Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den všem, je mi 40, bezdětná, skoro 20 let jsem brala HS Tri-regol, vyhovovala mi, žádné problémy. Ale doktor mě upozornil, že mi HA dál nemůže psát, když jsem kuřačka. Jsem rok po vysazení, a teď řeším jakou antikoncepci dál. Chci se zeptat na vaše zkušenosti a názory, hlavně kuřaček, zda je to opravdu problém a HA nemůžete brát? Co by jinak bylo vhodné především pro pravidelnou menstruaci? Děkuji moc!!!
Užívání HA se rozhodně nedoporučuje, pokud kouříte. Samo kouření má na zdraví negativní vliv, způsobuje mnoho druhů rakoviny, a v kombinaci s kouřením ženy po 35. roce jsou 2× více ohroženy třeba infarktem myokardu než ženy, které pouze užívají HA. Toto riziko se ještě zvyšuje po 45.roce. Záleží na délce a intenzitě kouření. Toť suchá teorie. Mám známou, kterou postihla cévní mozková příhoda těsně po 20.roce života, zůstala ochrnutá. Sama jsem kouřila, brala HA, pak jsem radši prášky vysadila, cigaret jsem se ještě nedokázala vzdát. Pak z důležitých osobních důvodů se povedlo seknout s kouřením. K HA jsem se už nikdy nevrátila, po dětech mám Mirenu a jsem víceméně spokojená. Vedlejší nežádoucí účinky jsou mizivé ve srovnání s HA.
HA zvyšuje možnost krevní sraženiny, to samé i kouření a když to člověk spojí dohromady, je to dvojnásobný riziko. Tohle je asi hlavně o vlastním rozhodnutí, zda to chcete riskovat.
Se zbytkem neporadím, jelikož mám leidena HA absolutně nesmím a nekouřím. Nechala jsem si dát nehormonální tělísko a přesto jsem skončila s plicní embolií a navíc mi rozjelo autoimunitní problém. Mé tělo ho nepřijalo a byl to impuls pro reaktivní artritidu.
Za mne tedy není žádná forma antikoncepce vhodná, pokud je to formou pilulek, injekci, náplastí a zavedení čehokoliv do těla, co tam nepatří