Garant v oboru cukrářství
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Garant v oboru cukrářství
Dobrý den maminky
V lednu se budeme stěhovat do Prahy a já bych si zároveň s tím chtěla založit živnost na vedlejší činnost v oboru „pekařství, cukrářství.“ Pečení je už několik let mojí velkou vášní a koníčkem a ráda bych tím občas přilepšila při RD rodinnému rozpočtu. Bohužel ale nejsem vyučená v tohle oboru, takže si nemůžu živnost jen tak založit. Řešil tu prosím někdo něco podobného? Na netu jsem četla, že se to řeší garantem, který zároveň poskytne i adresu kuchyně jako provozovnu (ne skutečně, jen papírově pro úřady). Má s tím někdo zkušenost? Je tady nějaká pekařka, která si přivydělává nebo by si chtěla přivydělat tím, že by mi dělala garantku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Takže chceš skutečně péct v kuchyni kde normálně vaříš? A ještě v Praze, no tak to hodně štěstí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše: Více
Prý se to tak dělá. Nebo myslíš, že je lepší si sehnat jen garanta a pronajmout oficiálně nějakou sdílenou kuchyni? Nevím, jak fungují kontroly z úřadů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Než se pustíš do svých plánů, tak otevři Google a vyhledej si potřebné informace. Jak je to, když chceš vyrábět potraviny. Co k tomu musíš splňovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey1 To jsem samozřejmě udělala
Ale jak už jsem psala výše, nejsem vyučená a bez garanta nemá cenu začít vyřizovat ŽL, potravinářský průkaz, řešit pronájem sdílené kuchyně apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že když si založíš živnost na pekařskou činnost tak minimálně hygiena se bude zajímat kde to provozuješ… My teda máme provozovnu a garanta a přišli se podívat a se zkontrolovat zda je to v pořádku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Opravdu to není jen jako. Musíš mít ofiko prostor, který bude vše splňovat. Doma to opravdu nepůjde. Hygiena ti normálně bude chodit na kontroly do provozovny, kterou uvedes.
Hodně štěstí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eljasa Takže se neřídit tím, co se píše na googlu, ale raději vše dělat zákonně. Děkuji za rady
Snad se mi podaří sehnat garanta. Myslím, že to bude nejtěžší
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja si bez vzdělání chtela otevřít kavárnu/ bistro. Udelala jsem si kurz - ta nejnižší úroveň, která mi umoznovala získat ŽL. Byl to kurz na hotelové škole a jmenovalo se to “složitá obsluha hostů”. Bylo to pro me snazší, než hledat garanta.
Takže nejdřív jsem zjistila kódy oboru, na které dostanu ŽL a pak v národní kvalifikační soustavě vyhledala subjekt, který příslušnou zkoušku provádí. A tam jsem našla doporučený kurz.
Dala jsem to levou zadní a nemusím se nikoho doprošovat. Třeba to s cukrarinou taky půjde podobne. Ale provozovnu mít musíš dle hygienických požadavků. Domácí kuchyně neklapne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem z moravy, před třemy roky jsem řešila živnost na částečný úvazek. Nejsem vyučená v oboru, takže jsem musela najít garanta, přihlásit živnost, bydlím v rodinném domě. Provozovnu mám dvě místnosti v patře, které musí splňovat požadavky higieny-3dřezy, přívod teplé vody, odvětrávání, lednice, mrazáky apd. Jedna místnost slouží jako výrobna, druhá výdejna. Plány jsem dávala schválit na higienu.Na stavebním jsem musela řešit změnu užívání stavby na podnikání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit