Granadir, halušky, pirohy

6926
13.5.11 23:15

Granadir, halušky, pirohy

Ahojte holky!
Mám trošku víc otázeček, pro šikovné kuchařinky. :)
Kdysi kdysi dááávno jsem na Slovensku jedla Granadir. Máte někdo na to nějaký mňam recept? (Prosím, kdyžtak polopaticky… :mrgreen: ).
Pak jsem se chtěla optat - s čím vším vaříte halušky??
A naposled - nemáte nějaké tipy, čím dobře naplnit pirohy?? (Marmoška, brambory… nebo nějaké maso..? Popř. jak se dají ještě jíst - s čím…).
Moc děkuju za případné tipy! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2986
13.5.11 23:57

Tak já grenadirmarž dělám takhle:
uvařím zvlášť brambory klasicky,rozmačkám je s máslem a s mlékem
zvlášť uvařím těstoviny
smíchám obojí dohromady ochutím paprikou
může se přidat oprančená cibulka
někdo dává i uzeninu k té cibulce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
14.5.11 06:07

Granadir mi nechutná,nevařím..
Halušky dělám v zásadě svoje, z bramborového těsta, jsem zvyklá mít těsto trochu hustší, dávám je do vody lžící, ne přes síto..Jíme s bryndzou, trochu vyškvařené slaniny a zelí. Na jiný způsob mi nechutnají..Ale dají se jíst prakticky s čímkoliv, moji příbuzní na Slovensku je jedí ještě jen s uzeninou. Česká prášková varianta mi nepřipadá jako halušky, ale špecle.
Co se týče náplně do pirohů, chutná mi pokrájený kabanos smíchaný ze zelím, vše okořeněné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvetinka56
14.5.11 07:31

Granadir: uvarim brambory na kostky, vedle pak testoviny, osmahnu cibulku na oleji, vse pak smicham, pridam sul a sladkou cervenou papriku, ke konzumaci pridavam kyselou okurku.
Halusky: nastrouham brambory, pridam polohrubou mouku (testo by melo byt tuhsi, aby se nerozvarilo), delam je pres to sitko. Az vyplavou nahoru, sleju, oplachnu horkou vodou. Do halusek pridavam bryndzu se slaninkou, nebo tvaroh (hrudkovity) na slano, kysane zeli se skvarkami, my jsme obcas pridavali i brambory.
Pirohy: moje mamca dela testo z tvarohu, lip se pak plni a tvaroujou. jako napln dava povidla, tvaroh s cukrem (tady uz ten meky), uvarene brambory (stouchane) smichane s matou nebo s bryndzou (ty jsou mnam).

• Citovat
  • Upravit
12658
14.5.11 07:42

taaak :-) jedla mojho detstva :-DD

takze granadir - uvaria sa brambory na kosticky , potom sa uvaria fliacky , vela cibulky ta sa osmazi a po odstaveni sa do nej prida paprika a cele sa to zamiesa.. velmi dobry vylepsovak pre chlapov je pridat tam na mensie kocky nakrajanu spekacku, alebo kusky udeneho masa, :-) vtedy len osmazis cibulku a tesne pred dosmazenim tak hodis masicko .. a zas po odstaveni paprika a zmiesat s fliackami a bramborami (vylepsovak kupujem na farmarskych trhoch udenu papriku ) :dance: :dance: :dance: k tomu pohar mlieka..
normalne som si narobila chute :-)))

halusky - zarucene bramborove .. takze nastruhas brambor pridas vajicko muku sol .. robim na haluskari a vzdy si tam najprv hodim do vrelej vody jednu dve halusky aby som videla ci cesto pekne drzi .. a potom tam das osmazenu slaninku .. hoooodne slaninky :-DD a bryndzu.. detom viac chudi nejaky syrokrem a na zjemnenie tam davam kusok masla :-)
robia sa este halusky s vajickom , takze pevnejsia prazenica - k tomu uhorka, s kyslym zelim, to podusis , a pridas osmazenu cibulku :-) jo a k bryndzovym sa v niektorych castiach slovenska dava este kusok opecena klbaska na kusky (platky)

a pirohy napr ked ustane kusok udeneho sa tam da pomlet , marmelada, nutella nerobim ich casto :-) z lenivosti obcas kupim hotove
a k tomu nejaka omacka
syrova, dve krabicky syrokremu nechas za staleho miesania rozpustit na masle, pridas pol litra smotany, malinko zahustis solamylom, a pridas sol , korenie na bylinkove maslo a bazalku a provensalske
alebo zampionova, cerstve zampiony nakrajas na platky, podusis na masle, potom kusok dosolis, zas korenie na bylinkove maslo , dolejes vodou a zahustis solamylom :-))

obe omacky desne zrave pouzivam aj na steaky aj na pirohy proste co pride pod ruku :-DD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8707
14.5.11 08:22

granadir dle mojí babičky (Slovenkomaďarky) cibulku na jemno nechat zesklovatet nové brambory na plátky promíchat přidat sladkou papriku osolit nechat dinstovat(jakoby dusit) uvařit si fleky a nakonec do sebe zamíchat! to je pravý grenadir
halušky .. najemno nastrouhat brambory přidat jedno vejce osolit a přidat hl.mouku aby bylo řidší těstíčko a z prkýnka odškrabavat do vroucí vody uvařene jsou až se vznesou vzhuru (větší jsou chutnejší) pak do ních zamíchat brynzu a kdo chce muže se ismažit cibulku dozlatova a ještě posypat někdo dává i slaninu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6423
14.5.11 08:44

Ahoj granadir delam podle me mamky ze slovenska:
Uvarim brambory ve slupce,pak ocistim,nakrajim na kostky,testoviny uvarim zvlast (fleky)

• osmazim cibulku na oleji,pridam mletou sladkou papriku a dam do toho brambory a trochu osolim a orestuju to a jime k tomu kyseleou okurku
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
14.5.11 09:19

Halušky buď se zelím a slaninou, nebo se sýrem, to se do horkých halušek vmíchá nastrouhaný eidam a niva a též se do toho vmíchá slaninka. Pirohy mám ráda akorát s marmeládou, manžel jedině s brynzou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1318
14.5.11 09:57

Ahojky tak grenadir dělám tak,že uvařím brambory,těstoviny,ma trošce oleje udělám cibulku do zlatova,pak k ní přidám červenou papriku,trochu zasmahnu a přidám do brambor s těstovinama,trochu přisolím a je to podle mužskýho: „žrádlo“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2739
14.5.11 10:14

Ja robievam granadír takto:
Uvarím si zemiaky a fliačky. Uvarené fliačky nasypem do misy, na oleji opražím cibuľku, keď je sklovitá odstavím, chvíľku počkám a zasypem mletou červenou paprikou (po chvíli preto, aby nezhorkla), vmiešam do fliačkov a potom pridám popučené zemikaky a zmiešam, poprípade dosolím, k tomu jedávame kyslú uhorku. tento granadír musím variť zakaždým, keď na návštevu príde švagriná z Londýna :mrgreen:
Halušky, robievam porobne ako vy, postrúham zemiaky, nechám trošku odstáť, ak je veľa šťavy odlejem, solím minimálne, inak zemiaky pustia veľa šťavy a treba dosypávať veľa múky, čo robí halušky tvrdými. Vajíčko nedávam z rovnakého dôvodu, takže len postrúhané zemiaky, trošku soli a pol. múka. Vodu poriadne osolím a cez sitko hádžem do vody halušky, po vyplávaní na povrch ich nechám ešte povariť a potom hádžem do nahriatej misy. V hrnci si potom zohrejem kyslú smotanu s bryndzou do krémovej konzistencie, to vmiešam do halušiek, tak isto dobre vyškvarenú slaninku, a nakoniec do tejto masy pridám trošku vody z halušiek, aby boli krémovejšie a neboli také suché.
Pirohy nerobievam, na SLovensku je to hlavne regionálne jedlo východňárske, ja som od „Maďarov“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24603
14.5.11 10:44

nikoliv sem slovenka tak mi neda nenapsat recept :mrgreen:
Granadir:.-.zemaky nakrajam na mensi kostky uvarim,opaprikujem,na panvi osmahnu cibulku,klobasku,uvarim flicky a vse spojim a micham na ohni kym sa paprika pekne nespoji se vsim…
Halusky.-mukla hladka a polohruba pul na pul,nastruhane zemaky na kasi,vajicko,sul..testo delam ridsi,uvarim…bryndzu spojim mlekem ale mleka davam o neco vic…uvarim kym bryndza nezmekne,zmicham s haluskama a posypu slaninkouj pecenou..mam rada ridsi halusky…nam :mrgreen:
a pirohy jednoznacne s hrubej muky..a plnim zmesou bryndza,varene zemaky ale rozmackane na kasu,malinko soli do zemakov a pazitku…
na vrcha az sou hotove tak polot zakysanou smetanou a zas ta slaninka :palec:
snad bude chutnat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
14.5.11 13:51

Holky, vy jste úžasný!!! :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek