Recept: Vánočka mojí maminky

Přidat recept
 
  • Čas 3 a 1/2 hodiny
Hodnotilo 0 lidí

Vánoce bez vánočky by nebyly Vánocemi.

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek, na teplém místě necháme vzejít.

Do mísy dáme mouku, doprostřed dáme cukr, citronovou kůru, žloutky, přidáme kvásek, rozpuštěný vlahý tuk a pak po částech zaděláváme mlékem, ve kterém jsme rozpustili sůl. Vařečkou těsto dobře vytloukáme, tím do něho vháníme vzduch. Dobře vypracované těsto je hladké a lesklé. Maminka ještě přidávala špetku muškátového oříšku.

Protože těsto na vánočku je dosti tuhé, po vypracování v míse jej přendáme na pomoučený vál a vypracujeme rukama. Vložíme zpět do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Po hodině těsto promícháme vařečkou a necháme dále kynout.
Dobře vykynuté těsto je tehdy, jestliže zvětšilo 1× svůj objem a je pružné.

Těsto vyndáme na pomoučený vál, vpracujeme do něho rozinky a sekané loupané mandle.

Těsto rozdělíme na 9 dílů. Ze čtyř upleteme spodní díl, ze tří druhou vrstvu a dva spleteme nahoru. Pokud mohu poradit:
do základu vánočky udělám menší dolíček, vložím pletenec ze tří dílů, opět malý důlek a poslední pletenina ze dvou. Prozatím se nestalo, že by se vánočka rozjela. Vánočku zajistíme špejlemi a necháme další 1/2 hod. kynout.

Pak povrch vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, do kterého jsme:

zašlehali trochu mléka, posypeme krájenými mandlemi a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Po 15 minutách teplotu zmírníme asi na 160 stupňů i méně a pečeme asi 30-40 minut. Upečenou vánočku poznáme, když zapíchneme do středu jehlu a ta je po vytažení čistá.

Zdroj receptu: www.labuznik.cz

Autor: admin

Ingredience

  • 750 g polohrubé mouky
  • 150 g jemného moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • 40 g droždí
  • 7 g soli
  • asi 3/8 l mléka
  • trochu citronové kůry
  • 20 g rozinek
  • 40 g mandlí

Chutnalo vám? Okomentujte recept Vánočka mojí maminky

Váš příspěvek