14
@Anonymní píše:

Ona podnikat může, ale firma, která je v likvidaci, ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.18 07:11

Jsem na rodičovské dovolené. Můj zaměstnavatel je v likvidaci. Co vím, tak hodně zaměstnanců odešlo, protože neplatil. Bylo mi řečeno, že nemá žádné peníze ani majetek. Mám nějakou šanci dostat to, co mi dluží. Dluží mi část výplaty a proplacení dovolené, na kterou jsem měla nárok za dobu mateřské dovolené. Někdo tvrdí, že přes úřad práce, někdo tvrdí, že je to nesmysl. :nevim: Nerozumím tomu a tak budu ráda za jakoukoliv radu.

• Citovat
  • Upravit
11559
3.4.18 08:33

Dojít na příslušný úřad práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
3.4.18 08:57
@Anonymní píše:
Jsem na rodičovské dovolené. Můj zaměstnavatel je v likvidaci. Co vím, tak hodně zaměstnanců odešlo, protože neplatil. Bylo mi řečeno, že nemá žádné peníze ani majetek. Mám nějakou šanci dostat to, co mi dluží.

Tvé šance získat, co ti patří, závisejí na tom, kdo je likvidátor. Jestli má likvidátor trvalý pobyt na úřadě, na nádraží chlemtá krabičák a toho likvidátora vzal za půllitr piva, tak moc růžově nevidím tvé šance nejen získat peníze, ale ani získat papíry (výpověď, zápočtový list, …).

@Anonymní píše:
Dluží mi část výplaty a proplacení dovolené, na kterou jsem měla nárok za dobu mateřské dovolené. Někdo tvrdí, že přes úřad práce, někdo tvrdí, že je to nesmysl. :nevim: Nerozumím tomu a tak budu ráda za jakoukoliv radu.

Přihlásit písemně své pohledávky za společností u likvidátora společnosti.

http://muj-pravnik.cz/…cena-prubeh/

Cituji bod 7:
7. Oznámení vstupu s. r. o. do likvidace známým věřitelům a zveřejnění oznámení v Obchodním věstníku.

Likvidátor tak musí učinit nejméně dvakrát za sebou s dvoutýdenním odstupem s výzvou, aby věřitelé přihlásili své pohledávky ve lhůtě, která nesmí být kratší, než 3 měsíce od druhého zveřejnění.

9. Insolvenční návrh

Zjistí-li likvidátor během likvidace, ze je společnost v úpadku, podá insolvenční návrh, jinak založil svou odpovědnost za škodu nebo jinou újmu, kterou by nekonáním věřiteli způsobil.

Likvidace obchodní společnosti

Účelem likvidace je vypořádání majetku zrušené společnosti a vyrovnání dluhů s věřiteli. Likvidace neprobíhá pokud jmění společnosti přechází na jiného majitele. Právní úprava likvidace je pro všechny právnické osoby stanovena v § 187 a násl. nového občanského zákoníku (NOZ, zákon č. 89/2012 Sb.).

To se tedy týká dluhů, které má společnost vůči tobě. Jinak by ti měli dát výpověď z důvodu, že se ruší zaměstnavatel, což je spojeno s nárokem na odstupné. Na to likvidátora v přihlášce pohledávek upozorni s tím, že je ti osobně hmotně odpovědný za škodu, kterou by ti způsobil v případě, že by tak v průběhu likvidace neučinil (i když jako likvidátor by neměl být školen zaměstnanci likvidované společnosti v korporátním právu, tohle si má nastudovat sám). Kdo je likvidátorem? Bílý kůň? Nebo má trvalý pobyt v Pripjati nebo v Rusku?

Jinak - inspektorát práce v případě, že by likvidátor neplnil povinnosti a úřad práce pro hledání nového zaměstnání.

Ti, co ti radí jít kvůli proplacení mzdových nároků na úřad práce, si asi pletou likvidaci společnosti s insolvencí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
3.4.18 17:05

Nebylo myšleno vznášet nároky na ÚP, ale informace se tam jistě získají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
3.4.18 18:12
@Ivan PPZ píše:
Nebylo myšleno vznášet nároky na ÚP, ale informace se tam jistě získají.

Ohledně pracovněprávních nároků úředníci ÚP radit nesmějí. Odkážou na Inspektorát práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat