Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dostali jsme Frejkovu peřinku, nález 2A a 2C, dcerka má 4 týdny a příští kontrola je za 7 týdnů.
Chtěla jsem se zeptat, zda jste peřinku sundavaly na kojení (je to trochu nepohodlné), zda jste nějak cvičily s nožičkami, či co můžu udělat pro to, aby opravdu peřinku za 7 týdnů už sundala…
Je to psychicky náročné, dcerka brečí, chvíli bude asi trvat, než si zvykne…
Při přebalování ji nechávám na podložce cca 5 minut bez peřinky, aby si protáhla nožky a srovnala se kůžička, kterou má pomačkanou, je to v pořádku, nebo to raději nedělat?
A snad poslední dotaz - peřinka mi mírně sjíždí (peřinka je docela na ni velká, nožičky má však řádně roztažené, to si hlídám), pořád jí ji upravuju, ale když jí to nechám tak, řekněme půl hodiny, stane se něco? Nemůžu naopak něčemu uškodit?
Děkuju…
ahoj, primo s perinkou neporadim, my mame zatim jen siroke baleni (3 pleny prelozene na 1/3 pres parirovou plenku a pres to jeste plenkove kalhotky), ale Dr. mi rekl, at ji to sundavam jen pri prebaleni a pri koupani
jinak to cviceni, my mame cvicit takhle – polozit na zadicka, dat ji nozicky k sobe a pokrcit je na brisko, pak s nimi udelat krouzivy pohyb do strany a dolu, mame to delat pokazde 20×
mala ma na jedne nozicce taky nalez 2A 2C a na kontrolu jdeme pristi pondeli, jsem zvedava, co nam ted reknou.
preju vam aby se male nozicky zlepsily ![]()
malá taky dostala peřinku v 6 týdnech, měla 2A- a 1B, sundávat co nejméně, na kojení určitě ne, my se s tím celkem rychle sžily, cvičit jak píše alisee, ale jenom právě krátce při tom přebalování. Pokud má nožičky roztažené, tak to je hlavní, jestli jí to trochu sjíždí, nemělo by vadit, ono to opravdu nejde vždy uhlídat, zašila sisi ty popruhy? Když tak je můžeš ještě popozašít. Malá nakonec měla peřinu 4 měsice a pátý měsíc už jenom na noc, pak už to bylo v pořádku, tak držím palce, ať se toho co nejrychleji zbavíte ![]()
děkuju za radu s tím cvičením, taky držím palce, ať vám to dobře dopadne ![]()
na kojení budu tedy raději nechávat krunýřek ![]()
děkuju, snad nám to taky dlouho nebude trvat, dcerka ještě při přebalování fňuká, ale už to není ten řev, jako předtím
popruhy jsem nezašila, nevím, co přesně a jak myslíš…
chci našít aspoň ochranu ramínek na popruzích
jak s kůžičkou, mažete víc olejem?
Ahoj, dcerka vyfasovala peřinku hned třetí den v porodnici a taky jsme ji musela nosit neustále. Na kojení jsem ji, ale taky sundávala, protože byla jinak v děsně nepřilozené poloze a taky jsem se ní vždycky chtěla pomazlit, což s peřinkou moc nejde. Když jsme jeli z porodnice, měla malá 2550g, takže peřinka jí byla obrovská, přes celá zádíčka až za krk, ale nijak jsem to neupravovala, jen jsme kontrolovala, aby jí nikde netlačila. Máš výhodu, že je teď zima si představ, nosit to v létě!!! Nepřetržitě ji nosila asi 2,5 měsíce, pak už jsem jí dávala jen na noc a když šla spinkat, přece jen se to dítě, taky potřebuje hýbat a nedá se ji v tom nechat celý den, trošku to brzdí potom pohybový vývoj. Myslím, že se peřinky po 7 týdnech definitivně nezbavíte, ale na noc už to není takový problém ![]()
Ale nezoufej, dcerka to zvládne a nožičky budou v pořádku, je to jen krátký úsek jejího života a bude klid ![]()
Evina29 píše:
děkuju, snad nám to taky dlouho nebude trvat, dcerka ještě při přebalování fňuká, ale už to není ten řev, jako předtímpopruhy jsem nezašila, nevím, co přesně a jak myslíš…
chci našít aspoň ochranu ramínek na popruzíchjak s kůžičkou, mažete víc olejem?
tak nevím, jestli máte stejnou peřinku jak my, jak jsou tam dva popruhy přes ramena a křížem přes hrudník se lepí na ten suchý zip, ale protože byly dlouhé a na děcku by nedržely, musela jsem je pozašít, jak byla větší tak se to jenom rozpáralo, jinak nijak zvlášť jsem nemastila, akorát byl problém když kadila, hodně často jí to proteklo, tak jsem furt prala peřinu a sušila fénem, aby to měla zas rychle zpátky, a co se týče pohybového vývoje, tak u nás v pohodě, byla spíš pak napřed,asi jak chudák nemohla nic, tak to pak rozjela ve velkém ![]()
Kůželíná píše:
tak sEvina29 píše:tak nevím, jestli máte stejnou peřinku jak my, jak jsou tam dva popruhy přes ramena a křížem přes hrudník se lepí na ten suchý zip, ale protože byly dlouhé a na děcku by nedržely, musela jsem je pozašít, jak byla větší tak se to jenom rozpáralo, jinak nijak zvlášť jsem nemastila, akorát byl problém když kadila, hodně často jí to proteklo, tak jsem furt prala peřinu a sušila fénem, aby to měla zas rychle zpátky, a co se týče pohybového vývoje, tak u nás v pohodě, byla spíš pak napřed,asi jak chudák nemohla nic, tak to pak rozjela ve velkém
děkuju, snad nám to taky dlouho nebude trvat, dcerka ještě při přebalování fňuká, ale už to není ten řev, jako předtímpopruhy jsem nezašila, nevím, co přesně a jak myslíš…
chci našít aspoň ochranu ramínek na popruzíchjak s kůžičkou, mažete víc olejem?
jj, já taky zašívala popruhy…a v porodce mi to sestřička jen obalila leukoplastí, aby jí to sedělo, ale to po prvním vyprání samo upadlo ![]()