Genetika očí

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
31.8.21 18:56

Geny- barva očí

Zdravím, nechci aby někdo v rodině věděl, že mě zaráží barva očí děti proto přikládám anonymně. S manželem máme oba modré oči. Naše děti mají 3 roky a rok a půl. Jako malí taky měli modré oči, ale teď maji tmavě hnědé a mě by upřímně zajímalo, jak je to možné? 😀 Moje maminka má modré a tatínek zalene a manželovi rodiče mají oči modré oba dva. Ani nikdo z našich prarodičů nemá hnědé oči. Může být toto poděděno přes víc generací? Nebo je to jen nějaká náhoda?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3032
31.8.21 19:04

Zkus mrknout na net důvodu je tam hodně, například zde https://supermamy.maminka.cz/…o-mozne.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7740
31.8.21 19:05

Barva očí není záležitost jednoho genu, tudíž tam neplatí taková ta jednoduchá dědičnost, jak jsme se učili ve škole s hrachem nebo krávama :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18256
31.8.21 19:07

U dětí se barva očí mění

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5869
31.8.21 19:24

Barva očí se dědí ze 150 genů.
V podstatě dítě může podědit barvu jakoukoliv :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4496
31.8.21 19:38

Hlavně každej máme v tom genu dvě alely - jedna je dominantní a druhá recesivní. Takže můžeš mít ty nebo manžel nebo oba v dominantní alele barvu modrou a ta recesivní může být hnědá a jak se to zkombinuje, tak z té recesivní se stává dominantní a vše děti můžou klidně mít oči hnědé :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
31.8.21 19:49

Za mě se říkalo, že dva hnědoocí mohou mít modrooké, ale modroocí hnědooké nikdy. :nevim: I to bylo v několika případech, že tím poznali nemanželské dítě. I na netu je k tomu tabulka. Asi je to teda nějaká pověra… :) V okolí žádné takové dítě neznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
31.8.21 19:57
@darekp píše:
Hlavně každej máme v tom genu dvě alely - jedna je dominantní a druhá recesivní. Takže můžeš mít ty nebo manžel nebo oba v dominantní alele barvu modrou a ta recesivní může být hnědá a jak se to zkombinuje, tak z té recesivní se stává dominantní a vše děti můžou klidně mít oči hnědé :)

Hnědá alela je vždy dominantní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
31.8.21 20:01

Jsi si jistá, že jsou děti manžela? Jako takový případ je vážně rarita. Nikdy jsem neviděla, že by dva modroocí měli hnědooké dítě. Barva očí se dědí polygenně, takže to není buď a nebo, ale hnědá barva je dominantní, takže by se projevila už v předchozích generacích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14640
31.8.21 20:10
@pomme píše:
Hnědá alela je vždy dominantní.

Taky si to tak pamatuju z biologie. I ten zminovany clanek je psany nejak zmatecne, nepresvedcil me o moznosti, aby dva modrooci lide meli hnedooke dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
31.8.21 20:10
@Anonymní píše:
Zdravím, nechci aby někdo v rodině věděl, že mě zaráží barva očí děti proto přikládám anonymně. S manželem máme oba modré oči. Naše děti mají 3 roky a rok a půl. Jako malí taky měli modré oči, ale teď maji tmavě hnědé a mě by upřímně zajímalo, jak je to možné? 😀 Moje maminka má modré a tatínek zalene a manželovi rodiče mají oči modré oba dva. Ani nikdo z našich prarodičů nemá hnědé oči. Může být toto poděděno přes víc generací? Nebo je to jen nějaká náhoda?

Naším klukům je tedy jen pět měsíců, ale oba mají modré oči… Já zelené, manžel hnědé, mi rodiče jeden zelené, druhý hnědé a od manžela všichni hnědé. Takže nás to také zaráží. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14640
31.8.21 20:13
@Elea9 píše:
Naším klukům je tedy jen pět měsíců, ale oba mají modré oči… Já zelené, manžel hnědé, mi rodiče jeden zelené, druhý hnědé a od manžela všichni hnědé. Takže nás to také zaráží. :mrgreen:

Ale na tom neni nic divneho. Oba hnedooci rodice muzou mit klidne modrooke dite. Ale aby oba modrooci meli hnedooke, se mi nezda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9629
31.8.21 20:18
@darekp píše:
Hlavně každej máme v tom genu dvě alely - jedna je dominantní a druhá recesivní. Takže můžeš mít ty nebo manžel nebo oba v dominantní alele barvu modrou a ta recesivní může být hnědá a jak se to zkombinuje, tak z té recesivní se stává dominantní a vše děti můžou klidně mít oči hnědé :)

ufff, to je hodně divoký pokus o vysvětlení genetiky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8610
31.8.21 21:44

Já si ze školy tak nejak pamatuju, ze dva hnedooci nikdy nemůžou mít modrooke dítě. Ta hnědá je prostě dominantní. Ale evidentně to nefunguje :nevim: to by mě teda samotnou zajímalo, jak to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
31.8.21 22:17

Jsi si jistá otcem? 😁 🤣 To je totiž to nejjednodušší vysvětlení. Dva modrooci lidé opravdu hnedooke dítě mít nemůžou (pokud pomineme nějaké hodně vzácné a ne moc pravděpodobné výjimky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí