Genetika očí

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1142
31.8.21 22:23
@Midaku píše:
Já si ze školy tak nejak pamatuju, ze dva hnedooci nikdy nemůžou mít modrooke dítě. Ta hnědá je prostě dominantní. Ale evidentně to nefunguje :nevim: to by mě teda samotnou zajímalo, jak to je.

Dva hnědoocí můžou mít modrooké dítě. Právě proto, že je hnědá dominantní. Když člověk zdědí po jednom rodiči gen pro hnědé oči a po druhém gen pro modré oči, tak se ta hnědá „prosadí“ a člověk má hnědé oči. Ale zároveň má v sobě i gen pro modré oči a když se potkají dva takoví hnědoocí (co mají každý i gen pro modré oči), tak je 25% šance, že dítě zdědí gen pro modré oči od obou rodičů a tím pádem bude modrooké. Tedy takto je to velmi zjednodušeně řečeno. Kdežto, když mají oba rodiče modré oči, tak dítě by hnědé mít nemělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5891
31.8.21 23:13

Ale houby dámy. Za mě se také učilo, že dva modroocí mohou mít jen modrooké dítě, ale toto je už několik let vyvráceno, protože se začaly právě kupit hnědooké děti modrookých rodičů. Na internetu o tom najdete jistě mraky článků.
To jak se dědí barva očí je už úplně jinak, než učili před 20 a více lety.
Nakonec se přišlo na to, že genetika je náročnější, než se předpokládalo :nevim:
Jinak hnědoocí rodiče mají modrooké děti dost často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7740
1.9.21 04:14
@modravlocka píše:
Jsi si jistá otcem? 😁 🤣 To je totiž to nejjednodušší vysvětlení. Dva modrooci lidé opravdu hnedooke dítě mít nemůžou (pokud pomineme nějaké hodně vzácné a ne moc pravděpodobné výjimky).

Tohle už je dávno vyvrácené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8624
1.9.21 06:18

@pomme jo, napsala jsem to obráceně, modrooci nemůžou mít hnedooke dítě.. nicméně to, co jsi psala, stejně není tak úplně pravda, barva očí je polygenni záležitost, ty popisuješ klasiku dvou genů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
1.9.21 07:43

@Midaku však v příspěvku předtím píšu, že je to polygenní záležitost. Chtěla jsem to hodně zjednodušit, aby to bylo pochopitelné. To že se to stát může nevyvracím, ale je to velká rarita. Úplně běžně se to rozhodně neděje. I Sága Norenová z The Bridge odhalila nevěru na základě barvy očí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.9.21 09:45

@modravlocka ano, opravdu si jistá otcem jsem na 100% :lol: navíc máme dvě děti a obě jsou hnědooké. My s manželem jsme taky tmaví blonďáci a děti obě už od mala hnědovlasi, takže fakt nevím, jak se to stalo, že my dva jsms světlejší typ a děti máji oči i vlasy hnědé. Já mám teda od přírody zas světle vlasy ale obočí mám úplně černé a husté :zed: tmavovlasá je teda i tchýně, ale ta nemá hnědé oči :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí

Karak