Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Máte někdo vyzkoušený recept na dobrý rebarborový koláč?
Já dělám normálně kynutý těsto v pekárně a pak ho posypu žmolenkou ![]()
Zrovna dneska jsem ho dělala ![]()
super recept je v aktuálním Albert magazínu http://www.albert.cz/…ert-magazin/ ![]()
REVEŇOVÝ KOLÁČ SE SNĚHEM
180 g hladké mouky
120 g tuku
60 g moučkového cukru
2 žloutky
Hladká mouka na vyválení, moučkový cukr na posypaní koláče.
Náplň: 500 g reveně, cukr, mletá skořice.
Sníh: 2 bílky, 100 g pískového cukr, vanil. cukr.
Do prsáté mouky přidáme drobně pokrájený tuk, lehce promneme, přidáme cukr a žloutky a rychle zpracujeme těsto. Vyválíme z něj kolo velikosti dortové formy, vložíme je do dortové formy a po půlhodinovém odležení na chladném místě upečeme do růžova v dobře vyhřáté troubě. Mezi tím opláchneme reveň, oloupáme ji, pokrájíme na kousky, spaříme vařící vodou a odkapanou podusíme na kaši se třemi lžícemi cukru, skořicí a dvěma lžícemi vody. Upečené těsto potřeme po celé ploše reveňovou náplní, vše pokryjeme tuhým sněhem z bílků, lehce jej poprášíme moučkovým cukrem a pečeme
ve velmi málo vyhřáté troubě, až sníh na povrchu zrůžoví.
Příprava sněhu: Polovinu pískového cukru zalijeme vodou v malém kastrolku tak, aby byl jen potopený, a necháme jej rozpustit. Potom jej uvaříme „na niť“ - tj až kapka vařeného cukru vložená mezi prsty se při jejich rozevírání táhne
jako niť. Mezi tím ušleháme z bílků sníh, přidá zbývající cukr a šleháme do zhoustnutí. Do hustého sněhu vlijeme tenkým praménkem za stálého šlehání cukr svařený „na nit“, ještě chvilku šleháme a ochutíme vanil. cukrem. (Cukr svařený „na nit“ nesmí stát, poněvadž by ztuhl - v tom případě bychom přilili lžičku vody a znovu jej uvaříli „na niť“.)
Tohle je moc dobrý recept, děláme ho z dvou dávek na plech.
Taky doporučuji klasické kynuté těsto, ona rebarbora hodně pouští vodu takže na jiném je to pak blemcačka a na to drobenku, to je myslím nejlepší ![]()
Moni25 píše:
super recept je v aktuálním Albert magazínu http://www.albert.cz/…ert-magazin/
ten je opravdu vynikající, zázvor tomu dodá tu správnou chuť, zítra peču druhou dávku,
Neoenc píše:Moni25 píše:ten je opravdu vynikající, zázvor tomu dodá tu správnou chuť, zítra peču druhou dávku,
super recept je v aktuálním Albert magazínu http://www.albert.cz/…ert-magazin/
Fakt? Já ho chtěl ataky dělat, ale neměla jsme doma zrovna kysanku…
Takže jsem našla toto a byl taky výborný, jen se po něm zaprášilo!
kamiŠ píše:Neoenc píše:Moni25 píše:ten je opravdu vynikající, zázvor tomu dodá tu správnou chuť, zítra peču druhou dávku,
super recept je v aktuálním Albert magazínu http://www.albert.cz/…ert-magazin/Fakt? Já ho chtěl ataky dělat, ale neměla jsme doma zrovna kysanku…
Takže jsem našla toto a byl taky výborný, jen se po něm zaprášilo!
http://www.toprecepty.cz/…orovy-kolac/
budu podle něj dělat i jiný s drobenkou, i ten tmavý cukr to vyšperkoval
Díky za tipy na koláč. Nakonec jsem udělala něco podle kuchařky.
Janino já bohužel potřebuju přesný recept. Nejsem tam zdatná kuchařka, abych mohla experimentovat ![]()
Moni, ten v Albert magazínu jsem viděla, ale přijde mi moc složitý ![]()
Aspero, ten tvůj recept vypadá zajímavě, určitě ho vyzkouším ![]()
Kamiš, ten tvůj tip se mi taky zamlouvá. Krásně jednoduchý ![]()
kolozubka píše:Janino já bohužel potřebuju přesný recept. Nejsem tam zdatná kuchařka, abych mohla experimentovat
Já mám jedno těsto a používám ho jak na koláče, tak třeba i na buchty ![]()
Tohle je celá dávka - na 4 koláče nebo 30 buchet.
250 ml vlažného mléka
112g rozpuštěné Hery
trochu rumu
2 vejce
1 lžička citronové kůry
620g hladké mouky
1 vanilkový cukr
112g krystalového cukru
malá lžička soli
3/4 kostky droždí
Dám do pekárny a zapnu program na těsto.
po vykynutí rozdělím bna 4 stejné díly, překydnu na vymazaný plech a prstama roztáhnu do placky, tak aby byla tak půl cm silná…pak na to naházím co chci, zapnu troubu na 180C a nechám chvilku koláče odpočinout než je trouba rozehřátá, pak je posypu žmolenkou - na 4 koláče dávám tolik:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krystalu
půl kostky másla
rukama nahňácat aby z toho byla žmolenka…sypu na koláče těsně před tím než je dávám do trouby
V troubě kontroluju, až mají nahnědlý okraje, tak vyndavám ![]()
Dobrou chuť ![]()
Janinac píše:kolozubka píše:Janino já bohužel potřebuju přesný recept. Nejsem tam zdatná kuchařka, abych mohla experimentovat
Já mám jedno těsto a používám ho jak na koláče, tak třeba i na buchty
Dám do pekárny a zapnu program na těsto.
Tohle je celá dávka - na 4 koláče nebo 30 buchet.
250 ml vlažného mléka
112g rozpuštěné Hery
trochu rumu
2 vejce
1 lžička citronové kůry
620g hladké mouky
1 vanilkový cukr
112g krystalového cukru
malá lžička soli
3/4 kostky droždí
po vykynutí rozdělím bna 4 stejné díly, překydnu na vymazaný plech a prstama roztáhnu do placky, tak aby byla tak půl cm silná…pak na to naházím co chci, zapnu troubu na 180C a nechám chvilku koláče odpočinout než je trouba rozehřátá, pak je posypu žmolenkou - na 4 koláče dávám tolik:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krystalu
půl kostky másla
rukama nahňácat aby z toho byla žmolenka…sypu na koláče těsně před tím než je dávám do trouby
V troubě kontroluju, až mají nahnědlý okraje, tak vyndavám
Dobrou chuť
Jé díky moc, tohle už bych mohla zvládnout ![]()