Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím vás, nastěhovala jsem se do nového bytu. Teď jsme měli schůzi SVJ, na které jsem byla poprvé a tam se strhla strašná hádka. Ti lidé tam na sebe hodinu prakticky jen řvali. Samozřejmě se nic neodhlasovalo. Předseda to ukončil hlasitým sprostým nadáváním že v tomhle nepořádku se on na to může vykašlat. Teď po měsící přišli za mnou, jestli bych nechtěla být předsedkyní SVJ.
Chtěla jsem se vás zeptat, je to složité? Je tady 27 bytů. Já to nikdy nedělala. Prý předseda jen hlídá hlasování a podepisuje lejstra. Prý to zvládne i cvičená opice mi říkali.
Máte někdo zkušenost?
Na prvni schuzi sis udelala obrazek, ne? Kdyztak koukni na film Vlastnici, to je take poucne. A neni ti divne, ze s tim prijdou za uplnym novackem? ![]()
Když je to tak jednoduché, proč tedy ta současná cvičená opice nezvládla ohlídat a ukočírovat hlasování po té hodinové strašné hádce 😎
Maji te za hejla
vzdyt budes zodpovedna za spravu majetku, atd. Kdovi co se tam deje financne
Příspěvek upraven 01.08.25 v 13:37
Když je to tak v pohodě post, tak proč to nechce dělat stávající předseda
Jsi tam měsíc/dva a už chtějí, abys dělala předsedu? Navíc, sama si byla na schůzi, takže si viděla, jak by to asi vypadalo. Nějak to smrdí..
![]()
Cvičená opice to fakt nezvládne, všechno půjde vždy na tvojí hlavu. Všechno budeš muset zařizovat, hlídat, hledat řešení všech problémů, hlídat finančne… Od hlučného souseda, přes špatný odvoz odpadů až třeba to rekonstrukci střechy nebo výtahu..
Je důvod, proč to nikdo nechce dělat
![]()
@Tayen záleží, jak to mají nastaveno.. někde se platí měsíčně příspěvek na vedení SVJ, někde vždy po nějaké době odsouhlasí odměna vedení na základě objemu práce za období… no a někde, jak píšeš, fakt nic.. ale to mi nepřijde správné, dost času té správě věnuješ..
Prý jsou v tom domě dva znesvářené tábory. Jedna větev obviňuje předsedu, že vytuneloval fond přidělováním zakázek, ze kterých měl provize. SVJ se topí v dluzích. Ale to jsem při koupi bytu nevěděla. Ten předseda jim vyhrožuje, že odstoupí a nikdo z nich si na jeho funkci netroufá.
Pokud by jsi o tom uvažovala, zjistila bych si detailně finanční stav a historii jednání SVJ, zkontaktovala bych se s někým zvenčí, kdo už má tu zkušenost… a hlavně, pokud by to bylo v rámci SVJ neplaceno, nechat si za ten čas platit, nejlépe na měsíční bázi… předseda je snad ten nejvyšší ve vedení SVJ.
A hodně záleží na tom, kolik by toho na Tebe bylo. Jsou bytovky, kde jsou nasmlouvané firmy, které zajišťují x věcí a spousta starostí odpadá a Ty je třeba jen spíše kontroluješ.
Ty jsi blázen?? Nikdy bych ani neuvažovala, že bych v takové situaci tu funkci vzala..
@Sasanka83 Hmmm.. je třeba zjistit, jestli je to obvinění oprávněné (projít si výši daných zakázek, zda odpovídají standardní ceně) - vyžádej si výpis z hospodaření SVJ, i Ty na něj máš právo zpětně. Ono to může být i tak, že jsou vlastníci, co jen remcají a kritizují, ale sami by se na nic nezmohli, lépe a rychleji by to neudělali.. záleží. No a taky jde o to, jaká je výše příspěvků do fondu oprav. Jestli je to pár šušňů, tak je jasné, že SVJ bude mít dluhy a je třeba příspěvky do fondu navýšit. My navyšovali za poslední 2 roky 2×, abychom se neplácali na +- stejné částce na účtu, ale aby to rostlo..
@Sasanka83 píše: Více
A viděla jsi aspoň účetnictví, výpis z účtu SVJ?
Dělala jsi to někdy, rozumíš jak se rozpočítávaji společné náklady?
Vyšetřuje se nějak to údajné vytunelování?
@Sasanka83 píše: Více
a ty si troufáš?
ať odstoupí, svět se nezboří, každý je nahraditelný