Garant v oboru cukrářství

1.11.24 06:59

Garant v oboru cukrářství

Dobrý den maminky :) V lednu se budeme stěhovat do Prahy a já bych si zároveň s tím chtěla založit živnost na vedlejší činnost v oboru „pekařství, cukrářství.“ Pečení je už několik let mojí velkou vášní a koníčkem a ráda bych tím občas přilepšila při RD rodinnému rozpočtu. Bohužel ale nejsem vyučená v tohle oboru, takže si nemůžu živnost jen tak založit. Řešil tu prosím někdo něco podobného? Na netu jsem četla, že se to řeší garantem, který zároveň poskytne i adresu kuchyně jako provozovnu (ne skutečně, jen papírově pro úřady). Má s tím někdo zkušenost? Je tady nějaká pekařka, která si přivydělává nebo by si chtěla přivydělat tím, že by mi dělala garantku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37162
1.11.24 07:21

Takže chceš skutečně péct v kuchyni kde normálně vaříš? A ještě v Praze, no tak to hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.11.24 07:26
@JancaS84 píše: Více

Prý se to tak dělá. Nebo myslíš, že je lepší si sehnat jen garanta a pronajmout oficiálně nějakou sdílenou kuchyni? Nevím, jak fungují kontroly z úřadů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9975
1.11.24 08:09

Než se pustíš do svých plánů, tak otevři Google a vyhledej si potřebné informace. Jak je to, když chceš vyrábět potraviny. Co k tomu musíš splňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.11.24 08:13

@Kelsey1 To jsem samozřejmě udělala :D Ale jak už jsem psala výše, nejsem vyučená a bez garanta nemá cenu začít vyřizovat ŽL, potravinářský průkaz, řešit pronájem sdílené kuchyně apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
1.11.24 08:35

Myslím, že když si založíš živnost na pekařskou činnost tak minimálně hygiena se bude zajímat kde to provozuješ… My teda máme provozovnu a garanta a přišli se podívat a se zkontrolovat zda je to v pořádku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
823
1.11.24 08:58

Opravdu to není jen jako. Musíš mít ofiko prostor, který bude vše splňovat. Doma to opravdu nepůjde. Hygiena ti normálně bude chodit na kontroly do provozovny, kterou uvedes.
Hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.11.24 09:17

@Eljasa Takže se neřídit tím, co se píše na googlu, ale raději vše dělat zákonně. Děkuji za rady :srdce: Snad se mi podaří sehnat garanta. Myslím, že to bude nejtěžší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1619
1.11.24 13:28

Ja si bez vzdělání chtela otevřít kavárnu/ bistro. Udelala jsem si kurz - ta nejnižší úroveň, která mi umoznovala získat ŽL. Byl to kurz na hotelové škole a jmenovalo se to “složitá obsluha hostů”. Bylo to pro me snazší, než hledat garanta.
Takže nejdřív jsem zjistila kódy oboru, na které dostanu ŽL a pak v národní kvalifikační soustavě vyhledala subjekt, který příslušnou zkoušku provádí. A tam jsem našla doporučený kurz.
Dala jsem to levou zadní a nemusím se nikoho doprošovat. Třeba to s cukrarinou taky půjde podobne. Ale provozovnu mít musíš dle hygienických požadavků. Domácí kuchyně neklapne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.11.24 08:48

@TaLucie Děkuji za cennou radu :srdce: kouknu na to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.10.25 08:44

Jsem z moravy, před třemy roky jsem řešila živnost na částečný úvazek. Nejsem vyučená v oboru, takže jsem musela najít garanta, přihlásit živnost, bydlím v rodinném domě. Provozovnu mám dvě místnosti v patře, které musí splňovat požadavky higieny-3dřezy, přívod teplé vody, odvětrávání, lednice, mrazáky apd. Jedna místnost slouží jako výrobna, druhá výdejna. Plány jsem dávala schválit na higienu.Na stavebním jsem musela řešit změnu užívání stavby na podnikání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat