Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Musíte se domluvit ! Jinak to nejde. Hádky kvůli výchově dětí jsou špatné, ale kvůli těm sladkostem - to by mi snad vadilo úplně nejvíc !!!
Ale víš co ? Rodiče jdou dětem příkladem. Pokud bude manžel stále mlsat, ty děti to uvidí a stejně to budou dělat. Zkus přesvědčit manžela, jak je to nezdravé…
Já se obávám, že s tím nic nenaděláš. Leda se s manželem pořád hádat, až ho to tak znechutí, že toho raději nechá. Otázkou je, co tomu řekne váš vztah.. ![]()
@neprihlasena píše:
tak t sladky domu nekupuj,at si mnzel uzobava jinde?
Souhlas! Kde se ty sladkosti doma berou? At jako sladky mlsaj ovoce ![]()
Kamaradka ma uplne to samy doma, akorat tam ta hadka probiha primo pred detmi, coz beru jako totalni podryvani autority jednoho z rodicu.
@ncc1701 píše:
Souhlas! Kde se ty sladkosti doma berou? At jako sladky mlsaj ovoceKamaradka ma uplne to samy doma, akorat tam ta hadka probiha primo pred detmi, coz beru jako totalni podryvani autority jednoho z rodicu.
No přesně..nemějte to doma. Řekni mu o tom, že to přestáváš kupovat a že si nepřeješ, aby mlsal před dětmi, že na tom prostě trváš a že ti vadí, že ti dělá naschvály a má to na háku..chlapi mají tendenci toto nehrotit, můj je podobný
(ale toto by asi neudělal
) Nezávidím to, s dospělým chlapem bojovat jako s malým, děckem, to není nic moc
![]()
Tak dobře to samozřejmě není.. mě jen překvapuje, že chcete „zakázat“ mlsání tatínkovi.. Je to dospělý člověk..
Můj chlap ujíždí na čokoládě, a přitom je to fakt vysportovanej chlap, žádnej špek, asi si z toho bere energii nebo co, a hlavně mu chutná. Představuju si jak mu říkám: „Tak zlato, přestávám kupovat čokoládu, je to nezdravé, a pokud si chceš pomlsat, tak zkus třeba jablíčko nebo banán..“
![]()
Přesně tak,nekupuj to a máš to vyřešený,dají se koupit i zdravější varianty mlsání,ale ani ty nejsou dobrý před obědem,že ano.My jsme taky odbourali to sladký před jídlem,max.cucací bonbon.Náš tatínek je taky mlsoun,ale snaží se k vůli mě,špečky po vyrýsovaném bříšku mě docela vadí.Uvařím zdravě a pak si dá klobásu od maminky (já to zásadně nekupuju) a zapije to plnotučným mlékem.Pak má vždycky zavedený rituál nějaký dezert po obědě.Ať si dá,ale až zas bude ve formě.
dospělý pochopí,že před dětmi a před normálním jídlem prostě ne,když nepochopí,snižuje se na úroveň dítěte a má taky možnost si ty dobrůtky koupit sáma,Ne ![]()
@froggy22 píše:
dospělý pochopí,že před dětmi a před normálním jídlem prostě ne,když nepochopí,snižuje se na úroveň dítěte a má taky možnost si ty dobrůtky koupit sáma,Ne
To jo
Ať si je koupí sám, a až bude mít chuť, tak si skočí do auta něco poládovat
Já jsem fakt mrtvá ![]()
Ale pravda je, že výchovné to zrovna není. Taky už mě napadlo jak budu matymu vysvětlovat, že tatínek může spapat 2 čokolády najednou a on ne ![]()
@marmelada78 když není schopen pochopit, že dětem sladkosti dávat nemá, tak jak jinak to udělat? Sám se snižuje na úroveň malého dítěte, tak asi nezbývá než „trest“ jako malému dítěti… nebo co jiného, rozvést se? ![]()
Tak já to samozřejmě nekupuju, max piškoty. On si to nakoupí sám - a ne jen sobě, ale i děckám (lentilky, brumíky). Už mě s tím fakt štve. Já mu říkala ať si to bere „tajně“ (ať to děcka nevidí) - když už to tak potřebuje. Ale on ne, klidně to jí před nimi a dává jim, i když třeba nesnědli snídani nebo je před obědem. A argumentuje mi tím, že je nebude omezovat, že právě potom, když by jim to odpíral, by to jedli o to víc až budou větší (že by si to jako chtěli vykompenzovat). Já se snažím, aby děcka jedli pravidelně a zdravě, ale s přístupem manžela to prostě nejde. Sám by potřeboval dost shodit. Nechtěla bych, aby děcka v budoucnu museli řešit problém s nadváhou a se špatnou životosprávou.
já bych se spíš snažila prosadit ano slakosti můžou ale až po obědě když ho spapaj.
@AnastazieB Tak já bych to tak nehrotila, mně teda nepřipadá, že by se tím snižoval na úroveň malého dítěte. Ano, mohl by chápat, že jsou určitá pravidla a že Tě tím shazuje.. ´
Ale já osobně šílím z kamarádek, jejichž díte NESMÍ piškot protože ještě není po jídle, a NESMÍ skákat do kaluže protože bude nemocné a protože se umaže apod..
No, možná za rok budu mluvit úplně jinak ![]()
Prostě to chlapovi řekně po lopatě, pokud je to inteligentní člověk, tak to musí pochopit. Pokud není tak smůla no.. přece víš s kým žiješ
A chlapa opravdu změnit nelze. A „trestat ho“ jak dítě tím že mu ty sladkosti nebudeš kupovat, to mi zas přijde dost zoufalé ..
já děckám sladkosti neodpírám, ale nechci jim to dávat průběžně během celého dne a místo normálního jídla. Jak psala „jaaajaa“ - snažím se dávat např. po obědě nebo na dopolední svačinku dostanou např. brumíka (občas, ne každý den). Ale rozhodně se mi nelíbí manželův přístup a už nevím, jak to změnit. Já mu sladkosti nezakazuji, má snad vlastní rozum a je to jeho zdraví, jen nechci, ať se tím živí před děckama a ať jim to pořád nedává (nebo ať s tím počká až po jídle). Jenže on toto bohužel neakceptuje. Takže jsou z toho hádky, bohužel někdy i před děckama (fakt mě vytočí, když já chystám večeři a on nemá nic jiného na práci než jim dát koláček nebo lentilky).
marmelada78: když už jsme u těch kaluží, včera jsme se z procházky vrátili jak čuňata, ale to mi zrovna nevadí, však na co máme pračku, že? ![]()
Prosím o váš názor na naši situaci. Strašně mi vadí, že manžel není schopen akceptovat a dodržovat některé pravidla ohledně výchovy dětí (3 roky, 17 měsíců). Nyní jsou největší problém sladkosti. Já se snažím děckám sladkosti spíš nedávat, když už tak v malém množství a až po „normálním“ jídle (po obědě, po svačině) - každopádně musí mít nejdřív snězené to, co mají nachystané. No a pak přijde manžel a je schopný dát holce lentilky nebo čokoládu hned ráno, i když nesnědla snídani. Manžel je sám mlsný, pořád někde něco uzobává. Tak jsem mu řekla - ať si klidně mlsá, ale ne před děckama, protože ony to pak samozřejmě chtějí taky. A když jim to nedá, tak je potom křik a já to musím řešit. Ale mu je to jedno, pořád jim něco cpe, klidně i chvilku před obědem (pak samozřejmě nic nesní). Co s ním? Nechci mít z děcek vykrmené kuličky, které si místo snídaně vezmou tabulku čokolády a na oběd balíček piškotů. Už x-krát jsme se o tom bavili, odkýve to a další den je to to samé. Fakt mě to štve, každý den řešit to samé. Jak vysvětlíte malým děckám, že něco nemůžou, když tatínek se tím pořád láduje? Samozřejmě jsou pak naštvané (ta starší, mladší je to naštěstí ještě jedno) a já je musím přesvědčovat, uklidňovat, popř. rezignovat a dát jim to.
No a pak je tu spousta dalších témat k hádkám - ale to tu rozepisovat už moc nebudu, to by bylo na dlouho (děti a TV, věnování se dětem, zapojení se do péče o děti…).