Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zkušenosti nemám, ale myslím, že bys měla jít za psychoterapeutem, pokud už nechodíš. Potřebuješ pomoc tyhle myšlenky zpracovat. Nejsou k ničemu, jen se trápíš.
Rodila jsem predcasne. jsem porodni asistentka. znam par rodicu deti s PAS a vsechny jsou donosene bez problemu a leku. sama jsem dostala Tracticile (modernejsi Gynipral). z nasi party co jsme lezely na JIP porodniho salu jsem to dotahla nejdal a rodila 34 tyden. holky rodily od 28-33-vsechny deti (jsme v kontaktu) jsou zdrave. nektere dostaly Gynipral, Tracticiel, nektere nedostaly nic.
nas syn ma tezkou vyvojovou dysfazii nebo PAS.
chapu, ze nad tim premyslis, ale kdyby PAS zpusoboval Gynipral, tak se u o tom urcite vi. doufam.
Prosím anonym- já jsem narozená 32.tyden těhotenství ( před rokem 1990), tehdy podobný lék tenkrát tuším " partusystém" brala matka dlouhodobě. Já potíže s psychikou, soustředěním, poruchy učení - i když IQ mám vysoké, studium VŠ jsem nezvládla- prostě jsem se nedokázala soustředit, můj mladší bratr- podobný průběh těhotenství- on narozen 36. tt, má podobné problémy jako já. Jestli to má souvislost nevím… Autismem netrpime ani jeden. Každopádně pustila bych to z hlavy i kdyby ano, ty za to nemůžeš- brala si to s vědomím, že miminku pomáháš a jednala na základě doporučení lékařů- fakt to není tvoje vina!
Ne, nemůžeš za to ani ty, ani léky. Není to ničí vina a ano, je nesmírně těžké se s tím srovnat.
Ale jsi utopená v pocitu viny a tipla bych si že budeš zavalená i úzkostmi a nejspíš i tou depresí.
To nejlepší co pro sebe a svou rodinu můžeš udělat je vstoupit do individuální psychoterapie
Já ho měla, ne sice tak dlouho, ale jo, a kluk je cajk. Mám kolem dvě autistky, ani jedna ho neměla. Tím to nebude ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den,
píšu, protože mě už 10 let trápí myšlenka, že jsem svému dítěti nevědomky přivodila poruchu autistického spektra. Zajímá mne, co si o tom myslíte a zda nemáte podobné zkušenosti.
Měla jsem v těhotenství problémy od 3 měsíce. To jsem málem potratila, v noci mi začaly stahy a cítila jsem, že se dítě dere na svět, okamžitě do nemocnice.. Tam mi nasadili Gynipral v kapačkách a po 14 dnech jsem jela domů. Ale protože mi zůstaly stahy přesně po 2 minutách - ano až do konce těhotenství, velmi nepříjemné - musela jsem mít klid na lůžku a gynipral v tabletách mi zůstal - ano ambulantně užíván.. začaly se mi objevovat poruchy srdečního rytmu /přetrvává dodnes/ a obrovská dušnost, že jsem byla až modrá. Sem tam v nemocnici, jinak doma. Gynipral jsem brala na pokyn lékaře až do 8 měsíce /dodnes nechápu, že jsem mu mohla tohle uvěřit, jako proč? Dítě už mohlo na svět/. Stahy sice byly, ale voda nepraskla, takže jsem ještě 14 dní přenášela a pak vyvolávačka, plno dolzinu, ale zvládli jsem toTeď stav dcery.. Má poruchu AS, OCD a velké deprese již ve věku 10 let. IQ 151, ale bohužel některé dny jsou čisté peklo /pro ni/. Říkám si, měla dcerka mít tyto problémy i bez léků a tělo plod chtělo vyhnat z těla, že to řeknu až takto.. Nebo to mohly zavinit léky? Nedává mi to spát, pokud ano, nesu si na tom svou vinu
Bohuzel, nikdo nic nevi, ani nam nepovi… Ja o tom premyslela dny, tydny… Co zpusobilo u nasu dcery PAS. Prochazela jsem si cele tehotenstvi (to bylo ukazkove) az na finale, kdy jsem mela preeklapsii a vyvolany porod koncil akutnim cisarem. Ale vse se zvladlo… Nemela jsem zadne leky, neprodelala jsem cele tehu zadnou nemoc ani malou virozku a preci… Jestli Ti muzu radit (z vlastni zkusenosti) nepatrej v tom. Stalo se, co se melo stat, ted je hlavni budoucnost, tu ovlivnit muzes
moji dceri je 5 let, je moc chytra, ale taky tak moc jina… Drzim palce ![]()
Kamarádka má dítě s autismem, jediné vychýlení z normálu bylo nachlazení v době početí, jinak žádné léky, žádné komplikace ani v těhotenství, ani u porodu, poměrně mladí rodiče, zdraví a stejně tohle.
