Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Věk máš. Může to být známka perimenopauzy, ta přichází pár let před samotnou menopauzou. Jen tak pro zajímavost, v kolika letech si myslíš, že může přijít menopauza?
Příspěvek upraven 16.03.26 v 17:19
Spíš, než problém po několikátém porodu to bude priznak přechodu. Tvůj věk by tomu odpovídal.
Máš ideální věk na nástup perimenopauzy
. A ta se v mém případě taky projevovala zkracováním cyklu, nebyla sice 2× do měsíce, ale přišla klidně po 20 dnech, někdy možná i dříve. Spíš je smutné, že ti doktorka řekla, že je to po více porodech normální. To opravdu ne.
Průměrný věk přechodu je 51 let a zkracující se cykly jsou jedním z příznaků, že se menopauza blíží. Dokonce se to ani nepovažuje za předčasné, když se začne něco objevovat ve 45 letech, obvykle se něco začne dít cca těch 5 let před menopauzou. Tím neříkám, že to nemáš řešit, nebo že dokonce nemáš změnit doktora, ale nemusí to být vyloženě zdravotní problém, ale prostě přirozený vývoj.
V dvaačtyřiceti jsem ještě kojila a nastupující přchod se začal projevovat haprováním cyklu. Nějakou dobu to jlo dvakrát do měsíce a pak zas pár měsíců nic. Krom vysokého FSH nezjištěno nid zvláštního. Takž pokud je to od přechodu, tak ano, je to normální. Ve 45 už jsem neměla cyklus vůbec žádný. To, že je tvůj věk na přechod podprůměrný, neznamená, že bys byla nějaká extra vájimka a bylo by to brzo. Minimálně bych nechala zkontrolovat to FSH. Pokud bud OK, tak důkladněji vyšetřit, protože to úplně obvyklé není.
Já jsem tohle měla v 38 a trvalo to skoro rok, shodou okolností jsem tenkrát byla u endokrinoložky, která mi potvrdila z odběrů, že je to začátek perimenopauzy. Teď je mi 43 a často už MS vynechává, už se třepu na to, až to přejde úplně. Dle dr. je běžný věk pro menopauzu 40 - 60 let.
Asi jsem někde napsala něco špatně, ale je mi 32 teprve.. a kojím teda
Já kojím, na přechod určitě nemám věk