Recept: Metrové řezy

Přidat recept
 
  • Čas 120
Hodnotilo 0 lidí

Možná jste tento moučník potkaly i pod názvem metrový dort či koláč.

Postup

Nejprve si uděláme bílé těsto: Ušleháme 4 žloutky s 10 dkg cukru na pečení a pomalu střídavě přidáváme 10 dkg mouky s 1/2 lžičky prášku do pečiva a vyšlehaným sněhem ze 4 bílků. Vše vlijeme do vymazané, moukou vysypané formy – buď na biskupský chlebíček, nebo srnčí hřbet. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 10 minut, až těsto zrůžoví.

Na tmavé těsto ušleháme 4 žloutky s 10dkg cukru na pečení a pomalu střídavě přidáváme 10 dkg mouky opět s 1/2 lžičky prášku do pečiva, vyšlehaným sněhem ze 4 bílků a kašičkou z horké vody a kakaa. Vše vlijeme opět do vymazané, moukou vysypané formy. Pečeme stejně jako bílé těsto.

Jako poslední si připravíme krém, na který uvaříme pudink dle návodu. Poté necháme vychladnout. Ušleháme máslo s cukrem a postupně vmícháváme pudink. Dle chuti přidáme rum.

Upečené a vychladlé korpusy natenko nakrájíme a slepujeme střídavě s krémem – světlé těsto – krém – tmavé těsto – krém – světlé těsto atd. Vznikne dlouhý „had“. Povrch potřeme zbytkem krému a dozdobíme dle fantazie, např. mletými ořechy, kokosem, barevnými cukrovými kuličkami, čokoládovými hoblinkami nebo čokoládovou polevou. Necháme vychladnout a krájíme zešikma, aby v řezu vynikla barevnost těst.

Autor: Slaďoušek

Ingredience

Světlé těsto:

  • • 4 vejce
  • • 10 dkg hladké mouky
  • • 10 dkg cukru na pečení
  • • ½ lžičky prášku do pečiva

Tmavé těsto:

  • • 4 vejce
  • • 10 dkg hladké mouky
  • • 10 dkg cukru na pečení
  • • ½ lžičky prášku do pečiva
  • • 1 lžíce horké vody
  • • 1 lžíce kakaa

Krém:

  • • ½ l mléka
  • • 1 vanilkový pudink
  • • 1 máslo
  • • 2 lžíce cukru moučkového
  • • rum

Chutnalo vám? Okomentujte recept Metrové řezy

Váš příspěvek