Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím, chtěla bych se zeptat jestli má někdo zkušenost s tím, že by po Vás ivf centrum chtělo i vzorky krve vašich rodičů.
Postupujeme ivf kvůli genetice embryí, jsme s partnerem přenášeči stejného špatného genu, jsem po odběru vajíček a dnes mi volali, že chtějí i vzorky rodičů, vlastně vůbec nechápu proč.
Ano, dělá se to a je to dost užitečný. Chtějí zjistit ve které větvi rodiny se gen vyskytuje, aby ostatní v rodině mohli při plánování dětí zohlednit možnost onemocnění. To není kvůli vám a vašim dětem, ale kvůli ostatní rodině. Samozřejmě můžete odmítnout, ale já bych do toho kvůli budoucím dětem šla.
@New27 Ano, mám tuto zkušenost. Pomůže jim to připravit genetický test pro embrya. Díky vzorku od rodičů si naleznou, jak má vypadat ta nepoškozená část DNA. V mém případě jsem dodávali krev zdravého rodiče. Určitě to jde i bez krve rodičů, ale pak bude příprava toho testu pro embrya časově náročnější. Měl Ti to genetik vysvětlit. Akorát mě šokuje, že píšeš, že jsi už po odběru vajíček, to přece měli mít připraveno už před stimulací a ne to začít řešit až teď.
Právě mě to taky dost překvapilo a to jsme na celkem drahé klinice v Praze, nikdo nám nic takového před tím neřekl a naši o ničem ani neví, kdybych věděla že něco takového přijde tak bych je na to připravila ![]()
@New27 Záleží, zda ten důvod je jako uvádí @Janli (pak by to nehořelo a konzultovat s genetikem se dá později) nebo je to jako u nás a jde o přípravu genetického testu pro embrya. A víš, odkud pochází ten vadný gen? U nás opravdu stačila jen krev zdravého rodiče, my věděli, kdo ten poškozený gen měl. Zeptej se jich, proč to přesně chtějí. A jestli se lze obejít bez toho. My jsme věděli hned, že chceme mít test pro embrya co nejrychleji a nebáli jsme se si o tu krev říct. Ale u nás se tohle všechno řešilo před samotným IVF. Proto mě překvapuje, že to chtějí v téhle fázi. Pokud jsi po odběru, tak ten test budou na embrya přeci potřebovat přibližně za 5 dní
. Měli by Ti to vysvětlit.