Goniometrické funkce

1943
18.5.14 18:12

Goniometrické funkce

Ahoj holky, snad mi nektera z vas poradi. Nechapu, jak se pouzivaji vzorce gon. funkci viz obrazek. Muze mi nekdo vysvetlit jak poznam, ktery z tech vzorcu zrovna pouzit? Podle ceho poznam, ze zrovna ten urcity vzor potrebuji pro vypocet. Ja to nechapu. :( :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101808
18.5.14 18:14

No, používají se tak, že co nich dosadíš to co znáš a vypočteš to co potřebuješ. A kterou použít poznáš podle toho, co znáš a co máš za úkol vypočítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
18.5.14 18:19

Vypiš si, které hodnoty znáš a co máš vypočítat, a vzorec si vyber tak, abys do něj znala co nejvíc hodnot :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
18.5.14 18:20

Mam treba tenhle priklad. (Trojuhlelnik jsem kreslila, nevim, jestli spravne) a ted znam stranu y a uhel alfa(?). A ted budu asi pocitat strany x a z? A nakonec uhel XYZ? A ted nevim, podle jakych vzoru pocitat a proc. :(
Koukala jsem na internet, ale nechapu, kdy se ten ktery vzorec pouziva. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
18.5.14 18:24

Závisí to na typu příkladu. Máš ten pravý úhel a příklady se budou týkat těch dvou zbylých úhlů a pak toho sinu/kosinu.
Když se položíš tužku na ten úhel, jehož sin/cos/tg/cotg chceš spočítat, tak protilehlá úsečka je ta, co do toho úhlu nevede, přilehlá je ta, co do něj vede a přepona je ta proti pravému úhlu. To tam máš napsané. Pak už jen dosadíš…
Musíš trochu upřesnit otázku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
18.5.14 18:24

Kdyz mam tedy vzorec sin alfa=protilehla/prepona…to znamena, ze vychazim z uhlu alfa a pocitam to, co je k tomu uhlu protilehle a prepona?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
18.5.14 18:25

Úhel Beta dopočítáš snadno, protože víš součet úhlů v trojúhelníku :)
a pak si najdeš vzorec, kde bude třeba y (znáš), x (neznáš) a úhel (znáš) a dopočítáš x. A pak stejným postupem zjistíš z. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
18.5.14 18:25
@janet9 píše:
Mam treba tenhle priklad. (Trojuhlelnik jsem kreslila, nevim, jestli spravne) a ted znam stranu y a uhel alfa(?). A ted budu asi pocitat strany x a z? A nakonec uhel XYZ? A ted nevim, podle jakych vzoru pocitat a proc. :(
Koukala jsem na internet, ale nechapu, kdy se ten ktery vzorec pouziva. :oops:

Tak druhý úhel spočteš jednoduše. Součet úhlů v trojúhelníku je 180. Pravý úhel má 90, ten druhý má 30, kolik bude mít ten třetí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
18.5.14 18:37

Umel by mi to nekdo vysvetlit treba na tom prikladu co jsem uvedla(2. Obr)? Uhel XYZ jsem spocitala spravne? Od uhlu alfa =prilehla/prepona? Vybrala jsem spravne, ze to bude cosinus?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
18.5.14 18:38

Ještě ke zbytku postupu - když znáš ty úhly a jednu stranu, tak si vybereš třeba ten, co má 30 stupňů - potřebuješ zjistit přeponu. Cos toho 30 se spočte tak, že přilehlou (to je ta, co jde od něj) dělíš přeponou. Přilehlá je 7, sin 30 najdeš v tabulkách a přepona je X. Vypočteš X a máš to. Stejným postupem spočteš tu druhou stranu, kdy už budeš znát přeponu, cos úhlu a zbude ti ta jedna strana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
18.5.14 18:39
@Chauvinist píše:
Tak druhý úhel spočteš jednoduše. Součet úhlů v trojúhelníku je 180. Pravý úhel má 90, ten druhý má 30, kolik bude mít ten třetí?

60° :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
18.5.14 18:40
@janet9 píše:
Umel by mi to nekdo vysvetlit treba na tom prikladu co jsem uvedla(2. Obr)? Uhel XYZ jsem spocitala spravne? Od uhlu alfa =prilehla/prepona? Vybrala jsem spravne, ze to bude cosinus?

Vybralas správně, ale ve třetím řádku máš chybu. Musíš násobit přeponou a né 7 (tím, co je dole). Není ti divné, že jedna strana je tak malé číslo? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
18.5.14 18:42

Jinak jestli chceš být fajnšmekr, tak cos 30 je odm(2)/3. Pak je to 3z = 7odm(2) a z je 7/3 odm(2) :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
927
18.5.14 18:48

Mozna jsem debil, ale není ti 'z" u mě oznacene „x“ takhle?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23436
18.5.14 18:49
@alexsona píše:
Mozna jsem debil, ale není ti 'z" u mě oznacene „x“ takhle?

Ano, tolik to mělo vyjít. Přepona MUSÍ být nejdelší ze všech tří stran, proto nemůže vyjít číslo menší než jedna z odvěsen :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze