Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prosím o napsání zkušeností s gestační hypertenzí (popř. s braním dopegytu). Jak jste zvládali konec těhotenství, popř. porod a zda klesl tlak po porodu (a jak je to s medikací dopegytem a kojením????). Díky moc za každou zkušenost.
Marťo buď v klidu, mám krásnýho kluka im přes hypertenzi. co chceš vědět - konkrétně?Kolikátý jsi týden?
Já měla vysoký tlak při prvním těhu. Brala jsem dopegyt. Ležela jem v nemocnici v 35tt týden, když mi jej zjistili. Potom jsem to doklepala až do konce doma. Nakonec jsem musela rodit císařem, kvůli špatným ozvám. Horší bylo poprvé vstát z postele. Nemohla jsem pořádně dýchat a podlomily se mi nohy, ale potom to bylo jen lepší. Tlak se mi upravil do šesti neděl po porodu.
Potom jsem vy:,–(ila i ten Dopegyt. Normálně jsem s těmi léky kojila. Druhé těhu se vysoký tlak neopakoval. Spíš se držel nanižší. Tak 110/60.
ja muzu poskytnout svoje poznatky z konce tehu prubezne protoze ho prave prozivam. Dopegyt beru ale i tak se mi tlak drzi stale na 150/100 a dolu nechce jit… Ze zacatku doktori strasili, tedka se nad tim obcas ani nepozastavi
kolikaty tyden jsi?
Já jsem teď 30+3, vysoký tlak mi zjistili ve 24 tt (asi 140/90 po přeměření 130/80), no a od té doby se to se mnou „táhne“. Předtím jsem měla 110/70 a celé minulé těhu také nízký. Před 14 dny mi Dr na:,–(il dopegyt - ráno a večer půlku), ale včera jsem byla na přeměření a opět 150/90!!!! Tak už beru ráno i večer celou tabletu a v pondělí dostanu „holter“ - celodenní měření a pak se uvidí, Dr říkal, že to může být „syndrom bílého pláště“, no kéž by to tak bylo, ale spíš je tlak fakt vyšší.
Tak se teď bojím, aby to nějak nemělo vliv na mimi, když mi tlak nejde dolů. Bílkovinu v moči zatím nemám a otoky taky ne. Četla jsem o katastrofických scénářích vyvolání předčasného porodu.
Díky za trochu uklidnění, ještě by mě zajímalo, zda ta hypertenze po porodu vymizela, zda to mělo nějaký vliv na porod no a jak pak s tím kojením??? Taky jak rychle vám zabíral ten dopegyt a jestli se k němu mohou pužívat těhu vitamíny se železem (např CALIBRUM mami)? Uf, toho ale je… Díky moc za reakce
Martina
Enka L: no tak vidíš, to jsme, zdá se, vůči dopegytu stejně odolné! Jaké máš dávkování?? Martina
Ahojky!
Jestli máš zájem o něco bližšího stran gestační hypertenze, napiš mi SZ, večer Ti odpovím.
Já pacientky tohoto typu léčím - je to moje specializace, tak doufám, že Ti budu schopna uspokojivě poradit.
Ahojky Petit
Tak „syndrom bílého pláště“ jsem měla asi já. Tlak mi šel nahoru v momentě, kdy mě zavřeli do nemocnice kvůli špatným ozvám někdy ve 40tt. Začali mi hned dávat dopegyt, tuším, že 3× denně, poprvé jsem k tomu dostala ještě nějakou tabletu pod jazyk. Po dobegytu mi tlak klesl, ale vždycky jen na chvíli. Na porod to žádný vliv nemělo. Po porodu se držel stále nahoře, dokonce mě kvůli němu propouštěli o den později. Když jsem šla za dva dny po propuštění na přeměření, tlak už byl normální.
Gabka
mmmartina: beru rano dve tabletky, za osm hodin tabletku, za osm hodin tabletku, takze ctyri tabletky denne a stejne je to uplne na nic. Ale nejak to nikoho neznepokojuje a to jsem byla i otekla, i kdyz bilkovinu v moci nemam. Prvni ze mi budou vyvolavat porod ve 38tt a cim vic se to blizi tim min se o tom zminuji - no rekla bych ze vubec
ale co doktor to nazor, nemela bych z toho takovy strach, pohyby urcite citis normalne a pokud te casto neboli hlava a nemas mzitky pred ocima tak je to ok
(alespon to jsem pochopila z dotazu doktora)
Ahojky,
také jsem se s tímto problémem potýkala, také asi od 25 - 26tt. Měla jsem také nasazený Dopegyt 250 mg, nejdříve půlku ráno a večer a potom i tři denně. Tlak mi stejně neklesnul, ale byla jsem v klidu, protože mám doma tlakoměr na paži a tam jsem měla tlak normální. Lékaři to také uzavřeli jako tzv.: Syndrom bílého pláště. Navíc pracuji ve zdravotnictví /paradox/, takže možnou roli tu zahrál i fakt, že se člověk bojí, protože ví, co se všechno může stát a má prostě strach.
. Bílkovinu a otoky jsem také neměla, takže to u Tebe vypadá moc dobře, jen budeš zkrátka více sledovaná a pod kontrolou. Mně ještě lékaři vyšetřovali průtok krve pupečníkem, zda má miminko dostatek kyslíku a živin a zda růstem odpovídá délce těhotenství. Nakonec jsem ještě přenášela. Těhotenství bylo nakonec ukončeno císařským řezem, ale proto, že se beruška rozhodla na svět přijít nožičkama.
Po porodu jsem měla tlak normální, Dopegyt jsem už nebrala. Ve většině případů se gestační hypertenze vyskytuje u prvního těhotenství a u druhého je to všechno v pohodě.
Měj se krásně, přeji pohodové těhotenství a uvidíš, vše bude v pořádku!!!Neboj. Kdyby Tě cokoli zajímalo, napiš, ráda odpovím.
EnkaL: no tak to vidíš, a mě takhle zjančili. Můžu se zeptat, kde se chystáš rodit? My máme nasměrováno do Podolí, tak uvidíme, jak se na to budou tvářit tam, až dorazím do poradny ve 36tt (snad ne dříve…). To stejně nechápu, k čemu ty prášky jsou, když nezabírají…
Martina
Děkuji moc všem za zkušenosti a za cenné info, které se z odborných článků nevyčtou. A taky za uklidnění. Martina
mmmartina: chystam se rodit u apolinare… no uvidime jak to nakonec dopadne ![]()
Ráda bych se zeptala co se dělá když by dopegyt nezabral? Jsem v 35.tt a dnes mě pustili z nemocnice, kde jsem byla kvůli vysokému tlaku. Trošku mě ovšem zaráží že tam mi dávali jen půl tabletky ale v lékárně mi řekli, že si mám dát jednu tabletku ráno, na oběd a večer.
Ještě mi dali železo a magnosolv. Jinak teda po šestinedělí se to vytratí jo? Já dycky mívala spíše nízký tlak takže s tímto moc zkušenosti nemám