Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
mám doma dva větší psy(křížence z útulku). Ze začátku jsem je krmila Fitminem. Bohužel se to neosvědčilo. Dle veterináře jsem koupila Brit premium care- kuřecí. To je snad ještě horší. Teď k dotazu. Jaké granule máte osvědčené a fakt psům chutnají? Případně míchate granule a barf. Na cvičáku mi doporučili 5× týdne granule, jednou v týdnu konzervu/ nebo barf a den nedávat nic.
Jinak jsem hledala na trhu a našla jsem tyto:
Děkuji všem za rady. Případně jak upravit jídelníček.
Brit Premium je nižší řada, kvalita nic moc. Brit Care je o třídu výš. Carnilove je stejný výrobce, z těch tří nekvalitnější. Dobrých značek je celá řada, každému psu sedne (a chutná) něco jiného. Doporučuju si projít tohle: https://www.psikrmivoradce.cz
A také doporučuju neřídit se radou ze cvičáku, pochybuju, že tohle řekl nějaký výživář. Nekrmit jeden den v týdnu se doporučovalo, když jsem já se psy začínala v 80. letech.
Pokud můžeš barfovat, tak to dělej, je to mnohem lepší, než jakékoliv granule nebo konzervy, chce to sice trochu studia, ale jen na začátku. Barfuju skoro 10 let ![]()
@asha podívám se. Děkuji ![]()
Když já z toho barfovaní mám docela strach. Hlavně to jde dost do peněz. Neříkám, že nedávám psům vše. Ale mít vlastní zdroje tak to asi problém nebude. Každopádně to že vynechávám, dělám u každého psa a upřímně měnit to nějak nechci. Ale určitě zkusím něco nastudovat ![]()
@Siminova44
Neřekla bych, že je to maso o tolik dražší, než kvalitní granule. Nesmíš ale srovnánat s Britem Premium, nebo nějakou nižší řadou od Fitminu. Záleží ale, jaký máš rozpočet.
Jak na cvičáku zdůvodňují tu pauzu? Je to nesmysl a k ničemu dobré to není. I pes má určité základní potřeby a jídlo je jednou z nich. Pokud je vyrovnaný příjem a výdej energie, není důvod dávat pauzu. A pokud vyrovnaný není a pes přibírá, stejně se to neřeší půstem.
Je to stejný nesmysl, jako když na cvičáku tvrdí, že pes má přijít na výcvik hladový ![]()
@asha jako když to vezmu takhle, tak o tolik dražší to nebude, to je jasný. Já jen mám strach, že pes začne po masu naopak dost přibírat, protože nejsem žádný zkušený barfar a abych naopak jim neublížila. Každopádně zkušenost s tím nemám, ale zkusím to nějak načíst a uvidím. Jenže sto lidi a sto názoru a některé názory se mi fakt nezamlouvaji…
Tak chodím k hodně známému cvičiteli, chová německé ovčáky už 40 let a pust jim dělá. Říkal, že pes má být trochu hladový, zdůvodnil to tím, že v přírodě normálně „pes“ nebo vlk, taky nežere pravidelně a že jsou dny, kdy vůbec.
@Siminova44 píše: Více…v přírodě normálně „pes“ nebo vlk, taky nežere pravidelně a že jsou dny, kdy vůbec…
Radši bych se radila s veterinářem, který jde s dobou a rozumí psům.
Přece nemáš divokého psa v přírodě, ale doma. Taky dodržuješ pravidelně půst? V pravěku asi taky neměli lidi každý den jídlo. A myslím, že dávat granule a pak najednou jeden den něco úplně jiného a pak zase granule by se taky nemělo, ale měl by být nějaký přechod.
Jo a jinak pana cvičitele si dokážu živě představit. Není svaté co říká a taky se může mýlit, i když to nemyslí špatně,
Já to tušila
měla jsem napsáno, že v 80. letech se to zdůvodňovalo tím, že vlci taky… Ale smázla jsem to
Pes není vlk a to už hezky dlouho. Trávicí systém nemají stejný. Vlci nežerou, jen pokud tráví, nebo když nic neuloví. Pak jsou ale schopni spořádat tolik masa, kolik se do nich vejde. Za posledních 40 let šlo poznání dost dopředu, bohužel spousta těch, co začínali na Svazarmu, tam tak nějak zůstali. Pes podává nejlepší výkon, pokud má všechny základní potřeby naplněné. K tréninku nemá jít po jídle, samozřejmě. Ale zároveň nemá být hladový.
Zkus podat nějaký výkon, když budeš mít hlad.
Jinak k barfu toho je hodně, třeba i tady http://manwe.eu/…barf-v-praxi
Vždycky se to má přizpůsobit psu a pro kontrolu nechat jednou ročně nabrat krev. Což by se mělo dělat i u granulí, ale málokdo to dělá.
@paní Droběna píše: Více
Celkem souhlasím, až na to střídání. Pokud je pes zvyklý, není problém. Problém je, když pes žere rok jednu značku granulí a trávení se přizpůsobí. Pak stačí přejít na jinou a je zle a musí se zdouhavě přecházet. O mase pak ani nemluvím. Tenhle způsob začali kdysi propagovat výrobci krmiv, protože jim to dost vyhovovalo, ale je to špatně. Dneska se doporučuje v případě granulí to střídat po pytli (a tím nemyslím 20 kg pytel u 5 kg psa). Pak není třeba žádný přechod. Předejde se tím i tomu, že psu bude něco chybět, protože žádné granule nejsou dokonalé, nebo při výrobě něco uteče (plíseň a jiná kontaminace).
