Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Glukometr není tak přesný jako laboratoř. Ale hodnoty co jsi naměřila jsou normální. Kdybys chtěla vědět jestli máš cukrovku musíš si vzít cukr hned ráno nalačno.
měřila jsem se před obědem a ta druhá hodnota byla zhruba 10 min po obědě a asi hodinu a půl před jsem snědla chléb se salámem a ráno jsem měla omáčku s knedlíkem z druhého dne
nepředpokládám, že cukrovku mám, ale jen jsem chtěla vědět, že je vše v pořádku
Moc děkuju za uklidnění a hlavně mi šlo to zda ten glukometr neměří více než by měl protože i sestra naměřila celkem dost ![]()
Nemusí měřit přesně, i glukometry se dávají kalibrovat. Chtělo by to minimálně poměřit s nějakým glukometrem o kterém je jisté, že je čerstvě kalibrovaný (např. u diabetologa v ordinaci). Tak lehce zjistíš o kolik víc nebo míň měří.
Ahoj já jsem diabetik prvního typu, takže měřím se skoro pořád. hodnoty které jsi si naměřila jsou trochu zvýšené, ale dá se předpokládat, že je to způsobené tím, že jsi se měřila před oběděm, kdyby bylo možné změř se ráno před snídaní na lačko a pak hodinku po snídani. Jsou glukometry, které mají vyšší odchylku, ale v dnešní době jsou ty glukometry tak vychytané, že by tam ta odchylka neměla být tak velká. Přikládám obrázek tabulky, kde je to jasně popsané.
No až bude možnost změřím se ráno nalačno dnes jsem to prostě jen chtěla zkusit pak dám kdyžtak vědět
Natael píše:
Ahoj já jsem diabetik prvního typu, takže měřím se skoro pořád. hodnoty které jsi si naměřila jsou trochu zvýšené, ale dá se předpokládat, že je to způsobené tím, že jsi se měřila před oběděm, kdyby bylo možné změř se ráno před snídaní na lačko a pak hodinku po snídani. Jsou glukometry, které mají vyšší odchylku, ale v dnešní době jsou ty glukometry tak vychytané, že by tam ta odchylka neměla být tak velká. Přikládám obrázek tabulky, kde je to jasně popsané.
Ahoj, mohla bys mi prosím říct zdroj té tabulky? Já totiž momentálně řeším zvýšený cukr u dcerky (2,5 let), doktoři nás doporučili na oGTT test a přitom podle téhle tabulky by malá byla hluboko v normě. ![]()
Ahoj zdroj jsem našla na těchto webových stránkách. U dětí je všeobecně známo, že jsou hodnoty vyšší jak u dospělého člověka ![]()
Natael píše:
Natael,
ale dala jsi tady tabulku pro kompenzaci diabetiků, jinak na stránkách co jsi vložila je i tabulka kolik má být glykemie u zdravého člověka. Syn je DM 1 tak proto to píšu, ať se to neplete.
Jinak k naměřené hodnotě se asi nemá cenu moc vyjadřovat, měla jsi měření v celkem špatné časy, nevíme co má tatínek za glukometr, rozmezí 20% taky není úplně správné, například při nižší glykemii je přípustná odchylka menší. Ale pokud se cítíš fajn, neřešila bych to a pokud půjdeš na nějaké vyšetření k lékaři, řekla bych mu ať ti vyšetří cukr, ale normálně v laboratoři ať máš přesný výsledek.
http://www.aidia.cz/…ch/glykemie/ tady je správná tabulka pro zdravého člověka bez diabetu.
musí se měřit 2h po jídle
, před obědem to nic nevypovídá. Co pití? fakt tam musí být ta pauza a po jílde má být do 6,5 teda po těch 2h.
Jáj, a jó, já jsem koukala i na tuhle, ale uložila jsem si jinou, jsem to ale pometlo
tak se omlouvám za špatnou informaci. Simiana už to vysvětlila.
Ahoj ![]()
Simiana píše:Natael píše:Natael,
ale dala jsi tady tabulku pro kompenzaci diabetiků, jinak na stránkách co jsi vložila je i tabulka kolik má být glykemie u zdravého člověka. Syn je DM 1 tak proto to píšu, ať se to neplete.
Jinak k naměřené hodnotě se asi nemá cenu moc vyjadřovat, měla jsi měření v celkem špatné časy, nevíme co má tatínek za glukometr, rozmezí 20% taky není úplně správné, například při nižší glykemii je přípustná odchylka menší. Ale pokud se cítíš fajn, neřešila bych to a pokud půjdeš na nějaké vyšetření k lékaři, řekla bych mu ať ti vyšetří cukr, ale normálně v laboratoři ať máš přesný výsledek.
Ahoj v první řadě se omlouvám za anonym. Mám takovou otázku, kterou bych chtěla směřovat asi diabetikům, a nebo lidem kteří s tímto přístrojem mají zkušenost. Dnes tu byl můj otec na oběd a jelikož si musí před jídle měřit hladinu cukru v krvi měl sebou i glukometr. Ze zvědavosti jsem si to vyzkoušela změřit také a vyšlo před jídlem 6,6 a po jídle 8,2 je možné, že přístroj měří o něco více a kolik je tedy ještě normál? předem díky za odpovědi