Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
dobrá rada nad zlato..já po roce a půl vztekání svého syna radíme jediný. Vydržet. A dodržovat režim - snažit se o pravidelný „program dne“, dělat věci v pořadí, které může předvídat. Nedovolit dítěti aby situace řídil on/ona. Někdy to nejde (když jsou lidi atp..) ale prostě mu nedovolit dirigovat. Z krátkodobýho heldiska průser, z dlouhodobýho se vyplácí.
Nasměruj ji na poradnu V. Mertina zde..Mně moc pomohla.
edit : pokud něco vyžaduje a já to nemůžu/nechci/nejde to dát v klidu řeknu že ne a na jeho další „výzvy“ nereaguju. Mnohdy mi to trhá sdrce, protože si tyhle situace pamatuju i ze svýho ranýho dětství, tu bezmoc, nesvobodu..Ale někdy to protě nejde. Já řeknu jednou ne, dál ignoruju, max. nabídnu jinou zábavu. Vysvětlování proč to nejde je naprosto kontraproduktivní.
Jana
Ta duslednost je vazne potreba. A pak taky pokud mozno nezvysovat hlas pokud nejde o zivot - decka strase napodobuji, obzvlast ty zivejsi, tak aby pak na maminku nejecela pokazde, kdyz si neco usmysli. To same plati o telesnych trestech - ty sou u takhle velkeho ditete taky dost na hrane.
Jinak samozrejme, ze sem taky parkrat ujela, u starsi, a dala ji v tomhle veku jednu pres zadek, nebo pres ruku, ale jak rikam, nevyplaci se to, prijde jeste vetsi „zachvat“, a kdyz ne hned, tak treba druhy den. Donekonecna se to placanim resit neda. A aby se pak dite balo mamy to prece nikdo nechce. U mladsiho uz vsechno resim s chladnejsi hlavou…
Klarka5 píše:
Ahoj holky!
Chtěla bych se zeptat, jak se chováte k takhle starému dítku? Když třeba zlobí nebo mi v něčem vzdoruje. Dáváte nějaké tresty? Když dítě vyžaduje něco co prostě mít nemůže a začne se vztekat, řvát a opakovat že to chce jak se zachováte? už se Vám stalo že by jste dítěti ve vzteku daly i po pusině?Tohle se týká mé známé, neví si s tím rady. Tak se za ni ptám požádala mně.
Děkuji za jakékoliv příspěvky![]()
Po pusině ?
A ve vzteku ?? Ne to rozhodně ne …hele to už je asi lepší někam odejít a nereagovat na to …prostě dál dělat svý jakoby se vůbec neječelo jak o život ..ono to bez odezvy okolí poměrně rychle přejde samo ..hlavně si nesmí nic vykřičet a neustupovat ..ale po pusině ve vzteku ? To je skoro jak dát facku… co si kámoška počne až jí v pubertě bude odmlouvat ..a že to puboši umí - mám čtrnáctiletýho tak vím …to bych ho musela přizabít ..obecně mám pocit, že řešit něco ve vzteku je k ničemu ..ač je to o nervy ..ale kámoška je dospělá a ovládat se musí … at si nechá poradit od psychologa třeba jí něco nějakej návod jak se ovládnout naučí ..takhle by to nešlo totiž je to k ničemu ..
mě pomáhá taky důslednost, i když každý někdy povolí. Když se vzteká je poslána do pokojíčku to už má naučené a někdy chodí i sama, což je super protože i já se uklidním. HOdně nám funguje počítání do tří - když napočítám opět následuje odchod třeba do pokojíčku nebo jí odvedu z „místa činu“ a většinou stačí říct 1,2 a je vyřešeno. Ale na druhou stranu se jí snažím dávat i na výběr aby mohla i ona o některých věcech rozhodovat - např. uklidíš si hračky sama, nebo chceš pomoct, co uklidíme první knížky nebo pastelky apod. A to fakt zabírá hodně. Jinak taky začala strašně odmlouvat a tak jak poučuju já jí zkouší to i ona na mě, což je logické
![]()
Jak holky psaly, důslednost a neustoupit. My jsme posílali a občas ještě posíláme do kouta na chodbu a také počítáme do tří, ale na to pozor… Je potřeba aby po tom co se řekne „tři“ přišel opravdu „trest“ jinak tahle metoda nemá žádný význam… Přes pusu bych jí rozhodně nedávala, ale plácnutí přes zadek nebo přes ruku jí rozhodně neublíží.
My někdy máme „cizí Adélku“, ta naše tady není, kde je? A ignorovat. Většinou to zabere
.
Jinak si sama někdy zaleze někam do koutka a pak přijde a „je hodná“ (její vlastní slova), nebo začne říkat „zlobivá Adinka“ - když zlobí a za chvilku se zase zklidní.
Ahoj holky!
Chtěla bych se zeptat, jak se chováte k takhle starému dítku? Když třeba zlobí nebo mi v něčem vzdoruje. Dáváte nějaké tresty? Když dítě vyžaduje něco co prostě mít nemůže a začne se vztekat, řvát a opakovat že to chce jak se zachováte? už se Vám stalo že by jste dítěti ve vzteku daly i po pusině?
Tohle se týká mé známé, neví si s tím rady
. Tak se za ni ptám požádala mně.

Děkuji za jakékoliv příspěvky