@asha tak na cvičák, z kterého jsem odešla, byla podmínka, aby pes chodil hladový. Samozřejmě mě se to nelíbilo a odešla jsem po třech lekcích. Ale u nich fungoval výcvik na pamlsky. Takže jediný důvod byl, aby pes pro jídlo udělal cokoli
je fakt, že z výcviku jsem moudrá nebyla. Komerční to dost bylo.
Každopádně asi zatím zůstanu u granulí, dle odkazu, co jsi poslala, nejsou ty granule od carnilove nejhorší a patří k jedním lepším. Pořád teda lepší, než Brit. Zkusím pak dost nastudovat o tom barfu a uvidím. Veterinář není zastánce toho, takže buď změním veterináře, nebo se optam jinde. Jsem otevřená každému názoru. ![]()
Ještě poslední dotaz, dáváš psům nějaké vitamíny/ výživové doplňky? Občas jim do krmení dávam lososový olej ale jinak nic. Veterinář mi řekl, že by bylo fajn přidat nějaké doplňky na kosti. Ale nemyslím si, že by 4 léta fena bez sebemenšího problémů, potřebovala nějaké doplňky na kosti.
@paní Droběna jasně, že se může mýlit. On celkově je trošku jiný. Ale psům fakt rozumí, ale chápu, že může mít zastaralé metody. Mě fena dost přibírala a díky tomu „půstu“ se nějak srovnala. Možná to tím není, kdo ví. ![]()
@Siminova44 píše: Více
Nj. hladový pes… Jak jsem psala, není to dobře. Psům to dělá problém stejně jako nám. Za pamlsky se pochopitelně pak přetrhnou, ale to přece není to, co chceme. Já trénuju force-free, pamlsky používám, psy hladové nemám a pokud by mi někdo takový na trénink přišel, tak ho poženu
A psi fungují ![]()
Psu dávám Alavis na klouby (v deseti letech už je to třeba), pivovarské kvasnice a to je vše.
U doplňků záleží, co je to za plemeno, jakou má genetickou zátěž, jak je aktivní. Je dobré nechat udělat rtg kyčlí a kolenou, zvlášť, pokud je to sporťák, ale i když není, aspoň víš, na čem jste. Podle toho se rozhoduje. Lososák je fajn.
@Siminova44 píše: Více
Ale jasně, že když den nežere, váha půjde dolů. To i nám že jo
Ale dobrý způsob to není, no. Hlavně pak u toho tréninku, přemotivovaný pes není zrovna výhra.
@asha když nad tím tak přemýšlím, tak ono to asi fakt potřeba nebude. Zkusím tedy dávát každý den a uvidím, když mi začne přibírat, vrátím se opět k tomu nebo snížím dávku/přejdu na jiné granule. Ale pohybu mají teda až nadmíru ![]()
Tak já sportaka nemám. I když plánují příští rok NO, ale ten půjde pouze na hlídání, žádný sport s ním nechci dělat.
Každopádně o svých psech nic moc nevím, jsou to kříženci z neznámých podmínek
ta menší je ze Slovenska, údajně má v sobě kolii a ta druhá je z množirny, její matka křížená kolie a otec Cane Corso/ bůh ví co.
@Siminova44 to je strašně těžké co bude sedět. Fitmin u našich fen nepřišel. Brit care sedí jen jedné. Mars je fajn, yoggis je jiný typ granulí, málo tučné a sedět nemusí. naše teď měli hodně drahé a jedné nesedí tak jsem zkusila jiné, cenově fajn a zatím zdá se ok, ale na hodnocení je moc brzo. Já mám dobrou zkušenost s parking head, ale měnili složení tak nevím. mam je v plánu zkusit pokud tyhle nebudou vyhovovat. nemíchala bych to. bar je super, ale musí se to taky umět aby pes měl vše. Hladovku našim nedávám. nejmladší je na jídlo blázen, ta by nás asi sežrala nedat jí jídlo. navíc ta dostává bokem- jogurt, ovoce, zeleninu…
taky záleží čím byli psi krmeni a pak ta změna musí být hodně pomalá. každému psu sedí něco jiného. jsou psi fakt citliví a pak je pes co může sežrat cokoliv a je bez potíží.
@Siminova44 Pokud pes přibírá, tak je jednodušší ubrat na dávce. Pokud hubne, přidat. Žádná věda. Tedy pokud je jinak zdravý. Horší je to s námi, protože někomu stačí, že na něj pes hodí hladové oko a už sype
Do dávky se počítají i pamlsky, takže pokud toho na cvičáku hodně prokrmíš, musíš pak ubrat na dávce. A když toho hodně prokrmíš, jsou třeba i kvalitní pamlsky, ale to už je jiná story.
A jinak záleží, no. Já svoje psy už po zkušenostech rentgenovat nechávám zhruba v roce a půl - dvou letech. Tak jsme třeba zachytili včas luxaci patel a pes je v deseti letech zatím bez artrózy. Kdyby se na to přišlo pozdě, už tam mohly nějaké změny nastat. Známé takhle pes přestal chodit v šesti letech.