Gestační stáří plodu

Anonymní
28.10.11 19:12

gestacni stari plodu

ahojte:))chtela jsem se jenom zeptat jestli nevite nekdo co znamena gestacni stari plodu,mela jsem to napsane v papirech ze screeningoveho vysetreni ve 13tt,nekde jsem myslim cetla ze to znamena stari plodu od posledni menstruace,ale nejsem si jista,dekuji za odpovedi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36544
28.10.11 20:00

Základem pro výpočet stáří těhotenství je první den poslední menstruace nebo stáří těhotenství zjištěné při ultrazvukovém vyšetření ve 13. týdnu. Délka trvání těhotenství se tradičně udává v ukončených týdnech nebo v takzvaných lunárních měsících (ten má 28 dní).

Gestační týden
Za předpokladu, že vycházíme z prvního dne od poslední menstruace, přičemž žena má pravidelný 28denní menstruační cyklus, trvá normální těhotenství 280 dnů, tj. 40 týdnů neboli 10 lunárních měsíců.
Při vyjádření stáří těhotenství podle prvního dne posledních měsíčků se lze setkat s termínem gestační stáří. Hovoří-li pak lékař či porodní asistentka o tom, v jakém týdnu se těhotná žena nachází, má na mysli ukončený, nikoli běžící týden těhotenství. Zápis v dokumentaci pak vypadá následovně: například trvání těhotenství 35 + 3 znamená, že od posledních měsíčků uplynulo 35 týdnů a 3 dny, tedy že žena je v 35. týdnu těhotenství (ukončeném), nebo v 36. týdnu běžícím (což by pak ale mělo být výslovně zdůrazněno).
Při tomto typu výpočtu, který je nejčastější, je však třeba zmínit ještě jednu skutečnost. Protože výpočet vychází z prvního dne poslední menstruace, je za první den těhotenství vlastně považován právě tento první den. Ve skutečnosti ale žena otěhotní až zhruba v polovině menstruačního cyklu, po ovulaci 12. až 14 den. Skutečné biologické stáří plodu je tak zhruba o dva týdny menší. S touto skutečností je však všeobecně počítáno a v běžné praxi v době porodu se biologické stáří plodu nepoužívá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí