Recept: Skořicoví šneci s dýní

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 1 OSOBU
  • Čas 100
Hodnotilo 0 lidí

Přemýšlíte, kam se dá ještě zakomponovat podzimní dýně? Vyzkoušejte tento osvědčený recept na skořicové šneky s dýní. Dýně dodá šnekům nádhernou barvu, vláčnost a jemnou přirozenou sladkost.

Postup

1. Začneme připravou kvásku. Smícháme teplé rostlinné mléko, cukr, droždí a lžíci mouky a necháme 15 min vzejít kvásek.

2. Uvaříme si celkem 350 g dýně naměkko a rozmixujeme jí na hladké pyré.

3. Kvásek, 3/4 dýňového pyré a ostatní ingredience na těsto promícháme a pečlivě uhněteme ve vláčné těsto. Těsto nesmí nelepit a ani nemá být příliš tuhé. Pokud je vlhčí a přilepuje se nám na prsty, přisypeme po troškách hladkou mouku. V pokud je naopak těsto suché a tuhé, přidáváme rostlinné mléko, vodu nebo olej. Propracované těsto přikryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo odpočinout na 40-60 min.

3. Mezitím, co nám těsto kyne, nachystáme si dýňovou náplň na skořicové šneky. Zbylou 1/4 dýňového pyré smícháme s kokosovým olejem, 3 lžicemi třtinového cukru a 2 lžičkami skořice. Tuto náplň odložíme do lednice přibližně na 15 min či více, aby nám mírně ztuhla. S tužší konzistencí se bude snáze roztírat na těsto, lépe přilne a při motání šneků nevyteče náplň ven.

4. Po zhruba 60 min nám těsto pěkně nakyne. Dáme předehřát troubu na 200°C. Válečkem uválíme těsto do tvaru obdelníku s přibližnými rozměry 45×35 cm. Celou plochu rozváleného těsta natřeme dýňovou náplní. Dáme stranou mističku dýňové náplně, kterou později využijeme na potření oschlých vršků upečených šneků vyskládaných na plechu.

5. Těsto s náplní uvnitř pevně rolujeme. Pomocí nože nakrojíme rolku na kolečka o tloušťce asi 2,5 cm. Skořicové šneky takto vyskládáme na vymazaný plech a pečeme při 200°C na 15-20 min.

6. Těsně předtím, než vyjmeme skořicové šneky z trouby ještě opatrně namažeme vršky šneků dýňovou náplní, aby nebyly oschlé a získaly hezkou zlatavou barvu a necháme je další 2 minuty v troubě. Teplí skořicoví šneci jsou takto hotové a můžou se servírovat. Jsou výborné. Kdo chce, může si připravit pudding nebo glazuru na potření/přelití šneků. Já dávám přednost puddingu, který dělám méně sladký.

7. Na pudding používám mandlové nebo kokosové mléko, škrob a sirup (agáve, javorový) jako sladidlo. Dáme všechny suroviny do kastrůlku, promícháme a při mírné teplotě povařujeme a neustále mícháme, dokud nám pudding nezhoustne. Hotový pudding obvykle podávám se šneky, které jdou na okamžitou spotřebu (u nás doma jsou šneci do pár hodin pryč). Pudding nedoporučuju uchovávat mimo lednici. Proto, pokud víte, že šneky budete jíst i v dalších dnech, je vhodnější šneky polévat puddingem jen, když budou uchovávané v lednici, ne mimo ní. Nebo v lednici uchovávat pudding zvlášť a přelít jím dýňové šneky těsně před podáváním.

Recept můžete najít a vytisknout si ho také u mě na blogu.

Autor: monikachayblog

Ingredience

Těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1/2 hrnku teplého rostlinného mléka (např. mandlové, kokosové)
  • 250 g dýně
  • 3 lžíce vody
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • špetka mletého kardamonu
  • 1/2-1 lžička mleté skořice

Náplň:

  • 100 g dýně (máslová dýně, hokkaido)
  • 80 ml kokosového oleje
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice

Pudink:

  • 1 hrnek mandlového nebo kokosového mléka
  • 2 lžičky škrobu
  • agávový sirup dle chuti

Doporučená příloha

pudding

Chutnalo vám? Okomentujte recept Skořicoví šneci s dýní

Váš příspěvek