Věřím, že každému ta příčina nemoci, pokud ji nezná, víc či míň vrtá hlavou. Nedávala bych si to za vinu! Prostě ty léky můžou a nemusí být jedna z více příčin, dokud to není dostatečně ověřené (i kdyby bylo), netrap se tím, bylo to v dobré víře pomoci miminku! ![]()
Moc dekuju za reakce. Jsou chvile, kdy se v tom nepatlam, pak mi to zas hryze v hlave. Je fakt, ze u nas je AS dedicne, ale v az takove forme to nikdo nemel. Leky to dle mne mohly nakopnout. Ale to jsou jen spekulace. Zacinam mit takovou teorii, ze u nekoho mozna deloha nebo telo kdyz citi v plodu nejakou odchylku, se s tim snazi nejak vyporadat, vypudit. Me to pripadalo, ze cele tehotenstvi me telo necim dceru odmitalo, ackoliv jsem si ji tolik opradu strasne moc prala.
Ahoj myslím si že můžes být v klidu, protože zastávám názor, že PAS je geneticky podmíněné. Já sám mám Aspergerův syndrom, IQ 175, ale taky jsem si prošel peklem a hlavně ho dělal asi i rodičům. Ale nakonec mám vysokou školu, práci, manželku i dítě které sice taky vypadá na Aspíka ale s tím si poradíme. Hlavně si nic nevyčítej! ![]()
Dobrý den,
píšu, protože mě už 10 let trápí myšlenka, že jsem svému dítěti nevědomky přivodila poruchu autistického spektra. Zajímá mne, co si o tom myslíte a zda nemáte podobné zkušenosti.
Měla jsem v těhotenství problémy od 3 měsíce. To jsem málem potratila, v noci mi začaly stahy a cítila jsem, že se dítě dere na svět, okamžitě do nemocnice.. Tam mi nasadili Gynipral v kapačkách a po 14 dnech jsem jela domů. Ale protože mi zůstaly stahy přesně po 2 minutách - ano až do konce těhotenství, velmi nepříjemné - musela jsem mít klid na lůžku a gynipral v tabletách mi zůstal - ano ambulantně užíván.. začaly se mi objevovat poruchy srdečního rytmu /přetrvává dodnes/ a obrovská dušnost, že jsem byla až modrá. Sem tam v nemocnici, jinak doma. Gynipral jsem brala na pokyn lékaře až do 8 měsíce /dodnes nechápu, že jsem mu mohla tohle uvěřit, jako proč? Dítě už mohlo na svět/. Stahy sice byly, ale voda nepraskla, takže jsem ještě 14 dní přenášela a pak vyvolávačka, plno dolzinu, ale zvládli jsem to
Teď stav dcery.. Má poruchu AS, OCD a velké deprese již ve věku 10 let. IQ 151, ale bohužel některé dny jsou čisté peklo /pro ni/. Říkám si, měla dcerka mít tyto problémy i bez léků a tělo plod chtělo vyhnat z těla, že to řeknu až takto.. Nebo to mohly zavinit léky? Nedává mi to spát, pokud ano, nesu si na tom svou vinu