Habr na živý plot

7277
16.6.14 20:57

habr na živý plot

Chcema si z habru udělat na konci zahrady živý plot, aby nám sem nebylo vidět. Hledám na netu nějaké zahradictví v okolí. Něco jsem i našla, je jsem zmatená z cen. V jednom mi nabízí 30-40 cm za 37,–, jinde mají 60-80cm za 38,– a 30-50 cm za 25,–, v dalším 70 cm za 20,–. Mají kontajnerové nebo prostokeřenící. Ráda bych koupila pěkné sazenice, ale potřebuji poradit, jestli si při výběru mám dát na něco pozor. A proč se sazenice cenově tak liší. Kromě toho uvítám i jiné rady ohledně tohoto stromu a jeho sázení. Třeba zda sázet na netkanou textílii a pokrýt mulčem. Díky moooooc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Aff
1267
16.6.14 21:07

Mulčovat stačí jen posekanou trávou, ta mulčuje nejlíp a eko, není potřeba nic jiného. Stromy dostanou dostatek živin a udržuje se vláha. ale sázet jen jaro před rašením, nebo na podzim před prvními mrazy..my sázeli celou zimu když nemrzlo a stromky na jaře vyrašily všechny. Máme tedy buky, ale je to to samé, liší se od sebe jen tvarem listů. Jinak se nejčastěji sází do trojsponu, tzn. jedna řada cca po 40cm od sebe(sázíme bajla očko)druhá řada do mezery mezi ně. Zalévat poctivě před vyrašením lístků, každý den pořádně prolít, jinak rády zacházejí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10264
16.6.14 21:08

@šamotka A odkud jsi? My zakládali habrový živý plot na jaře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
16.6.14 21:10
@šamotka píše:
Chcema si z habru udělat na konci zahrady živý plot, aby nám sem nebylo vidět. Hledám na netu nějaké zahradictví v okolí. Něco jsem i našla, je jsem zmatená z cen. V jednom mi nabízí 30-40 cm za 37,–, jinde mají 60-80cm za 38,– a 30-50 cm za 25,–, v dalším 70 cm za 20,–. Mají kontajnerové nebo prostokeřenící. Ráda bych koupila pěkné sazenice, ale potřebuji poradit, jestli si při výběru mám dát na něco pozor. A proč se sazenice cenově tak liší.

Habr v kontejneru, 25-35 cm
16 Kč
http://www.zivyplot.shop1.cz/…eru-25-35-cm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
16.6.14 21:13

Se sázením habru neporadím, ale jako živý plot je to snad nejpřirozenější, co znám… :palec: Stačí udržovat srpem nebo elektrickýma nůžkama. Ovšem životnost plotu je asi 15 let - pak se začnou objevovat „lysiny“ (mezery).
V Anglii mezi kmínky živých plotů vplétají ještě takové jakoby hatě…
No a dvě fotky z jižní Moravy pro inspiraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4648
16.6.14 21:14

Sázeli jsme habrový živý plot loni na jaře. Jak už tu někdo psal dvě řady „na střídačku“. Jelikož jsme jich potřebovali hodně kupovali jsme nekontejnerované, kromě jednoho všechny přežily zimu a letos už mají tak cca 75 cm.Ne všschny, některé jsou menší, ale rostou velmi pěkně a rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
16.6.14 21:20

V sazenicich se taky neorientuju, ale loni jsme sazeli skoro holy klaciky a letos mame docela pekny plutek, zitra muzu udelat fotku, jestli chces. A mulcujeme kurou, to bychom se upleli, kdyby tam nic nebylo. Trava asi jde, ale my to loni podcenili a letos uz nam nezbylo nic, nez tam dat kuru. Myslim, ze ty kontejnerovy sazenice jsou skoro zbytecny, nevim, my to hned sazeli. Ale je to fakt moc hezky, jsem rada, ze jsme sli do habru :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aff
1267
16.6.14 21:28

Ještě je dobré jako přírodní mulč dát nepotištěné kartony a na to posekanou trávu..kůrový mám u kytek a miluju tu vůni když se večer zalévá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7277
16.6.14 21:28
@Helga2 píše:
Habr v kontejneru, 25-35 cm
16 Kč
http://www.zivyplot.shop1.cz/…eru-25-35-cm

Sem si budu zítra volat, je to od nás kousek. Ještě mají v nabídce 35-40 cm za 19,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aff
1267
16.6.14 21:29

@šamotka .a kdy je chceš sázet? ještě letos??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7277
16.6.14 21:29

Já budu osazovat 12 metrů, tak to není tak hrozné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7277
16.6.14 21:31
@Kájín píše:
@šamotka A odkud jsi? My zakládali habrový živý plot na jaře.

Jsem od Rychova nad Kněžnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7277
16.6.14 21:32
@Já_a_Kačí píše:
V sazenicich se taky neorientuju, ale loni jsme sazeli skoro holy klaciky a letos mame docela pekny plutek, zitra muzu udelat fotku, jestli chces. A mulcujeme kurou, to bychom se upleli, kdyby tam nic nebylo. Trava asi jde, ale my to loni podcenili a letos uz nam nezbylo nic, nez tam dat kuru. Myslim, ze ty kontejnerovy sazenice jsou skoro zbytecny, nevim, my to hned sazeli. Ale je to fakt moc hezky, jsem rada, ze jsme sli do habru :-)

Za foto budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7277
16.6.14 21:34
@Aff píše:
@šamotka .a kdy je chceš sázet? ještě letos??

Chci sázet příští týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
17.6.14 07:26

@šamotka jestli chces sazet tedka, tak urcite kontejnerovasne. prostokorenne na podzim, tal v listopadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí