Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prostokořenný podle počasí, zpravidla po prvních mrazíkách… stačí se domluvit v zahradnictví/lesní školce, že máš zájem o tyto sazenice a oni ti zavolají hned, jakmile bude vhodný odběr. Já to tak taky dělám (pracuju právě v lesní školce)… Hlavně kontejnerované sazenice jsou dražší - cca 3× ![]()
@šamotka píše:
Jsem od Rychova nad Kněžnou.
zkus Školky Opolany - maj pobočku u Moravské Třebové v Třebanově a zrovna maj habry v akci - přišla mi nabídka ráno na email ![]()
Holky a zkoušeli jste si některá sazeničky vypěstovat vlastní ze semínek, že bych na podzim nasbírala někde u habru nebo jiného živého plotu? Mám 200m na osázení, tak za sazeničky to bude majlant.
Maji tak 45 az 50 cm, letos poprve poradne strihane. Sazene cik cak, v mistech stinu rostou lip
Loni jsme je urcite i hnojili, ale cim, to nevim ![]()
@lekarnicka28 píše:
Holky a zkoušeli jste si některá sazeničky vypěstovat vlastní ze semínek, že bych na podzim nasbírala někde u habru nebo jiného živého plotu? Mám 200m na osázení, tak za sazeničky to bude majlant.
ze semene to není problém… lepší je si je dát do foliáku… prostokořenný se seženou do 10kč za kus, tak to není až taková částka ![]()
@Já_a_Kačí píše:
Maji tak 45 az 50 cm, letos poprve poradne strihane. Sazene cik cak, v mistech stinu rostou lipLoni jsme je urcite i hnojili, ale cim, to nevim
stačí hnojit cereritem ![]()
@Carrinka píše:četla jsem, že u sázení cik, je 4-6 sazenic na metr, mám 200m x 5 sazenic x 10 Kč, to mám 10.000 Kč a to mi teda částka přijde
ze semene to není problém… lepší je si je dát do foliáku… prostokořenný se seženou do 10kč za kus, tak to není až taková částka
@lekarnicka28 píše: četla jsem, že u sázení cik, je 4-6 sazenic na metr, mám 200m x 5 sazenic x 10 Kč, to mám 10.000 Kč a to mi teda částka přijde
Zkusím na podzim naloupit semínka
no to už je horší, u sázení do jedný řady je to snazší - dala bych 5 sazenic na 2 metry ![]()
@Carrinka píše:
zkus Školky Opolany - maj pobočku u Moravské Třebové v Třebanově a zrovna maj habry v akci - přišla mi nabídka ráno na email
A nemáš internetovou adresu. Já našla jen tu pobočku v Opolanech.
@šamotka píše:
A nemáš internetovou adresu. Já našla jen tu pobočku v Opolanech.
nemám… v práci budu až v pondělí… nemají na svých stránkách kontakt? asi se to objednává najednou, ale odběr je tam, kde je to blíž… asi bych si tam zavolala ![]()
@Kacka2 píše:
Sázeli jsme habrový živý plot loni na jaře. Jak už tu někdo psal dvě řady „na střídačku“. Jelikož jsme jich potřebovali hodně kupovali jsme nekontejnerované, kromě jednoho všechny přežily zimu a letos už mají tak cca 75 cm.Ne všschny, některé jsou menší, ale rostou velmi pěkně a rychle.
Můžu se zeptat kdy na jaře? který měsíc? jestli můžu už ted? a jak daleko od plotu (pletiva)? Díky
My budeme sázet habry o víkendu, ideální je prý teď duben či pak na podzim - říjen, listopad. Také ještě nevím, jak daleko od pletiva budu sázet ![]()
Zdravím, rads bych obnovila diskuzi. Chceme s muzem nyní na jaře sázet živý plot s habru. V tuto chvíli máme klasické pletivo s podezdivkou (naváželi jsme hodně terén). Chtěla bych se zeptat jestli by mi někdo poradil jak daleko od plotu (podezdivky) habr sázet. Je potřeba když tam je nyní tráva, trávu odstranit? Jak hluboko se habry sází? Do rýhy nebo na každý kus samostatnou díru? Dávat nějakou fólii? Jsem úplný analfabet co se týká zahrady 🙈. Předem děkuji za rady.
@Kakina0007 píše:
Zdravím, rads bych obnovila diskuzi. Chceme s muzem nyní na jaře sázet živý plot s habru. V tuto chvíli máme klasické pletivo s podezdivkou (naváželi jsme hodně terén). Chtěla bych se zeptat jestli by mi někdo poradil jak daleko od plotu (podezdivky) habr sázet. Je potřeba když tam je nyní tráva, trávu odstranit? Jak hluboko se habry sází? Do rýhy nebo na každý kus samostatnou díru? Dávat nějakou fólii? Jsem úplný analfabet co se týká zahrady 🙈. Předem děkuji za rady.
Jestli plánujete vysadit živý plot z habrů k plotu se sousedy, tak radím, abyste to nedělali. Naši sousedé je mají a je to pro ně okrasa a soukromí, pro nás neštěstí. Jejich habry, které prorůstají plotem, musíme zastřihávat (jsem zvědavá, jak dlouho pletivo vydrží), ale to je to nejmenší. Horší je to s kořeny - jsou několik metrů zásahem v půdě našeho pozemku. Sbírají z půdy všechny živiny, museli jsme zrušit zahrádku, protože nepomohlo ani, že jsme ty kořeny pravidelně přesekávali. Nemělo cenu chtít se se sousedy domluvit, naše zájmy jsou mimo jejich oblast vnímání - prostě takoví malí čecháčci. Ale pokud to má být plot u vás k cestě nebo nemáte sousedy, tak proč ne.