Fritéza nebo multifunkční hrnec?

3067
25.11.15 09:29

Fritéza nebo multifunkční hrnec?

Ahojte,
potřebovala bych poradit, zda koupit fritézu nebo multifunkční hrnec.

Pročetla jsem si několik recenzí na netu a jsem z toho v rozpacích. Nejdříve jsem si myslela, že koupím tu s minimem oleje, ale prý se to jídlo dlouho dělá a chuťově to není ono.

Chtěla bych v tom dělat hranolky, řízky, květák, žampiony atd. Pokud bych uvažovala o multifunkčním hrnci, tak kvůli úpravě zeleniny.

Proto bych vás chtěla poprosit o vaše zkušenosti. Co vám vyhovuje nebo naopak, co ne. Případně budu ráda za tipy na dobré fritézy či multifunkční hrnce.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

4672
25.11.15 09:48

Friťák nemám a ani mi nechybí. Mám Tefal Actifry a jsem spokojená maximálně :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
397
25.11.15 10:40

Mám friťák, ale používám jej výjimečně a vždy venku (balkón), dost to smrdí (i s novým olejem). Ale my smažíme hranolky jednou za čas, řízky dělám na pánvi.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.15 10:58

Jedenfriták mi odešel a já taky začla studovat, co je dnes na trhu k mání. Krom toho co píšeš, že frituješ, já k tomu přidám ještě u nás velmi oblíbené langoše.
Nakonec, po prostudování těch multihrnců aktiv fry a já nevím čeho, jsem došla k poznání, že nejideálnější je opět ten friták - mnozí namítnou, že třeba langoše a tak dělají v normoš hrnci s olejem, ale v tom fritáku si to pohlídá teplotu a olej se nepřepaluje a po fritování ho tam mohu nechat na další smažení, pokud to tedy není po řízcích např.

A i když jsme jenom 2 osoby, koupila jsem opět velký friták Tefal, protože malé porce v něm udělám, ale hodně hranolek třeba, když se sejde více lidí, v malém fritáku neudělám. Taky tam nemusí být stále maximum oleje, já ho tam dávám jen tak, at je fritovaný pokrm pod olejem.
U fritáku je taky moc fajn, když může být víko na hrnci při fritování, což u multi nepůjde ataky je fajn, že má víko autom. otevírání.
Nefrituji často, ale když, tak friták je moc prima vychytávka a jídla jsou z něho moc dobrá, ne jak píší recenze z těch aktifray, že to neni ono - no bodejt by bylo, protože jaksi to by musel být zázrak, když se něco smaží na sucho, aby to bylo jako když se to normoš smaží jak má na oljei.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3067
25.11.15 11:05

Díky všem za názory :) Já s friťákem ani s multifunkčním hrncem zkušenost nemám, nikdy jsme ho doma neměli. Můj přítel ho chce, tak zjišťuju, co je na trhu a co se opravdu vyplatí koupit.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.15 11:11
@Majdina82 píše:
Díky všem za názory :) Já s friťákem ani s multifunkčním hrncem zkušenost nemám, nikdy jsme ho doma neměli. Můj přítel ho chce, tak zjišťuju, co je na trhu a co se opravdu vyplatí koupit.

A pro co ses rozhodla?

Ono je ted strašně moderní všelijaké multikulti, ale když se nad tím zamyslíš, tak takto funguje kdejaký obyč. smalták, ne? :think: Dá se v něm přece taky vařit, smažit, pařit(potraviny na pařáku) a já nevím co ještě.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
3067
25.11.15 11:18

@redbulka No právě. Pomalu se od multifunkčního přikláním k friťáku. Ale zatím váhám, proto jsem založila tuhle diskuzi. Abych zjistila názory těch, co už je používají :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
17459
25.11.15 11:37

Mám Actifry a to hlavně na hranolky. Nám chutnají a jsou jen na dvou lžících oleje. Friťák mám, ale ten tu stál nevyužitý. Mně z něj řízky ani květák nijak nenadchly, navíc je pak hromada oleje na vylití. A používat na každé smažení nový olej, to docela leze do peněz. Jíst fritované hranolky často taky nic moc, tak jsem radši kupovala předsmažené a pekla v troubě před Actifry. V Actifry jsem zkoušela i řízečky. Mně to chutnalo, jen to vypadalo jinak - strouhanka je světlá. Chuť to má pochopitelně jinou, ale upřímně řízek z krkovice usmažený v sádle v troubě chutná ješlě líp než řízek z pánve ;) Je to o zvyk. Dělám v něm i masové směsi, smažené nudle a dalo by se toho mnohem víc, kdybych nebyla líná studovat recepty na netu a zkoušet.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.15 12:19
@kadlina píše:
Mám Actifry a to hlavně na hranolky. Nám chutnají a jsou jen na dvou lžících oleje. Friťák mám, ale ten tu stál nevyužitý. Mně z něj řízky ani květák nijak nenadchly, navíc je pak hromada oleje na vylití. A používat na každé smažení nový olej, to docela leze do peněz. Jíst fritované hranolky často taky nic moc, tak jsem radši kupovala předsmažené a pekla v troubě před Actifry. V Actifry jsem zkoušela i řízečky. Mně to chutnalo, jen to vypadalo jinak - strouhanka je světlá. Chuť to má pochopitelně jinou, ale upřímně řízek z krkovice usmažený v sádle v troubě chutná ješlě líp než řízek z pánve ;) Je to o zvyk. Dělám v něm i masové směsi, smažené nudle a dalo by se toho mnohem víc, kdybych nebyla líná studovat recepty na netu a zkoušet.

Po každém fritování netřeba vylívat olej. A pokud něco smažím, tak olej přeleju přes husté sítko, vanu od fritáku vrazím do myčky a jedeme dál.
I ty řízky - hodím už do pěkně předehřátého leje na 170 st.,nic se zbytečně dlouh nepřepaluje a jelikož jsou řízky v oleji celé položené, tak za 3 minuty mám krásně do zlatova a křupava usmaženo cca z toho mémo 2l fritáku 3-4 řízky.
Actifry je taková blecha, kde usmažíš tak hranolky pro jednoho až 2 a nepochutnáš si. Není to o tom, že je přeci budeš konzumovat xkrát do týdne, ale občas si na nich smsnout není nic proti ničemu.
Zrovna tak takové květáky a podobné potraviny s nepravidelným tvarem se nesmaží jidne lépe než ve fritéze. A o zminovaných langoších ani nemuvě, olizuje se mi ponich celá rodina, dělá fakt boží.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
17459
25.11.15 14:09

@redbulka já když v tom smažila párkrát do roka, tak to na vylití oleje bylo v podstatě po každém fritování. I když jsem přefiltrovala, uložila do ledničky, tak příště smrděl. Ale jak jsem psala, celkově smažíme málo. Neujíždíme ani na langoších nebo koblihách, takže mně leží friťák už několikátým rokem ve sklepě.
Actifry mám velký a usmažím porci hranolek, pro 4 člennou rodinu. Zatím jsem od nikoho, komu jsem je servírovala, neměla výtky, že by nechutnaly.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
831
25.11.15 19:44

Asi nepoznali ty fakt nej

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2484
2.7.17 09:11

Ozivuji didkuzi, vaham, zda koupit fritak klasicky od DeLonghi a nebo multi hrnec tefal versalio. Nemate nekdo zkusenost? Mam podminku, aby byl rozebiratelny a mytelny v mycce. Delat v nem budu klasiku-rizky, holandaky, kvetak, koblihy a donuty. Hranolky delam v troube. Horkovzdusnou fritezu (actifry) nechci-mam horkovzdusnou troubu a vysledek mi prijde stejny. Jsme velka rodina, pripravuji tak 8-10 porci a na panvi je to peklo.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
11360
2.7.17 09:21

@Ter85 Multifunkční hrnec. Je to fakt skvělá věc - zejména třeba dlouho dušené věci, polévky, rýži, těstoviny z jednoho hrnce.

Speciálně pokud vaříte pro velkou rodinu, tak se dá najít spoustu receptů, kde prostě jen nakrájíte suroviny, hodíte je do hrnce a načasujete kdy se to má udělat a jak a pak už se o to nemusíte starat.

Stejně tak v něm můžete zavařit okurky.

REspektive já bych si vybrala model, kde jsou nastavitelné teploty, ale od 30 nebo alepsoň 50 stupńů do 220, nebo alespoň 180, aby to i peklo.

Mám starší model philipsu a jsem s ním fakt spokojená.

Kdybych kupovala novej, tak třeba tyhle
https://www.alza.cz/…d4395901.htm?o=3
https://www.alza.cz/…d4952481.htm?o=5

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
11360
2.7.17 09:26

Tak beru zpět - kdybych ho kupovala teď, tak bych brala Oravu, protože má nastavitelnou teplotu od 0 do 240°C, tudíž v tom jde udělat cokoliv od jogurtu po domácí chleba.

http://www.orava.eu/…hrniec-mh-02

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2484
2.7.17 09:36

@Ou

Ty joooo, moc dekuji za tip, vubec jsem nemela tuseni, ze neco takovyho existuje. To je genialni-fritak, ryzovar, pekarna, jogurtovac…vse v jednom. :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama