Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahojkydnes jsem 38+3tt a byla jsem na kontrole.Dr. mi sdělila, že naše maličká už má odhad váhy 3,7Kg a že by bylo dobré, abych už porodila, naboť jsem hodně drobná, tak abych ten porod zvládla. Chtěla mi dnes udělat Hamiltonův hmat, ale já jsem ho odmítla, přijde mi to brzy a navíc jsem dostala hrozný strach. Nakonec mi tedy řekla, že pokuď neporodím do příští kontroly ( to budu 39+3tt ), tak mi ho udělá. Nepřijde Vám to brzy? A co mám od toho očekávat? Prosím o zkušenosti. Zajímalo by mě, jak to probíhá a co se potom děje. Řekla mi, že je to určitě lepší, než abych šla rovnou na vyvolávačku. Díky moc všem, který přispějí svojí zkušeností
Možná jsem asi plašan, ale dostala jsem najednou strašný strach z toho, co se bude dít.
Já měla taky velký děti vždycky a hrozilo, že i poslední bude velký, tak jsme dostala nabídku na hamiltona, ale řekla jsem, že ještě počkáme a stejně mi ho pak udělali, protože jsem přenášela a melej měl 4 a čtvrt kg. Kdybych souhlasila dřív, byl by menší. Takže já bych do toho už nyní šla. Ono to zabrat může a nemusí. Mě to zabralo, začala jsem mít kontrakce, které jsem měla celou noc a ráno mi přidali tabletky, aby se to zrychlilo. Nic to není, jen se strčí ruka dovnitř a odtrhnou se blanky, aby se to uvolnilo. Není to příjemné, ale že by to extra moc bolelo, to nee. Takže za mě bych šla raději do toho, aby bylo mimčo menší, líp pak leze ven.
Jako ja bych z hamiltona strach nemela, delali mi ho jednou, nejak zvlast mi to neprislo. ty si musis rozmyslet, jestli jsi rozhodnuta cekat, co nejdele s vedomim, ze dite bude treba vetsi. nebo jestli chces rodit spis driv (brzo neni, uz ted jsi „v terminu“), ale za nejakeho zasahu.
protoze pokud bys mela jit na vyvolani, tak to radeji bych brala toho hamiltona. (i kdyz ten to nemusi vyresit).
Mě ho udělali v prvním terminu porodu, porodila jsem tři dny na to. Každopádně po hmatu dobrý (ráno pátek). Ale večer mi začali kontrakce a trvali až do porodu. Porodila jsem až v pondělí odpoledne. Zda to bylo kvůli hmatu netuším. Ale podruhé už bych ho asi nechtěla. Kdybych nemusela. Dr mi ho udělala aniž bych to věděla
.
Me ho udělali 39+1 a 39+2 jsem tam byla s bolestma a ze ze me něco vyteklo-byla to zátka a nic se nedělo a 39+3 jsem tam dorazila ve 2h Rano s komtrakcema po 5min. ale prý ze to je v začátcích, tak me dali na pokoj, manžela poslali domu at se vyspí a rano v 8h už jsem ho volala zpět, udělali mi další HM protože jsem trpěla a neotvirala se, v pul 10 pichli vodu a v pul 12 se mala narodila-nakonec klestema, mela ručičku prez hlavu a prosté nesla ven.
Jinak na HM se me nikdo neptal a me bolel pokaždé strašné (vůbec od 36.TT me jakékoliv vyšetření priserne bolelo),pokaždé jsem po něm spinila. Pokud nějak netrpis tak tomu nech volný průběh, já trpěla 3dny a nebýt asi 6 HM po sobě tak tam rodim buhvi jak dlouho..
Udělali mi ho při prvním těhu někdy kolem termínu. spíš asi lehce po termínu. nepomohl
dělat bych si ho nenechala (ne před TP), kor pokud už jsi druhorodička a první dítě bylo větší ![]()
Dělali mi ho několikrát a ani jednou nepomohl, skončila sem na vyvolávacích tabletkách. ![]()
Tak mě dělali hamiltona v 38+6, byla sem otevřena na 3 prsty, a další den sem porodila, a neprišlo mi že by to bylo brzo, porodila sem týden před údajným termínem a prcek měl 49 cm a 3150 gramu, takže miminko uplně akorat
v tomhle tydnu už jsou miminka dovivinute a jen nabiraji tuk, takže v tom problem nevidim, samozřejmě to zaleži hlavně na rozhodnutí a pocitech maminky.
Jo a mě ten hmat vubec nebolel. ne že by to bylo přijemne ale nebyla to bolest jako takova.
Tělo musí být připravené, jinak se může dělat Hamilton, jak chce a nic nebude. Sama jsem ho měla po 40.týdnu 2×, zabral až ten druhý - asi. Rodila jsem 41+1
No a jak to probíhá… příjemné to není. Doktorka mi jakoby obkroužila dokola uvnitř ty vaky - bylo to cítit, ale nic, co by se nedalo vydržet.
Já pak špinila a měla celkem silný poslíčky. Ve vedrech na dětským hřišti nic příjemnýho ![]()
Je fajn přečíst i nějaké pozitivní reakce na hamiltona. Já jsem zatím vyslechla jen samé odstrašující případy
kamarádce se po hamiltonovi natočil malý uchem na porodní cesty (před hamiltonem byl správně) a po 20 hodinách porodních bolestí šla na akutního císaře. No možná by se malý natočil uchem i tak, ale kdo ví.
Cvičitelka - porodní asistentka nás varovala, že se lékaři mnohdy na souhlas ani neptají (natož aby dali maminkám něco podepsat).
Já jsem zatím rozhodnutá to nechat na přírodě a při každé prohlídce volat že žádný zásah nechci. Ale taky mi hrozí, že bude mimi velké (už teď je týden na před). Tak uvidíme, jak to dopadne.
@whelp píše:Cvičitelka - porodní asistentka nás varovala, že se lékaři mnohdy na souhlas ani neptají (natož aby dali maminkám něco podepsat).
Kamarádce ho bez jejího souhlasu udělali tři týdny před termínem, resp. ona si myslí, že to bylo ono, nikdo se jí na nic neptal, jen vyšetření hrozně bolelo, v noci jí pak odtekla voda a druhý den porodila.