Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak mám dneska už druhej dotaz…
Máte někdo zkušenosti s frejkovou peřinkou? Dostali jsme ji už v porodnici, malá má na obou kyčlích IIc ![]()
Dali mi peřinku, která je určená pro větší děti s tím, že si ji mám doma upravit, tak jsem ji trochu přešila, ale stejně pořád nevím, jak přesně by měla být nasazená ![]()
Jinak doktor v porodnici říkal že na 2 měsíce, ale nevím, jestli tomu můžu věřit ![]()
Přemýšlím, jestli by ode mě bylo nezodpoědný kdybych místo peřinky pořídila abdukční kalhotky. Podle obrázků mi připadá, že v těch kalhotkách by měla nožičky víc od sebe než s tou peřinkou, která malé vůbec nesedí ![]()
zeptala bych se doktora, stejně půjdete na kontrolu s kyčlema ne???
To mi přijde jako špatné doporučení, upravit si peřinku sama. Má být na míru. Poprosila bych pediatra o doporučení k ortopedovi. Vyslechla si nový názor. Ty už taky znáš více informací, tak se budeš lépe ptát. Rovnou bych řekla, že se ti domácí uravování nezdá a jak se to dá řešit.
Kacenko - taky jsme dostali Frejkovku (sice až v 6 týdnech), ale upravit jsem ji měla taky. Jde jen o to, že ty popruhy jsou udělané delší a nesedí to přesně na ty sucháče. Správně nasazené je to tak, že horní část peřinky musí končit zároveň s rameny a pak to co nejvíce stáhnout, aby ty nožky byly vlastně co nejvíc roztažené. Taky by se to mělo dávat pod oblečení
. Já to teda dávala na dupačky, pod oblečení mi to fakt nešlo a navíc jsem to musela na kojení sundat, protože malá trpěla refluxem ![]()
Abdukční kalhotky ti zřejmě nedoporučí.
Jinak dcerka měla tuším taky IIC. Bude hodně záležet na tom, jak se to bude dál vyvíjet. My měli peřinku nakonec 4 měsíce.
A řekli ti, jak to máš upravit? Já si měla přešít popruhy, nakonec jsem na ně našívala i takový jakoby ochrany, protože jí moc řezaly do krčku. Ty kalhotky bych asi nekupovala, náš ortoped z nich nadšený nebyl… Já dávala peřinu přes oblečení, cca 4 měsíce, pak dva na noc, ale to už jsem flákala, protože jak na to přes den odvykla, tak si to v noci sundavala. Jinak jsme taky začínaly na IIc. Teď na zimu je to blbý s kočárkem, ale my měli snad nejmenší korbičku na trhu a vešla se krásně, a i do kočárku jsem jí to dávala přes kombinézku.
Na kontrolu půjdeme v 6ti týdnech, ale teď je jí 16 dní ![]()
Jinak mi řekli že mám ty popruhy přešít, aby byly kratší a ty šňůrky zavazovat jinak. Taky to dávám na oblečení. Teda na dupačky a případně tepláky a mikču, jinak pod kombinézku. Mám velikou korbu, snad největší, co se prodává, takže to je v pohodě. Jenom je mi malé líto, že ji tím musím trápit
A mám strach, aby to nemusela mít moc dlouho, případně aby se to ještě nezhošilo
Dávám jí to teda poctivě, sundávám jenom na přebalování a koupání a sem tam když ji dám na chvilku do lehátka, ale i tak mám z toho pořád divnej pocit ![]()
Když všechny maminky v porodnici si miminka odnášely s tím, že kyčle v pořádku a nám doktor naordinoval peřinku, tak jsem myslela, že se jim přímo tam rozbrečím
Proč zrovna moje malá to musí mít…
Nikdo z rodiny nikdy problémy s kyčlema neměl, tak mě ani nenapadlo, že by s tím mohla mít problémy ![]()
Ahojky, nebud z toho takhle spatna. Malinkou ta perinka vubec netrapi, to mi ver. Ja mam zkusenost u obou mych dcerusek. Prvni dostala perinku ve 4 mesicich a mela ji 2 mesice. No a druha dcerka ji dostala take ve 4 mesicich a mame zatim stale. Bylo to u obou vice mene preventivni opatreni, kvuli tomu, ze manzel mel jako miminko vykloubeny kycel a rostla mu spatne. Doktor jiste vi, proc Vam ji naordinoval, nebud z toho smutna. Na dalsi kontrole se urcite dozvis vic, jak nalez vypada.
Obe nase dcerky si zvylky behem jednoho dne a prisla jim perinka samozrejma, a to uz byly znacne pohyblive coz novorozenec zatim tolik neni. Netrap se, je to tak spravne!
Zkracovala jsem take popruhy, aby suchace sly dobre na sebe. Mam i abdukcni kalhotky a stridam to v pripade prani perinky a naopak. Ptala jsem se i ortopedky a ta proti nim nebyla.
Preji, at mate brzy nalez pekny a perinku nepotrebujete!
Kacenko - děti se tím určitě netrápí
navíc odcházet z porodnice s nálezem v normě ještě nic neznamená. Spousta miminek si něco odnese i při dalších kontrolách. A peřinka, to je pořád ještě vlastně super
Zkus si na tom najít něco pozitivního, třeba to, že ve frejkovce je miminko takové festovnější a nemusíš řešit, kde jak ho chytit ![]()
Teď hlavně, aby se ten nález zlepšoval nebo minimálně nezhoršoval. Hodně štěstí při dalších kontrolách ![]()
Holky, poslechla jsem intuici a vzala jsem malou ještě k jinýmu ortopedovi, protože se mi zdálo, že to ten v porodnici pořádně odfláknul. A verdikt je - kyčle v normě ![]()
Takže frejkovka jenom na noc, pro jistotu, a za 3 týdny (v 6ti týdnech) jí uděláme pá pá
Já mám takovou radost ![]()
@Kacenka20 Ahoj, prosím tě, vím, že je to starý příspěvek, ale jak jste dopadly s tou peřinkou?