Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Vím že je tu dotazů na tohle téma dost, ale nedalo mi to. Potřebuju slyšet váš názor, jestli s tím máte některá zkušenosti.
Jsem velmi mladá, studuji ještě na gymplu, takže miminko by nepřipadalo v úvahu.
Beru HA Lindynette 20, skoro dva roky. Nikdy se mi nestávalo, že bych zapomínala, vždy jsem v tomhle byla vzorná
. No, poslední měsíc se toho spoustu děje - stres atd.
Prášky beru cca v 8 hod. večer. Byla jsem v prvním platu.. 6. Pilulku kterou jsem si měla vzít ve čtvrtek jsem si vzala v pátek asi ve 3-4 hodiny ráno( takže jsem se vešla do 12 hodin). Ten samý den jsem jela spát k příteli, měli jsem nechránění sex jako vždy, prášky jsem bohužel nechala doma a dostala jsem se k nim kolem 12. hodiny dopoledne. (Takže když to počítám od té 4. Hodiny ranní, tak jsem se stále vešla do 12 h😂). Tím pádem jsem si páteční (7.) a sobotní (8.) vzala ve stejný den.
Poté jsem brala už správně. Sex jsme měli až po 6-7 dnech myslím. Podle příb. letáku už bych od 7. Dne správného braní měla být chráněná.
Teď jsem dobrala plato a navazuji hned na nové, bez pauzy.
Je to dnes přesně 13 dní od “rizikového styku” test 100% negativní, ale jestli ještě není brzo? Popř. Kdy bych si měla udělat test aby byl validní, když nemám normální cykly(ovulace, ms).
Moc děkuji za vaše odpovědi❤️ Vím, že toto rozhodně nebylo zodpovědné, takže mi to psát nemusíte
.
Příspěvek upraven 13.04.23 v 20:28
@Kiki1238 píše:
Ahoj holky,
Vím že je tu dotazů na tohle téma dost, ale nedalo mi to. Potřebuju slyšet váš názor, jestli s tím máte některá zkušenosti.
Jsem velmi mladá, studuji ještě na gymplu, takže miminko by nepřipadalo v úvahu.
Beru HA Lindynette 20, skoro dva roky. Nikdy se mi nestávalo, že bych zapomínala, vždy jsem v tomhle byla vzorná. No, poslední měsíc se toho spoustu děje - stres atd.
Prášky beru cca v 8 hod. večer. Byla jsem v prvním platu.. 6. Pilulku kterou jsem si měla vzít ve čtvrtek jsem si vzala v pátek asi ve 3-4 hodiny ráno( takže jsem se vešla do 12 hodin). Ten samý den jsem jela spát k příteli, měli jsem nechránění sex jako vždy, prášky jsem bohužel nechala doma a dostala jsem se k nim kolem 12 hodiny dopoledne. (Takže když to počítám od té 4. Hodiny raní, tak jsem se stále vešla do 12 h😂). Tím pádem jsem si páteční (7.) a sobotní (8.) vzala ve stejný den.
Poté jsem brala už správně. Sex jsme měli až po 6-7 dnech myslím. Podle příb. letáku už bych od 7. Dne správného braní měla být chráněná.
Teď jsem dobrala plato a navazuji hned na nové, bez pauzy.
Je to dnes přesně 13 dní od “rizikového styku” test 100% negativní, ale jestli ještě není brzo? Popř. Kdy bych si měla udělat test aby byl validní, když nemám normální cykly(ovulace, ms).
Moc děkuji za vaše odpovědi❤️ Vím, že toto rozhodně nebylo zodpovědné, takže mi to psát nemusíte.
13 dni od styku by uz na testu eventuelne neco byt mohlo. Ale verim tomu, ze tehotna nebudes. Pro klid si udelej test jeste za 2-3 dny ![]()
Já měla ducha na TT 12 dní po styku, druhý den byla čárka zase o něco silnější, tudíž se také přikláním k názoru, že těhotná nebudeš
Zkus test za 2-3 dny, jak už tu bylo zmíněno, věřím ale, že to bude v pořádku ![]()
@RenataS88 @Caridina děkujii. Taky si myslím, že už by to něco ukázalo.
Po dnešním testu jsem se dost uklidnila, najednou zmizel pocit na zvracení a nechuť k jídlu
. Stres asi dělá své😉
Dobrý den. Chci se jen zeptat jestli je možné těhotenství když mám 2 dny po menstruaci a 5. den cyklu jsem nasadila hormonální antikoncepci(Yosefinne). Včera jsem měla 6 pilulku.
Děkuji za odpověď.
Jestliže jsi v minulých měsících pilulky neužívala a teď jsi začala užívat úplně první pilulky, tak chráněná nejsi. Abys byla plně chráněná, musela by jsi první pilulku užít první den menstruace. Teď se tedy musíš chránit kondomy nebo přinejmenším přerušovanou souloží. Pokud to už do Tebe partner pustil, tak se otěhotnění nedá zcela vyloučit, i když to není moc pravděpodobné.
@Lemrucha Dobře, děkuji. Takže mám radši udělat test? Plodné dny jsem neměla a s tímto jsem se setkala poprvé. Antikoncepci jsem předtim vysadila a začala jsem ji opět brát cca po 5 měsících.
@Nelca529 je to mozne. HAK se musi brat 1.den cyklu, aby se zabranilo uvolneni vajicka. Pokud se veme az nekolikaty den, tak je moznost, ze probehne ovulace. Tento mesic se chrante jeste jinak a pristi mesic by uz to melo byt ok.
Test dá spolehlivý výsledek nejdříve 14 dnů po souloži, lepší je to provést o několik dnů později. Protože jsi neměla plodné dny, je nebezpečí otěhotnění malé. Test má smysl udělat až v případě, že bys po využívání celé měsíční dávky nezačala krvácet. Možnost miniinterrupce v případě potřeby tím nepromeškáš.
@MonaSun Takže jestli to chápu správně, tak mi mohla ovulace nastat hned po skončení menstruace? Menstruace mi i po nasazení HA skončila tak, jak měla a žádný problém nebyl🤷🏻♀️
Normálně dochází k ovulaci dva týdny před menstruací. Za normálních okolností tedy krátce po menstruaci nenastává, ale jsou výjimečné případy, že k tomu dojde.
@Nelca529 jde o to, ze vajicko dozrava ve vajecniku v dobe menstruace. Zhruba v polovine cyklu se vajicko zacina uvolnovat, tudiz nastava ovulace. A kdyz uzijes HA az nekolik dni po menstruaci, tak uz se to vajicko chysta k uvolneni a tudiz uz ho HA zastavit nemusi, zda chapes. Uz proste probiha nejaky proces, ktery uz se nemusi podarit zastavit. To same jako kdyz uzijes postinor, pokud ho uzijes jeste nez vypluje vajicko, tak k otehotneni nedojde, ale pokud uz je na ceste a zacina oplodneni, tak uz nemusi fungovat, ptze uz zacina proces rizeny hormonama ![]()
@MonaSun HA jsem nasadila 5. den cyklu no. Takže je spis větší šance že je možné těhotenství, nebo spis že není?
@Nelca529 v tomto cyklu muze byt sance, proto se chrante jeste kondomem. V dalsi cyklu to uzivej, jak mas a chranena budes.